Knob 1

På denne side ser du:

Forord – til 148 knob, stik, besnøringer, surringer og taklinger mv.:

Jeg satte mig engang for at prøve at udføre en række kendte og lidt mindre kendte knob. – Under denne proces opdagede jeg en del knob, som jeg faktisk havde manglet i mange år, da der findes knob til brug for rigtigt mange situationer/opgaver, som man næsten ikke forestiller sig.

Jeg er ret sikker på at også du, hér på denne side, kan finde et knob, som du længe har manglet. – Bemærk at du kan gemme enkelte knobsfotos ved at højreklikke på fotoet (når du har valgt: “Se stort foto” anført under fotoet).

På denne side ser du et udvalg (148 stk.) af de mest almindelige knob, stik og besnøringer, taklinger, surring og splejsninger mv. – benyttet af alm. mennesker, sejlsportsfolk, fiskere, spejdere, vandrere, bjergbestigere, skovhuggere, reddere, beredskabstjenester, jægere, mennesker der strander i den vilde natur m.fl.

Fordelen ved denne side og oversigt over knob, stik mv. er, at du har dem alle samlet ét sted (på én og samme side), og at alle knob, stik mv. ses i statiske fotos og illustrationer, og hele siden kan gemmes på din PC, telefon eller plade som en html fil ved få klik (højreklik på siden).

Det lidt mærkelige ved reb er, at reb har været brugt i tusindvis af år – og stadig bruges. Reb og snor findes i de flestes private bil, fly, båd eller hjem og sommerhus, i redningsfartøjer, på fiskerbåde, færger osv. – Rebene, linerne og snorene har så i sig selv udviklet sig til mange forskellige rebtyper og med mange forskellige målrettede egenskaber.

Hvis man skulle udpege det mest benyttede knob af dem alle, må dette vel være Sløjfen – Snørebåndsknuden til sko.

Denne Knobside adskiller sig fra mange andre knobsider som ses på nettet, ved at den omfatter mange “faggrupper” (jægere, sejlere, spejdere, alm. mennesker, vandrere, klatrere, campister, skovfolk, redningstjenester, overlevelsesfolk osv.). – Ligeledes ses rigtigt mange knob, som alle er opdelt (indekseret) i knobtyper, hvorved man let kan finde det søgte. – For mange af knobene vises flere forskellige illustrationer, og også andre steder fra (kildeangivet) – ikke for krænkelse af eventuelle rettigheder, men af forståelses,- og sikkerhedsmæssige årsager, idet reb og knuder sandelig også gennem tiderne har skabt ulykker og dødsfald på mange forskellige måder. – Denne Knobside indeholder også en oversigt der viser: Nogle praktiske eksempler vedrørende brug af de forskellige knob, stik mv.

Med vilje er knobene ikke indelt i knob for “faggrupper” (sejlfolk, spejdere, skovfolk osv.) – dette fordi det ville være synd at afskrive sig fra knob der står i en anden “faggruppe”, da rigtigt mange knob kan finde god anvendelse indenfor mange/alle “faggrupper”. – Der er valgt at vise knobene i “faste billeder”, som nemt kan overskues og nemt kan gemmes på ens mobil eller plade. – Videoer og 3D animationer synes jeg er smukke og nyttige som supplement, men de kan efter min mening være svære at “følge med i” og være tidskrævende under indlæring, da de er væk når de er set – og jeg har måttet tage mange skærmdumps og indsætte i et word dokument undervejs i animationerne, for at lære knob jeg ikke kendte.

Denne side: Knob skal alene betragtes som mit eget indsamlede og organiserede (strukturerede) samt ikke kommercielle opslagssted, som jeg blot viser andre. Det på denne side viste er ud fra min opfattelse og forståelse af indsamlet materiale, og ved personfarlige eller særlige vigtige knobanvendelser, er det brugers eget ansvar at kontrollere rigtigheden af de viste knob mv. inden anvendelse, som er på eget ansvar og egen risiko. – Dette understreges, da jeg finder at nettet byder på mange “knobsider” af meget varierende fotokvaliteter og beskrivelser,- og hvor mange af disse kan misfortolkes, men også nogle super gode sider. – Se også Disclaimer.

Således betones: Da nogle af knobenes brug kan være til livsvigtige opgaver, vises (udover mine viste udførte knob, og for god sikkerheds skyld), også andre fremvisninger, med kildeangivelser. – Bindeteknikkerne vist på denne side skal altid bekræftes af/med en uddannet instruktør, hvor knobsvigt kan forårsage skade på ejendom, personskade eller død.

Det skal også understreges meget skarpt: at børn og yngre ikke bør/må lege med knob og reb, og at flere af disse knob er direkte livsfarlige, og har forårsaget dødsulykker. – Der skal altid være en ansvarlig voksen til stede, når børn og unge har med knob, stik, knuder og reb at gøre.


Det kan være vigtigt at kunne sine knob, stik og besnøringer, da:

  • sejlsportsfolk har beskadiget eller mistet både og skibe
  • fiskere har mistet fisk (som hovedregel de allerstørste de har set)
  • spejdere har mistet duelighedstegn
  • en presenning der flyver af det åbne tag kan blive dyrt
  • bestigere, klatrere og skovhuggere har mistet livet
  • det kan blive dyrt at tabe noget fra tagbagagebæreren eller traileren
  • ophold og færdsel i naturen kan kræve nyttige knob for at overleve
  • knob kan redde mennesker i nødsituationer på land, i vand og i luften

Se eventuelt også siden: Overlevelsesteknik – hvor knob kan være livsvigtig viden.


Man vil næsten altid have nogle favoritter blandt knobene, og man vil hér på denne side sikkert kunne finde nye knob man ikke kendte i forvejen, og som man ved at man kan få nytte af til forskellige situationer og ting. – Man vil ofte ikke kunne huske og mestre ret mange knob, og det er nok en god idé at gennemse knobene nedenfor, udvælge sig sine ønskede knob og evt. gemme fotos af disse på sin PC, telefon e. lign – til træning og indlæring. – Se alle 148 knob og stik eller se mine 47 favoritknob, som jeg vælger iblandt. – Se anbefalede 32 knob at kunne de fleste af, eller kende til – eller: se Nogle praktiske eksempler på brug af knob og stik.

Til knobtræning er et 3/8″ (10 mm) og 1,8 meter langt reb velegnet. – Bind de ønskede knob flere gange. – Til sidst vil du kunne binde knobene uden at tænke efter.


Mine foretrukne 47 knob og stik mv.:

I den senere viste oversigt der viser alle 148 nyttige knob på denne side, har jeg under fotos mærket med * ved mine 47 favoritknob, som jeg oftest vælger imellem i hjemmet, i bilen, i haven, i skoven og på vandet – og ret ofte i kombination. – Disse 47 er:

Knob og Stik til fastgørelse: Dobbelt halvstikTravelling HitchAnkerstik med halvstikTømmerstikBaghåndsknob med dobbelt halvstikTræk- og slipstikKvælerstikDobbelt KvælerstikJusterbart GrebsstikTruckerstikFortøjningsstik og Pile Stik. Faste øjer: Eskimo PælestikYosemite BowlineKirurgisk øjeSommerfugleknobLineløkkeIn line OttetalDobbelt Ottetalsknob med 1 løkke. Knob til sammenføjning: HellingStrait BendRåbåndsknobRåbåndsløkkeknobDobbelt FlagknobKirurgisk knob. Løbeknob: Simpelt løbeknobDobbelt LøbeknobKrybskytteknobTaut Line Hitch / Justerbart løkkeknobSlagterstik / Håndjernsknob. Stopperknob: Dobbelt overhåndsknobBlimp Knot. – Double Barrel Knot. Fiskeriknob: BlinkknudeHomer Rhode LoopHjulknudenJansik Special. Låse- og friktionsknuder: Blake knotKleimheistOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer. Diverse: SækkeknudeHesteknobAt bundte et reb Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)Rebstige og Mergelspigerstik.

Det er ikke altid jeg kan huske ovenstående knob – naturligvis, men så har jeg dem liggende som fotos på min mobiltelefon, eller slår dem op på denne hjemmeside: Massage i fritiden.dk. – Man behøver selvfølgeligt ikke at kunne alle disse 47 knob, og flere af dem supplerer (kan erstatte) hinanden – men udvælger man blandt disse, kan rigtigt mange (de fleste) situationer og behov klares. – Se også: Se nogle praktiske eksempler på brug af knob og stik.


Anbefalede blandt 32 knob og stik mv.:

Hvis jeg skulle anbefale nogle lette knob, som man kan huske til “dagligt brug”, og som dækker vældigt bredt – må det være blandt disse 32:

Det reelle antal du bør vælge iblandt (- og kunne mestre flere af, eller kende til) af disse 32, er dog kun 23, dersom du ikke fisker eller sejler, kun anvender 1 stopperknob og kun anvender 1 friktionsknob. – Det reelle antal knob, stik mv. som du faktisk vælger ud fra disse 23, bliver måske til 12-15, som bliver dine favoritknob og stik mv., og som du har en chance for at huske, og kommer langt med. – Det anbefales at du vælger blandt disse 32 knob, stik mv. og / eller går til: Nogle praktiske eksempler på brug af knob og stik.

6 stk. Knob og Stik til fastgørelse: Dobbelt halvstikTravelling HitchAnkerstik med halvstikDobbelt KvælerstikJusterbart Grebsstik og Pile Stik. – Gå til alle 25 i denne Kategori A1.

3 stk. Faste øjer: Eskimo PælestikKirurgisk øje og Sommerfugleknob. – Gå til alle 29 i denne Kategori A2.

6 stk. Knob til sammenføjning: HellingStrait BendRåbåndsknobRåbåndsløkkeknobDobbelt FlagknobKirurgisk knob. – Gå til alle 14 i denne Kategori A3.

5 stk. Løbeknob: Simpelt løbeknobKrybskytteknobTaut Line Hitch / Justerbart løkkeknob og Dobbelt Løbeknob. – Gå til alle 13 i denne Kategori A4.

3 stk. Stopperknob: Dobbelt OverhåndsknobBlimp KnotDouble Barrel Knot. – Gå til alle 8 i denne Kategori A6. – (Disse skal man kende mindst ét af, da de anvendes for at et knob ikke skal løsne sig – altså angår sikkerhed).

3 stk. Fiskeriknob: BlinkknudeHjulknuden og Jansik Special. – Gå til alle 15 i denne Kategori A7.

3 stk. Låse- og friktionsknuder: Blake knotKleimheist og Opstramning af reb til tagbagagebærer/trailer. – Gå til alle 15 i denne Kategori A8.

1 stk. At holde styr på reb: At bundte et reb – Gå til alle 4 i denne Kategori A9.

2 stk. Diverse: Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk) og Mergelspigerstik. – Gå til alle 14 i denne Kategori A12.

——————————————————————————————————————–

Nogle praktiske eksempler vedrørende brug af knob og stik mv.:

Herunder ser du en lidt anden indgang til Knob og Stik, end vist ovenfor i: Mine foretrukne 47 knob og stik mv. og i: Anbefalede blandt 32 knob og stik mv., samt længere nede på denne side i: Alle 148 knob og stik mv.

Som en tidsbesparende genvej til at finde et knob eller stik til et bestemt formål (og som et godt træningssted) – ses herunder min oversigt visende nogle praktiske brugseksempler, hvor der er udvalgt nogle knob og stik til et bestemt formål (- ud af flere eller måske mange brugbare til hvert enkelt formål):

Herunder har du altså min oversigt som viser, hvad du anvender de forskellige knob og stik mv. til. – Af dette kan du ret hurtigt overskue hvilke knob og stik du har brug for – og udvælge dig dem du f.eks. vil kunne udenad. – Mine favoritknob er markeret med *, og i hver gruppe er de oplistet ca. i dén rækkefølge jeg ville vælge dem til det beskrevne formål. – Herunder ses 41 forskellige eller beslægtede opgaver indenfor knob, stik mv. til reb, snor og line:

Jeg vil ………

1. – vide hvilke stopperknop jeg bl.a. bør anvende for at sikre mine knob og stik, da dette er generelt og vigtigt: Blimp Knot*Dobbelt Overhåndsknob*Double Barrel Knot*Ottetals knobStopperknob med flere rundtørnBarrel KnotOverhåndsknobStevedore KnudenKastelineknob – Se også: At sikre tampe.

2. – binde en båd, et større dyr, en presenning eller andet fast til f.eks. en lodret pæl: Ankerstik med halvstik*Rundtørn med dobbelt halvstikEskimo Pælestik*Yosemite BowlineDobbelt pælestik med 2 løkkerDobbelt Ottetalsknob med 2 løkkerDobbelt Pælestik med 1 løkkeDobbelt halvstik om egen part*Fortøjningsstik*PælestikTravelling Hitch*Dobbelt halvstik om emnePile Stik*Pælestiksløbeknob.

3. – binde fendere, som let kan justeres i højden, fast i søgelænderet (justerbare løkker): Justerbart Grebsstik*Bardunstik / Fenderstik / Rullestik*Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*Tarbuck Knude.

4. – fortøje min båd til en klampe, eller fastbinde flagline på flagstang: Fastgørelse til klampe (på flagstang / båddæk)*Slipstik på klampeAt dreje et reb pænt op.

5. – binde et reb / en line omkring vandret bjælke / rundholt rør e. lign.: Travelling Hitch*Dobbelt halvstik om egen part*Baghåndsknob med dobbelt halvstik*Dobbelt halvstik om emneCamel Hitch – Se også i Gruppe 2.

6. – hænge noget op i en slynge, der monteres på vandret bjælke / rør / rundholt / reb e. lign.: Girth HitchPrusik.

7. – hænge noget op i en knude eller slynge, der monteres på lodret rør / rundholt / reb e. lign.: Blake knot*The Kleimheist*PrusikDistelKnutSchwabishGirth Hitch.

8. – binde et reb eller en line fast i en karabinhage, et øje, en krog e. lign.: Dobbelt LøbeknobGirth HitchGallows KnotBuntline Hitch*Travelling Hitch*Dobbelt halvstik om egen part*Kattepotestik / TaljerebstikSlyngestikLærkehovedForbedret ClinchknudeHMS-Knob.

9. – lave én fast løkke for enden af et reb: Kirurgisk øje*Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke*Dobbelt Pælestik med 1 løkkePerfektionsøje*PælestikSitkaknob.

10. – lave flere faste løkker for enden af et reb: Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkkerDobbelt pælestik med 2 løkkerDobbelt Ottetalsknob med 3 løkkerPælestik med 3 løkker.

11. – lave faste løkke(r), greb og håndtag på et reb (på rebmidte), så jeg kan trække effektivt i rebet: In line OttetalSommerfugleknob*Lineløkke*MergelspigerstikPræriens rose.

12. – lave faste løkke(r) på et reb (på rebmidte), så jeg kan hænge noget i rebet: In line OttetalSommerfugleknob*Lineløkke*ArtilleriknobPræriens rose.

13. – binde noget fast på tagbagagebærer, trailer o.lign.: TruckerstikKuskestikOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer*Versatackle Knot – Se også i Gruppe 14.

14. – opstramme reb og liner: Opstramning af reb til træOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer*TruckerstikKuskestikVersatackle KnotJusterbart Grebsstik*Bardunstik / Fenderstik / Rullestik*Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*Tarbuck Knude.

15. – stramme barduner, hængekøjer mv. (med regulerbare løkker): Justerbart Grebsstik*Bardunstik / Fenderstik / Rullestik*Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*Tarbuck Knude.

16. – kaste et reb, f.eks. langt ud til en nødstedt i vandet, eller op over en gren: Tungere KastelineknobKastelineknobTrossekastKastebundt.

17. – slæbe en træstamme ud af skoven:Tømmerstik*Marling HitchIstap HitchPælestik om egen part med halvstik – Se også Gruppe 11: lave løkker, greb og håndtag til at trække eller bære i.

18. – bundte grene, rør og lignende (spændebånd): Dobbelt Kvælerstik* KvælerstikTømmerstik*Kirurgisk knobMarling HitchIstap HitchVersatackle Knot. – Se også Gruppe 11: lave løkker, greb og håndtag til at trække eller bære i.

19. – klatre op eller ned ad et reb: RebstigeBarrel KnotDouble Barrel KnotTræk- og slipstikImproviseret rapellingNoget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad)Blake knot*The Kleimheist*PrusikOm KlemknuderIn line OttetalHMS-Knob. – Se også Gruppe 11: – lave løkker, greb og håndtag, hér til at holde fast i eller hænge i.

20. – klatre op eller ned ad en stejl skråning eller bjergside med reb eller line: Improviseret rapellingNoget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad)Dobbelt Løbeknob*Gallows KnotKirurgisk øje*Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke*Dobbelt Pælestik med 1 løkkePerfektionsøje*Pælestik – Se også i Gruppe 19 og 21.

21. – lave en improviseret sidde/bæresele til nedfiring eller ophejsning: Improviseret siddeseleImproviseret nedfiringBrandmandens Stolknob og HMS-Knob. – Se også i Gruppe 19 og 20.

22. – nedfire eller ophejse noget: Tømmerstik*Marling HitchIstap HitchMulestikPælestik om egen part med halvstikSlipstik.

23. – binde to rebender, med samme diameter, sammen: Strait Bend*Helling*Dobbelt Flagknob*FlagknobDobbelt Fiskerknob*Fiskerknob Råbåndsknob*Råbåndsknob med TersRåbåndsløkkeknob*Kirurgisk knob*KrydsknudenDobbelt KrydsknudeAshley´s bendBlodknudeVandknob.

24. – binde to rebender, med forskellige diametre, sammen: Dobbelt Flagknob*Flagknob.

25. – binde reb fast på andre reb: Blake knot*The Kleimheist (slynge)Prusik (slynge)Dobbelt Kvælerstik*KvælerstikRullestikCamel Hitch.

26. – lave en improviseret skydestok / buk / tofod: Krydssurring.

27. – lave en trefod, eller binde rafter sammen: Trefodsbesnøring.

28. – hænge et nedlagt større dyr op, til modning, pelsning og forlægning: Slagterstik / Håndjernsknob*Baghåndsknob med dobbelt halvstik*Træk- og slipstik*Elektriker knude.

29. – indfange eller fange et dyr: Simpelt løbeknob*Dobbelt Løbeknob*Løbeknob forstærket*Krybskytteknob*Gallows KnotLassoknudeLassokastMulestik.

30. – tøjre et dyr til et vandret emne eller til en ring: Camel HitchFortøjningsstik*Travelling Hitch*Dobbelt halvstik om egen part*Baghåndsknob med dobbelt halvstik*Dobbelt halvstik om emneLærkehoved.

31. – lave en improviseret løbelinesnor til en hund: Pælestiksløbeknob.

32. – bruge slipstik til knuder der skal kunne løsnes/åbnes let, f.eks. til låger i dyrehegn: Råbåndsløkkeknob*Halvstik med slipFortøjningsstik*Træk- og slipstik*.

33. – binde f.eks. en pind, lægte eller andet stift fast vinkelret på en anden pind, lægte eller andet stift: VinkelbesnøringDobbelt Kvælerstik*KvælerstikTransom Knot.

34. – binde f.eks. en pind, lægte eller andet stift fast diagonalt på en anden pind, lægte eller andet stift: Diagonalbesnøring / Krydsbesnøring.

35. – binde f.eks. to firkantbjælker sammen i forlængelse, til én (længere) længde: Langbesnøring.

36. – forkorte et reb eller en line: Trompetstik.

37. – binde et reb solidt omkring en træstamme eller en pæl: Cow Hitch.

38. – lave et klatrereb (knudereb): Barrel Knot.

39. – have styr på mine reb og liner: At kvejle et reb (eller en ledning) op / Alpine CoilHesteknobAt bundte et rebAt dreje et reb pænt op.

40. – fiske: Gå til kategorien: Knob til fiskeri.

41. – udføre taklinger, splejsninger mv.: Gå til kategorien: Takling og Splejsning.

——————————————————————————————————————–

Du ved meget om reb, knob, knuder og talemåder, dersom du kan forstå denne tekst – skrevet af én der trænede knob for meget:

Det ragede mig egentligt et høstknob at tampen brændte. Men bugten kinkede da jeg tog min rundtørn. Derfor sansede rebet og jeg kom i beknibe straks rebet skrænsede. Det hjalp heller ikke at trække langtov øje for øje. I sidste ende blev dette reb simpelthen ikke taklet rigtigt, og det hjalp ikke engang med en ters, fid eller klampe, ligesom at gå linen ud heller ikke holdt stik. – Jeg føler mig slækket, slået, splejset, kæntret og snart stiktosset, og bliver nok nødt til blot at hale tot.

——————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side.

——————————————————————————————————————–

A. Knobene og stikkene (148 stk.) indekseres i følgende 14 kategorier:

De indekserede knob og stik herunder vises i det efterfølgende, ved fotos, illustrationer og beskrivelser af brug og brugere:

At inddele knob og stik mv. i kategorier er hensigtsmæssigt, da man som regel ved hvad man vil med rebet, linen eller tovværket. – Vil man fastgøre et reb til noget?, vil man lave et knob med ét eller flere faste øjer (løkker)? – osv.

Klik på links herunder, og hop direkte til det ønskede knob, stik mv., af ialt 148:

A1. Stik til fastgørelse (26):

Dobbelt halvstik om egen partDobbelt halvstik om emneAnkerstik med halvstikRundtørn med dobbelt halvstikSlyngestikTømmerstikMarling HitchBaghåndsknob med dobbelt halvstikMulestikTræk- og slipstik – KvælerstikDobbelt KvælerstikSlipstikSlipstik på klampeBardunstik / Fenderstik / RullestikPile StikPælestiksløbeknobTruckerstikKuskestikHalvstikHalvstik med slipFortøjningsstikTravelling HitchTransom KnotBuntline Hitch og Camel Hitch.

A2. Faste øjer, Klemknuder og Friktionsknuder (31):

PælestikDobbelt Pælestik med 1 løkkeYosemite BowlineDobbelt pælestik med 2 løkkerEskimo PælestikPælestik løbende om egen partPælestik med halvstikSitkaknobDobbelt Ottetalsknob med 1 løkkeDobbelt Ottetalsknob med 2 løkkerDobbelt Ottetalsknob med 3 løkkerKirurgisk øjeArtilleriknob In line OttetalPrusikFrench prusikThe KleimheistOm KlemknuderAt Prusikke eller Kleimheiste sig opad eller nedad f.eks. et rebDistelKnutSchwabishSommerfugleknobPræriens roseCow HitchLineløkkePerfektionsøjeIstap HitchRullestikGirth Hitch og Pælestik med 3 løkker.

A3. Knob til sammenføjning (15):

RåbåndsknobRåbåndsknob med TersRåbåndsløkkeknobFlagknobDobbelt FlagknobFiskerknobDobbelt fiskerknobKirurgisk knob Helling KrydsknudeDobbelt KrydsknudeBlodknudeVandknobAshley´s Bend og Strait Bend.

A4. Løbeknob / Rendeløkker / Glideløkker (snarer) (13):

Simpelt løbeknobLøbeknob forstærketKrybskytteknobTarbuck KnudeTaut Line HitchJusterbart grebstikSlagterstik / HåndjernsknobThe strangle snareThe Scaffold knotThe hangmans knotGallows KnotPælestiksløbeknob og Dobbelt Løbeknob.

A5. Knob til forkortelse (1):

Trompetstik.

A6. Stopperknob (sikring af frie tampe) (8):

Overhåndsknob Dobbelt Overhåndsknob KastelineknobOttetals knobStopperknob med flere rundtørnAt sikre tampeStevedore Knuden og Blimp Knot.

A7. Knob til fiskeri (15):

BlinkknudeScaffold knot Offshore Swivel Knot – Hangmans knotBlod knotLineløkkeHjulknudenForbedret ClinchknudeHomer Rhode LoopJansik SpecialKing Sling KnotRapala Knot Trilene KnotDouble Clinch Knot og Swivel Knot.

A8. Låse og Friktionsknuder – Klatrereb, klatreknob, opstramning og redning mv. (15):

Blake knotImproviseret rapellingImproviseret siddeseleNoget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad)HMS-KnobImproviseret nedfiringBrandmandens StolknobLassoknudeLassokastTrossekastKastebundtKastelineknobOpstramning af reb til træOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailerVersatackle Knot.

A9. At holde styr på, medbringe og opbevare reb og line (4):

At kvejle et reb (eller en ledning) op / Alpine CoilHesteknobAt bundte et reb og At dreje et reb pænt op.

A10. Båndknob (1):

Tape knot.

A11. At sikre tampe (sikring af knob og knuder) (3):

Dobbelt Figur 8 sikret med OverhåndsknobSitkaknob sikret med Dobbelt Overhåndsknob og Pælestik sikret med Ottetalsknob.

A12. Diverse (13):

Elektriker knudeKattepotestik/TaljerebstikFastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)At dreje et reb pænt op FirknobSækkeknudeLærkehovedFastbinding af sneskoRebstigeTungere KastelineknobMergelspigerstikBarrel Knot og Double Barrel Knot.

A13. Besnøring / Surring (6):

Langbesnøring – OttetalsbesnøringVinkelbesnøringDiagonalbesnøringTrefodsbesnøring og Krydssurring.

A14. Takling og splejsning (6):

Alm. TaklingTaklingerSpansk takling og øjesplejs – ØjesplejsBack Spice og Kroneknude.

—————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side.

—————————————————————————————————————–

Herunder starter visningen af knobene, stik mv.:

Først nogle få ofte anvendte og grundlæggende ord om knob og stik – Bugt, Øje og Rundtørn samt Tampen, Langtov, Egen part, Knob og Stik (Knuder), “Den arbejdende del” og “Den faste part”:

1. foto viser en Bugt. – 2. foto viser et Øje. – 3. foto viser en Rundtørn (vinding). – På det 3. foto ses Rundtørnen omkring rundstokken, og jeg holder Tampen (“den arbejdende del”) i fingrene og Langtovet (“den faste part”) går ned i højre nederste fotohjørne. – Øjet i 2. foto er lagt om Egen part, som er den del af langtovet som går ind i et Knob eller i et Stik (Knuden), og som er under træk.

Et Knob (Knot) er en knude, som bindes på et eller flere tove for at sammenføje disse eller for at lave øjer på tovet.

Et Stik (Hitch) er en knude, som bindes omkring et emne eller fast til et emne.

Se også: Ordliste vedr. knob og stik mv.

—————————————————————————————————————–

Nedenfor ser du fotos, illustrationer og beskrivelser af 148 udvalgte knob og stik mv:

A1. Knob til fastgørelse (kaldes stik):

Fastgørelsesknob,- og stik anvendes til at fastgøre reb til pæle, rafter, kroge, et andet reb eller lign. Knobene modstår træk i længderetningen, men er også beregnede til at modstå en sidevers belastning. – Disse knob strammes under træk, og knobenes rundtørn(e) (vindinger) strammes om emnet.

A1-1. Knob til fastgørelse – Dobbelt halvstik bundet om egen part og om emne:

Der startes med et Dobbelt halvstik, som vel nok må betragtes som et af de mest væsentlige stik, da dette indgår som en del af mange andre stik og knob samt besnøringer og surringer. – Derfor gøres der lidt ekstra ud af dette stik, og der vises flere forskellige fotos af dette vigtige og grundlæggende stik:

* Dobbelt halvstik bundet om egen part / Clove Hitch – inden opstramning . – Hér er det bundet om egen part, det vil sige om dén del af rebet, der løber frem til stikket og som kommer under træk. – Dette stik er ganske effektivt til at sikre en rebende til et øje eller en pæl. – Anvendelse: F.eks. hurtig fortøjning af båd. – Minus: Kan løsne sig, hvorfor et Stopperknob i den frie tamp altid skal anvendes. – Dette stik bør ikke anvendes til kritiske missioner, hvor f.eks. et Ankerstik er betydeligt sikrere. – Man kan også, i dette Dobbelte Halvstik om egen part, slå 2 rundtørn om f.eks. en fortøjningspæl, og man skal vide at rebet kan stramme op i knuden, når rundtørn(e) kan glide på dét man binder det fast til. – Se et (enkelt) Halvstik.

Dobbelt Halvstik om emne:

* Dobbelt halvstik bundet om egen part / Clove Hitch – inden opstramning. – Èn rundtørn om emnet og et dobbelt halvstik om egen part. – Rebet (løkken) strammer omkring emnet ved træk og kan være svært at løsne. – Dobbelt Halvstik om Egen Part bruges til mange formål. – Det bruges typisk til at binde et reb med et retvinklet træk til en pæl eller ring.
* Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch – for enden af rebet – i en lidt anden visning. – Stikket kan sikres ved at udføre et Overhåndsknob i den frie tamp (som da skal være længere end på fotoet), eller endnu bedre med: Et Dobbelt Overhåndsknob.
Jeg synes dog at et Dobbelt Halvstik om et emne anvendt alene, er et ikke pålideligt stik, afhængigt af rebtype, emnets form og glathed samt belastning, ligesom det altid bør afsluttes med et Stopperknob – hvorfor et Travelling Hitch (efter min mening) er sikrere. – Det Dobbelte Halvstik er almindeligt brugt indenfor pionerarbejde til at begynde og afslutte en Besnøring som f.eks. en Vinkelbesnøring, Krydsbesnøring og Krydssurring.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

* Dobbelt Halvstik bundet om et emne/ Clove Hitch – for enden af rebet – i en lidt anden visning. – Løst bundet i foto til venstre, og opstrammet i højre foto. – Stikket bør sikres ved at udføre min. et Overhåndsknob i den frie tamp (som da skal være længere end på fotoet), eller sikres endnu bedre med: Et Dobbelt Overhåndsknob) i den frie tamp. – Dobbelt Halvstik er en meget brugt knude. – Det er hurtigt og nemt at binde ved hjælp af enden eller midten af rebet. – Denne knude bruges ofte til at starte og færdiggøre Surringer og Besnøringer, samt til at fastgøre et reb til et træ, stolpe osv. – Dobbelt Halvstik om et emne er en let knude til at løsne, selv efter at det har været stærkt belastet. – Se dog en (efter min mening) forbedret udgave af dette stik i form af Travelling Hitch.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Halvstik bundet om et emne – lidt anden visning.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne – lidt anden visning.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch – på rebmidte eller i rebende. – Hér forbundet (lagt i fri hånd), lige til at lægge ned over en pæl, rette til og stramme op i langtovet. – Den frie tamp bør altid sikres ved at udføre et Stopperknob som f.eks. et Overhåndsknob i den frie tamp, eller et endnu bedre: Blimp Knot.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt halvstik bundet om et emne / Clove Hitch. – Th. ses forbundet Dobbelt Stik lagt “i fri hånd”, lige til at lægge ned over pæl og stramme til. – Kan sikres ved at udføre f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob i den frie tamp. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch i Karabinhage (- til ikke kritiske missioner).
Dobbelt Halvstik / Clove Hitch bundet om en pæl – forbundet i “fri hånd” og lagt ned over pæl.

Dobbelt Halvstik om karabinhage:

* Dobbelt Halvstik bundet om egen part/ Clove Hitch bundet til karabinhage. – Til venstre ikke opstrammet knude og til højre opstrammet.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Vil du have et meget stærkt Dobbelt Halvstik, se Kvælerstik.

Vil du have et endnu stærkere Dobbelt Halvstik, se Dobbelt Kvælerstik.

—————————————————————————————————————-

A1-2. Knob til fastgørelse – Ankerstik med halvstik:

* Ankerstik med halvstik – inden opstramning / Anchor Hitch – Det mest sikre af alle fastgørelsesstik. – To rundtørn om emnet og stikke tampen gennem begge rundtørn og et halvstik. – Bruges normalt til at binde et reb i en ring, og er den gængse knude til at fastbinde anker eller ankerkæder. – Den frie tamp bør dog være længere end på fotoet, og den bør sikres med et Stopperknob, som f.eks. et Ottetalsknob. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A1-3. Knob til fastgørelse – Rundtørn med dobbelt halvstik:

Rundtørn med Dobbelt Halvstik om egen part /Round Turn & 2 Half Hitches. – Er et alsidigt, pålideligt stik. – Anvendes til at fastgøre en line til en pæl, stang, bjælke, håndtag, krog eller ring. – Dette stik anvendes ligeledes til forankring af et reb til en fast genstand. – En Rundtørn og to Halvstik er et stik, der bruges til at sikre enden af et reb til en fast genstand og bruges ofte indenfor sejlads til permanent fastgørelse til en spuns, bådplads, søjle eller ring. – Dobbelt halvstikket kan være svært at løse igen, hvis det har været trukket meget hårdt til, eller det er blevet vådt, mens denne Rundtørn med dobbelt halvstik aldrig volder vanskeligheder. – Det er en yderligere fordel, at det kan udføres selv med begyndende træk i langtovet. – Stikket består af en rundtørn om pælen, efterfulgt af et Dobbelt Halvstik bundet af tampen omkring langtovet. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A1-4. Knob til fastgørelse – Slyngestik:

Slyngestik. – Det mindst sikre af alle fastgørelsesknob. – Anvendes til gyngestativer (hvor langtov og tampen fastgøres til gyngen, altså træk i begge tovender) og fortøjning af kreatur. – Slyngestikket bruges normalt til at binde et kort stykke snor til en genstand med et udskåret hul, som f.eks. et navneskilt eller en fløjte. – Et Slyngestik bruges også ofte til at fastgøre korte stykker reb til en ring eller bøsning som dem, der findes på et telt eller en presenning. – Bør (når der er fri tamp) afsluttes i løse ende (i tampen) med et Stopperknob som f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob. – Når Slyngestikket er færdigbundet, har det samme struktur som Lærkehovedet, og forskellen består kun i hvordan de er bundet.

—————————————————————————————————————-

A1-5. Knob til fastgørelse – Tømmerstik.

* Tømmerstik / Timber Hitch. – Anvendelse: Et knob der kan gribe fat i ting, f.eks. til brug for at slæbe en træstamme ud af skoven. – Strammes under træk og løsnes let når slap. – Tømmerstikket benyttes som et midlertidigt stik til fastgørelse af et reb til en planke eller lignende. – Det dannes ved at føre tampen omkring langtovet og tilbage, idet den snos mindst tre gange om egen part dog således, at snoningen mindst dækker halvdelen af tømmerets omkreds. – Når stikket skal benyttes til hejsning af en planke, udføres der af langtovet i passende afstand fra tømmerstikket et halvstik om den ene ende al planken (som ved Mulestik) – hvorved man får bedre styr på planken. – Man bruger det ofte, når der er brug for at snøre ting sammen. – Stikket er fint når man samler brænde og har et bundt grene, der skal være styr på. – Vær opmærksom på, at tømmerstikket virker bedst, når der er træk på, og at det hurtigt løsner sig, hvis der ikke er det – Tømmerstikket låser altså ikke sig selv. – Tømmerstik bruges også som starten på en Krydsbesnøring/Diagonalsurring. – Det bruges også til at fastgøre den nederste ende af buestrengen til den nederste del af en engelsk langbue og til at fastgøre strengene til en ukuleles og en klassisk akustisk guitars bro.

——————————————————————————————————————–

A1-6. Knob til fastgørelse – Marling Hitch:

Marling Hitch. – Bruges også til at samle bundter af emner. – Der startes med et Råbåndsknob og der fortsættes med en passende række (et passende antal) Marling Hitches. – Man kan trække de 3 viste Marlings tæt hen til Råbåndsknobet og udføre flere Marlings hen ad emnet.

Se stort foto – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-7. Knob til fastgørelse – Baghåndsknob med dobbelt halvstik:

* Baghåndsknob med dobbelt halvstik. – Velegnet hvor et reb allerede er under opstramning, da man kan fastholde rebet (uden at dette slækkes), når/mens knobet bindes. – Er god f.eks. når en jæger skal hænge et tungere stykke vildt op (f.eks. råvildt/dåvildt), da man kan løfte dette op ad flere gange (i ryk) og holde imod i den frie tamp mellem hvert løft, og herefter binde Dobbelt Halvstikket.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Baghåndsknob med dobbelt halvstik. – Bruges f.eks. til fortøjning, hvor det holder godt og er let at få op (løsne). – Sådan kan knobet bindes “i fri hånd” og lægges ned over en pæl og tilrettes /opstrammes.

——————————————————————————————————————–

A1.8. Knob til fastgørelse – Mulestik:

Et Mulestik. – Først et Dobbelt Halvstik omkring emnet og dernæst et Halvstik længere henne ad og omkring emnet. – Anvendes til op, og nedhejsning af tømmer, og mon ikke det også har været anvendt til at trække heste og køer hjem, hvor halvstikket får dyret til at vende hovedet i gå- retningen. – De 2 stik placeres ca. 1/3 fra hver ende af emnet der hejses. – Det sidste foto (nederst til højre) viser emnet under ophejsning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.9 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik:

* Træk og slipstikket / Highwayman´s Hitch – modstår et betydeligt træk i langtovet, og kan let løsnes ved træk i tampen. – Dette muliggør at man kan tage rebet med sig fra et sted hvor man ikke kan nå fastgørelsesstedet, men kan trække i tampen (som man gør passende lang). – Man firer måske sig selv ned, og vel nedkommet trækker man i den lange tamp, hvorefter rebet falder ned til én. – Stikket består faktisk af 3 bugter, som sættes gennem de 3 dannede bugter som strammes så meget som muligt undervejs, hvorefter stikket sanses ved træk i langtovet. – Dette stik er ikke pålideligt omkring firkanttømmer, men er tilstrækkeligt pålideligt omkring rundtømmer. –
En del jægere bruger dette stik, når låger i indhegninger/dyrehegn skal bindes og kunne løsnes nemt.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.10. Knob til fastgørelse – Kvælerstik:

* Kvælerstik / Constrictor Knot / Sack Knot / Bag Knot / Miller´s Knot. – (- er en forstærket og sikrere udgave af et Dobbelt Halvstik). – Dette er simpelthen et dobbelt halvstik, hvor tampen føres over og under den første tørn. – Knuden strammes ved at trække i tampen (den frie rebende til højre i fotos – den “arbejdende del” af rebet) og i den faste part (rebet (den faste part) som kommer ind fra venstre). – Kvælerstikket er et af de mest effektive knob til fastgøring. – Det er en enkel, sikker og en barsk knude, der kan være svær eller endda umulig at løsne, når den først er strammet. – Kvælerstik egner sig til situationer, hvor sikker midlertidig eller halv-permanent binding er nødvendig. – Kvælerstik kan også være ganske effektive som improviserede spændebånd eller kabelbindere. – Fint stik til at bundte afskårne grene i haven. – Leg aldrig med denne knude, som kan være svær/umulig at løsne. – Se et stærkere kvælerstik: Det Dobbelte Kvælerstik i næste foto.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.11. Knob til fastgørelse – Dobbelt Kvælerstik:

* Et dobbelt kvælerstik / Double Constricter Knot – Er en mere sikker udgave af Kvælerstikket. – Det dobbelte kvælerstik er velegnet i situationer, hvor der er behov for en sikker midlertidig binding. – Leg aldrig med denne knude, som kan være svær/umulig at løsne.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.12. Knob til fastgørelse – Slipstik:

Slipstik. – Anvendes til binding af lette ting, der skal hejses op til klatreren i træet og til at holde i ved kast med kasteposen, samt flere andre anvendelsesmuligheder. – Stikket kan vende (bindes) to veje.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Slipstik. – Kilde: Skovskole.ku.dk.
Slipstik. – Et upålideligt stik, men hurtigt og nemt. – Et let træk i tampen og tovet er løst. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

——————————————————————————————————————–

A1-13. Knob til fastgørelse – Slipstik på klampe:

Slipstik på klampe. – Et vigtigt stik om bord på en båd. – Det bruges hvor det er vigtigt at kunne opgøre hurtigt, for f.eks. skøder og presenninger. – Kan forbedres meget med en rundtørn omkring soklen på klampen.

Se også: “Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)”.

——————————————————————————————————————–

A1-14. Knob til fastgørelse – Fenderstik / Rullestik / Bardunstik / Kadetstik:

* Bardunstik / Fenderstik om egen part / Rullestik om egen part / Kadetstik. – Er en justerbar løkkeknude til brug på reb under spænding. – Det er nyttigt, når længden af et reb jævnligt skal justeres for at bevare spændingen. – Spændingen vedligeholdes ved at man skubber stikket for at justere løkkens størrelse, hvorved linens effektive længde ændres, uden at stikket bindes igen. – Det stik bruges typisk til at sikre teltes barduner under camping, det bruges af skovbrugere når de klatrer i træerne, og det bruges til at skabe bådpladser, der kan tilpasses i tidevandsområder, samt til at sikre laster på køretøjer. – Der findes dog et stik, nemlig Justerbart Grebsstik, som siges at være bedre (kan erstatte) dette Bardunstik /Fenderstik om egen part.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Anden visning:

Fenderstik / Rullestik om egen part.
Fenderstik. – Bruges når en ende skal bindes på f.eks. en vant. – Det holder godt så længe der er lidt træk på.

——————————————————————————————————————–

A1-15. Knob til fastgørelse – Pile Stik:

* Pilestik / Pile Hitch. – Enkelt, nemt og hurtigt knob, men ikke til permanent fortøjning. – Pilestikket er en knude der bruges til at fortøje liner til havnepæle eller til pullert. – Pilestikket er meget let at binde og kan bindes i krumningen, uden adgang til nogen af rebets ender.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-16. Knob til fastgørelse – Pælestiksløbeknob:

Pælestiksløbeknob / Løbende Pælestik / Running Bowline. – Hér kan man lave en helt løs knude omkring langtovet, således at rebet kan bevæge sig mere eller mindre frit til hver side hen ad, eller op og ned af emnet der er tørnet omkring, f.eks. en improviseret løbeline til en hund. – På 4. foto ses den opstrammede knude fra en anden vinkel end i foto 3. – Et Pælestiksløbeknob er en form for løkke, der i sin struktur ligner et almindeligt Pælestik. – Som det er tilfældet ved de fleste løbeknob, bliver Pælestiksløbeknobet automatisk strammet under belastning, men det vil løsne sig, når belastningen er fjernet. – Det glider nemt og, som det er tilfældet ved det almindelige Pælestik, åbnes let, selv efter tung belastning, og knobet reducerer ikke linens styrke.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:

——————————————————————————————————————–

A1-17. Knob til fastgørelse – Truckerstik:

* Truckerstik / Truckers Hitch (1 af 2). – En god opstramningskombination, til brug for f.eks. at fastspænde noget på tagbagagebæreren, eller på ladet af en lastbil, eller en båd fast til en trailer. -Dets store fordel er, at det meget let kan løsnes. – Først udføres et øje på disse 4 fotos. – Langrebene, hen over emnet som skal fastspændes, går ud til højre og er fastgjort på modsatte side af f.eks. bilen. – Denne knude løsnes nemt, ved at trække i den frie tamp tv. i fotos 3 og 4. – Truckerstikket er en samlet knude, der består af mange dele og er almindelig brugt til sikring af laster på lastbiler eller trailere. – Det har længe været brugt til spændestropper og kendes under mange navne. – Det påstås at knuden kan spores helt tilbage til de dage, hvor vognmænd og gadesælgere brugte hestevogne til at flytte deres varer fra sted til sted.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

– Truckerstik fortsat:

* Truckerstik / Truckers Hitch (2 af 2). – Det hvide pilleglas er fæstestedet på tagbagagebæreren eller en bøjle på kanten af traileren eller en bøjle på lastvognskanten. – Man trækker i 1. fotos frie tamp, for at spænde emnet på tagbagagebæreren fast. – i 2. foto fikseres opstramningen med et slagt “Slipstik”. – På det 4. foto ses det overskydende reb/line bundet op, og dette skal strammes. – På det 3. foto ses en slags “slipstik- afslutning”, dvs. at ved at trække i 3. fotos frie tamp (ved pilleglasset), løsnes stikket. – Stikket vist ovenfor er ikke opstrammet endnu.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-18. Knob til fastgørelse – Kuskestik:

Kuskestikket / Truckie Hitch blev traditionelt brugt til at sikre lasten på vogne, lastbiler og trailere. – Denne variant af Kuskestikket er populær i Japan og Australien, og er mere moderne af natur end dens varianter og bruger en fast løkke, der gør det nemt at binde og løse op. – På sidste foto (nederst th.) skal den frie tamp (med rød cirkel) blot tilstrammes og bindes fast.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-19. Knob til fastgørelse – Halvstik (enkelt):

Halvstikket (enkelt) / Half Hitch / Simple Hitch – er en variation af det simple Overhåndsknob. – Halvstikket er utilstrækkeligt alene, men en værdifuld del af en lang række nyttige og pålidelige stik til fastgøring og sammenføjning og knuder. – Stol aldrig på et Halvstik alene. – Man kan løsne et halvstik om et emne, ved blot at ryste den stående part (hér langtovet).

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-20. Knob til fastgørelse – Halvstik med slip:

Halvstik med slipstik. – Løsnes straks med et hårdt træk i den frie tamp. – Ikke sikkert stik og kun til kortvarigt brug, hvor stikket er under opsyn.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-21. Knob til fastgørelse (fast øje) – Fortøjningsstik:

* Fortøjningsstikket / Mooring Hitch – er nemt at åbne og bruges til midlertidig fastbinding af en lille båd eller et dyr. – Fortøjningsstikket holder fast under belastning, men åbnes med det samme man trækker i den frie ende (tamp) med et hårdt ryk. – Denne fortøjningsanordning er en sikker knude, der let kan bindes eller bindes op i vådt eller tørt reb. – Når der er ordentligt bundet, dannes en ikke-lukkende løkke (fast øje/løkke), som gør det muligt for stikket (løkken) at bevæge sig op eller ned ad en pæl, når vandstanden ændres. – Det bruges til sikkert at binde et reb, så det hurtigt kan løsnes, og er især brugbar for fastbinding af en lille båd til en pæl eller lignende.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-22. Knob til fastgørelse – Travelling Hitch:

* Travelling Hitch. – Er i mine øjne et super fastgørelsesknob og langt sikrere, end det beslægtede almindelige Dobbelt Halvstik, når det gælder et Dobbelt Halvstik omkring et emne. – Travelling Hitch forekommer at både stramme og låse meget bedre omkring emnet.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-23. Knob til fastgørelse – Transom Knot:

Transom Knot. – Ligner et Kvæler Stik. – Det bruges til at fastgøre krydsede stykker stift materiale og dækker bredt indenfor af camping- og udendørsaktivitet, for eksempel til at binde teltstænger sammen. – Hvis knuderne bruges som permanente knuder, kan enderne trimmes af for pænheds skyld (rød streg). – Man kan dog synes at et Dobbelt Kvælerstik er meget bedre til denne opgave, også selv om man senere må skære disse Dobbelte Kvælerstik af (- altså kun korte stumper snor der går til spilde).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-24. Knob til fastgørelse – Buntline Hitch:

Buntline Hitch. – Brug denne til at fastgøre genstande som øjer og ringe til reb eller line. – Der dannes en lille, pæn og pålidelig knude. – Det er en sikker knude, men den har en tendens til at fastklemme, så den er ikke let at løsne. – Det er en knude, der er nyttig til rebarbejde, hvorpå der ikke er opsyn i længere perioder, da det ikke pludselig løsnes. – NB. Buntline Hitch bør dog ikke bruges til at binde til et klatretov.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-25. Knob til fastgørelse – Camel Hitch:

Camel Hitch. – Er et godt valg, når den belastning der påføres stikket, muligvis skifter fra én retning til en anden. – Det fungerer godt på både cylindriske og flade (rektangulære) genstande og kan bruges til at fastgøre en mindre line til en større. – Kan dette stik holde en kamel, kan det nok også holde en hest eller ko.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Knob til fastgørelse. – Gå til Indekset for alle knob.

————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side.

————————————————————————————————————–

A2. Knob – Faste øjer, Klemknuder / Friktionsknuder:

Faste øjer er knob eller stik, der ikke opstrammes omkring emnet det holder i ved træk.

Læs mere om Klemknuder / Friktionsknuder.

A2-1. Faste øjer – Pælestik:

Pælestik / Bowline. (Kaldes af nogle: “Knobenes Konge”) – Anvendelse: Hurtig (mest kendte) fortøjning af båd. – Et simpelt, stærkt og stabilt indbundet knob. – Pælestikket anvendes til at danne en ikke løbende løkke (en fast løkke) i enden af et reb. – Det er især anvendeligt som et forankringsstik. – Det kan endvidere anvendes til løfte,- og sænkeformål og til fastbinding af en sikkerhedsline til en person, som skal fastholdes under redning på skydestige, men husk at Yosemite Bowline er mere sikkert når personløft. – Den faste løkke holder sin størrelse selv ved skiftende træk og ved træk i forskellige retninger, og stikket er let at løsne.
Pælestik har været anvendt indenfor redning, hvor man kan løfte et menneske op fra f.eks. et dybt hul eller en klippeafsats, ved at mennesket sidder i løkken, eller eventuelt har løkken oppe under armene, men husk at man kan lukke delvist for blodomløbet ved at arterier klemmes sammen. – Ved ophejsning af et menneske siddende i siddeløkken, kunne sikkerheden forbedres og trykket på blodomløbet formindskes, ved at montere f.eks. en Blake Knot på langrebet et stykke over hovedet, og hvor den lange frie rebende (fra Blake Knot(en)) tørnes rundt om personen under armene og fastgøres om egen part (under hagen). – Til personløft er dog Dobbelt Pælestik med 2 løkker, eller Dobbelt Pælestik med 1 løkke, eller Yosemite Bowline mere sikkert – og endnu sikrere er Dobbelt Figur 8 (ottetalsknob) med 2 løkker.
Pælestik / Bowline, hvor tampen er sikret med et Ottetalsknob (vist inden opstramning). – At sikre tampen betyder, at man sikrer sig imod at tampen løber ud af (gennem) knobet. – Man bør altid sikre et knobs frie tamp.
Almindeligt Pælestik.

Dobbelt Pælestik med 1 løkke:

Pælestikket vist ovenfor kan forstærkes ved at udføre 2 øjer oppe i den gule illustration 1, og kaldes da for: Dobbelt Pælestik med 1 løkke. – Denne Double Bowline bruges undertiden som et “indbinding” til at fastgøre rebet til klatrersele. – Denne Double Bowline (Dobbelt Pælestik med 1 løkke) har samme styrke som et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, men er enklere at binde. – Idet rebet vikles rundt to gange om tampen, er Dobbelt Pælestik mere sikkert end en et Almindeligt Pælestik.

Det Dobbelte Pælestik er et af de to typiske indbundne knob, der bruges ved klatring. – Det andet er Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke. – Det Dobbelte Pælestiks fordel over Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke er, at det er nemmere at binde op efter det er blevet belastet i et styrt. – Det Dobbelte Pælestik er mere sikkert end det almindelige Pælestik, men mindre sikkert end et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke.

————————————————————————————————————-

A2-2. Faste øjer – Mere sikkert Dobbelt Pælestik – Yosemite Bowline:

Yosimote Pælestik (Bowline). – Dette er en alternativ måde at afslutte et pælestik på i knuden, for at gøre knuden mere kompakt og sikker. – Dette stik starter som et almindeligt Pælestik, men afsluttes på en mere sikker måde. – I visse lande insisterer klatre- organisationer på at dette er den eneste sikre knude- afslutning på et Pælestik. – Denne afslutning på Pælestikket afslutter altså den frie tamp bedre, og tilføjer betydelig sikkerhed til knobet, når det skal anvendes til redning. – Forskellen på dette Yosemite Pælestik og det almindelige Pælestik er: den frie tamp føres tilbage under løkken i den ene side, hen over løkken i samme side, hen under løkken i den anden side og ind i bugten (blå prik i fotoet) på tampside, og op langs langtovet.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————-

A2-3. Faste øjer – Dobbelt Pælestik med 2 løkker:

Dobbelt Pælestik med 2 løkker / Pælestik på en bugt. – Giver 2 faste øjer, f.eks. til personløftning med tov i en nødsituation, hvor rebtrykket på personen fordeles på 2 reb i stedet for 1 reb, hvilket jo er bedre for en persons blodomløb.
Et Pælestik på en bugt er en knude, som danner et par løkker af en fast størrelse i rebets midte. – Dets fordel er, at dets løkker ikke glider og at det er forholdsvis nemt at åbne igen, efter det har været udsat for belastning. – Et Pælestik på en bugt kan i en nødsituation bruges til at lave en stol til at løfte nogen op med. – Denne knude er praktisk, når en pålidelig løkke er nødvendig, men ingen af rebets ender er tilgængelige.
Men stadigvæk har dette stik kun 1 rundtørn (vinding) om langtove(t), og et sikrere stik til personløft er Dobbelt Figur 8 med 2 løkker. – Fotokilde: Holstebrospejderne.dk.

—————————————————————————————————————-

A2-4. Faste øjer – Eskimo Pælestik:

* Eskimo Pælestik er hurtigt og let bundet. – Dette er et meget mere sikkert Pælestik en det almindelige Pælestik, og kan bruges hvor et almindeligt Pælestik ville ryste løs og gå op. – Dette skyldes at træk i langtovet (via træk i løkken) låser bugten der er slået om løkken i venstre side.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-5. Faste øjer – Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:

Pælestik om egen part (løbende pælestik) bruges når man har brug for en sikker løkke der er nem at løsne. – Udført med sikring på Pælestikket anvendes det blandt andet til fastgørelse af klatrelinen til stammen. – Hér udført med sikring. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

Se også: Running Bowline (Løbende Pælestik).

—————————————————————————————————————-

A2-6. Pælestik om egen part med halvstik – Skovarbejde:

Pælestik om egen part med halvstik. – Bruges ved nedfiring. – Knobet forsynes med ét eller flere Halvstik for at sikre at knobet ikke flytter sig. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

————————————————————————————————————-

A2-7. Faste øjer – Sitka knob:

Sitka knob.

————————————————————————————————————–

A2-8. Faste øjer – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke / Figur 8 – Indbindingsknob:

* Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke / Overhåndsøje / Figur 8 Loop. – Anvendes ofte af klatrere. – Er sikrere end et Pælestik / Bow-line. – Er let og hurtigt at binde, men kan være svært at løsne efter hårdt træk og er svært at justere. – Et sikkert og stærkt knob, der ikke går op. – Overhåndsøjet (som dette knob også hedder) er en simpel knude, der danner en fast løkke i et reb. – Det laves ved at binde et Overhåndsknob i en bugt og kan bindes hvor som helst langs med rebet. – Knobet kan bruges til fastgørelse af klips, kroge, andre reb osv., men har den ulempe, at det sandsynligvis sætter sig fast, når rebet er blevet belastet, og det kan være nødvendigt at skære knobet af. – Skal det bruges til indbinding i selen, skal det forsynes med en sikring af tampen, med f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob. – Et sikrere knob end denne Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, er Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker.
* Figur 8 /Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke / Figur 8 Loop. – Den frie tamp er sikret (vist løst og opstrammet) på de 2 nederste fotos. – Se: Sikring af tampe og Stopperknob. – Tampen er hér sikret med min variant af Kasteknobet. – Se en endnu stærkere variant af dette knob: Kirurgisk Øje.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke er et indbindingsknob, som bruges ved rednings- og sikringsopgaver til at lave en solid fast løkke på et reb. – Det anvendes, hvis man eksempelvis med sin sele skal koble sig på et reb for sikring eller nedfiring, eller hvis man under nedfiring af en tilskadekommen person skal koble det bærende reb til en karabinhage eller lignende. – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke udmærker sig ved, at det er meget sikkert, det skrænser (glider) ikke, og det er let at løsne igen dersom belastningen ikke har været meget stor. – Brugt alene er det, hvad man kalder et Stopperknob (som kan forhindre, at rebet løber igennem knobet, en talje, en blok, et øje el. lign.). – Et endnu sikrere knob af Figur 8 typen er Dobbelt Ottetalsknobet med 2 løkker (se næste knob).

Se hvordan du sikrer tampen.Se Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A2-9. Faste øjer – Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker:

Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker (1 af 2). – Sammenlignet med mange andre knob med dobbelt løkke anses det Dobbelte Ottetalsknob med Dobbelt Løkke for at være stærkt og sikkert, og det er forholdsvis nemt at justere løkkernes størrelse ved at flytte reb fra den ene løkke til den anden. – Hver løkke bærer en del – omkring 50 % – af belastningen. – Dette knob er mere sikkert til personløft end f.eks. Dobbelt Pælestik med 2 løkker.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker (2 af 2). – Her ses det færdige resultat – til venstre: knobet let løst og til højre: knobet opstrammet.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-10. Faste øjer – Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker:

Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker. – Bruges af klatrere til f.eks. at fastgøre en line til 3 ankerpunkter.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-11. Faste øjer – Kirurgisk Øje:

* Kirurgisk Øje / Surgeon’s Loop. – Det Kirurgiske Øje er en stærk løkke, der er nem at binde og ofte bruges til fiskesnøre. – Er som et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, men blot med en ekstra vikling. – Den er lidt voluminøs, men er fantastisk til at lave hurtige, stærke løkker i slutningen af liner og ledere i forbindelse med andre løkker. – Dette er en hurtig, nem måde at binde en løkke til sidst på et reb eller en line. – Det bruges ofte som en del af et rebsystem, fordi det er relativt stærkt. – Se også kategorien: “Knob til fiskeri”.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-12. Faste øjer – Artilleriknob:

Artilleriknob, løst – Praktisk og let knob, hvis man ønsker en løkke midt på linen. – Hurtig og let at udføre og opbinde. – Ikke så stærk som Sommerfugleknobet, men bruges til midlertidigt at bære (hænge) noget i.
Artilleriknob, opstrammet.

————————————————————————————————————-

A2-13. Faste øjer – In line Ottetal:

* In line Ottetal / In line figur 8, løst. – Bruges til at udføre en fast løkke på rebmidte, som ligger langs rebet. – Nyttig som håndtag på et reb, eller til at befæste f.eks. et belag i. – Inline Ottetallet er en knude med løkke. – Den kan bindes i midten af et reb uden adgang til rebets ender. – Løkken kan kun belastes i én retning, ellers kan knuden svigte. – Knuden er nyttig til binding af løkker der kan bruges som håndtag på en indhalingsline.
* In line Ottetal / In line figur 8, opstrammet. – Tilladeligt træk i knuden /løkken er retningsbestemt. – Hér vender løkken opad (så man trækker / belaster opad), men den kan også bindes omvendt, så løkken vender nedad (så man trækker / belaster nedad.

————————————————————————————————————-

A2-14. Faste øjer – En klemknude – Prusik (slynge):

Prusik (slynge) afsluttet med Fiskerknob (enkelt), som er et Sammenføjningsknob. – Hér vist befæstet om vandret rundstok, men Prusik bruges oftest fastbundet i et lodret hængende reb. – Prusik modstår både lodret træk opad og lodret træk nedad et hængende reb. – Prusik kan dog efter hårdt træk være vanskeligt at løsne (og hér er Kleimheisten lettere at løsne, men Kleimheisten fastgjort i et lodret hængende reb modstår kun træk nedad). – En Prusikknude er et friktionsstik, der bruges til at anbringe løkker (slynger) af snor omkring f.eks. et reb og som anvendes indenfor klatring, canyoning, bjergbestigning, huleklatring, redning med reb og i skovbrug.
Prusik, selve befæstelsen om emnet. – Bundet om vandret emne (som hér) modstår knuden (når belastet i slyngen under knuden) træk (glidning) mod venstre og højre. – Man ser ligheden med et Slyngestik.
Prusik er en klemknude bundet omkring et lodret emne (som ofte er et reb), og denne klemknude Prusik låser ved træk både nedad (og opad), dvs. at knuden altså ikke er retningsbestemt.
Prusikslynge (Dobbelt Slyngestik). – For at lave dette knob skal du have en Prusikslynge som fremstilles af et egnet stykke line, der er 3-5 mm mindre end din klatreline. – Knobets konstruktion gør, at når belastningen tages af knobet (når du trækker dig opad) kan slyngen skubbes opefter. -Ved belastning låser knobet på klatrelinen. – Trækker du knobet ned mod dig, vil klatrelinen løbe igennem, og du vil være i stand til at komme ned gennem f.eks. trækronen. – Det gælder om at finde det rette antal tørne omkring klatrelinen (2-3), hvilket afhænger af vægt, klatrelinens tykkelse og glathed, vejrlig (våd/tør) m.m. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————

A2-15. Faste øjer – En klemknude – The French prusik:

—————————————————————————————————-———–

A2-16. Faste øjer – En klemknude – The Kleimheist:

* The Kleimheist (Kleimheistslynge), hvor de to frie tampe er sammenføjet med Fiskerknob (enkelt) – (Dobbelt Fiskerknob er dog langt sikrere til sammenføjning). – The Kleimheist, er bedre end Prusik angående at trække knuden med sig nedad eller opad rebet, ved klatring i lodret hængende reb (langtov), dette fordi knuden slækkes (og herved bliver lettere at flytte), når trækket fjernes fra denne klemknude. – Når Klemheist Knuden er bundet korrekt, griber den fat i rebet ved belastning, men frigøres og glider langs rebet, når belastningen er slækket. – Den frigøres og glider lettere end Prusik-knuden, men griber fat med mindre fasthed end Prusik. – Kleimheisten i et lodret hængende langtov holder dog kun til belastning (træk) nedad (i modsætning til Prusik, som tåler træk både opad og nedad et lodret hængende langtov). – Klemheist-knuden, også kaldet en Machard eller en fransk Prusik, er altså en friktionsknude til opstigning i et reb.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kleimheisten (klemknuden) – fortsat (andre visninger):

* Kleimheist. – Kleimheist bider på rebet ved belastning, men kan glide frit når vægten fjernes. – En klemheist-knude er et typisk friktionsstik, der strammer om et reb, når der tilføres vægt, og frit kan bevæge sig, når vægten fjernes. – Laves på samme måde som en Prusik af en løkke, men man skal være opmærksom på at jo mindre forskel der er mellem klatrereb og friktionsline, jo dårligere virker knobet. – Brug derfor en line (Kleimheistløkke / slynge) med en diameter på 3-4 mm mindre end klatrerebet. – Den bruges på samme måde som en prusik-knude til at komme op eller ned ad et klatretov. – Det hér anvendte Sammenføjningsknob (som danner løkken / slyngen) er et Dobbelt Fiskerknob, som har dén fordel at den holder løkken mere åben, og hermed nemmere at få fat i. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

A2-17. Om Klemknuder:

I redningsarbejde vil man ofte have brug for solidt at fastgøre et tov langs et i forvejen udspændt tov. Der findes en hel serie forskellige knob til dette formål, nemlig klemknuder.

En klemknude er – som navnet antyder – en knude, som er i stand til at klemme sig fast om et andet reb (eller andet rundt emne). Det hensigtsmæssige ved mange af klemknuderne er, at de kun klemmer, når der hænger en vægt i knobet – når knobet ikke længere er under belastning, kan det igen flyttes op eller ned ad det tykkere tov eller det runde emne som klemknuden er bundet omkring.

Klemknuderne kan ligeledes bruges til at etablere en form for selvsikring ved forskellige former for rebsikrede aktiviteter. – Se senere under: Klatrereb og klatreknob.

Alle typer klemknuderne (hér Prusik og Kleimheist) bindes normalt med reb, som er noget mindre i diameter end klatrerebet. Dvs. at hvis ens normale reb er 11 mm i diameter vil omkring 7 mm være en god tykkelse for et klemknudereb. Klemknuderebet skal være omkring 2-3 meter langt.

A2-18. At Prusikke sig opad eller at Kleimheiste sig opad (og nedad):

Med 2 Klemknuder (Kleimheister eller Prusikker) kan man faktisk (ved brug af en bæresele som man sidder i) kravle lodret op ad et lodret hængende tov, en flagstang, en telefonpæl eller en træstamme uden grene.

Hvis ovennævnte teknik anvendes i andre situationer end egentlige nødsituationer, bør man absolut lade en kompetent person etablere en topsikring, inden træningen påbegyndes.

Der kan bruges to Kleimheister (eller Prusikslynger), hvoraf den ene skal være væsentligt længere end den anden. Tovdiameteren på disse Kleimheister skal gerne være af betryggende størrelse. Kleimheister og Prusikslynger til klatring på reb er normalt 7 mm, Kleimheister og Prusikslynger til klatring på lodrette flader som træer eller telefonpæle bør vælges noget tykkere. – Den korte øverste løkke Kleimheist eller (Prusikslynge) klikkes eller bindes i en eller anden form for siddesele, medens den nederste og længere løkke: Kleimheist eller (Prusikslynge) bruges til at støtte med fødderne i (stå i med sin fulde vægt).

Når vægten holdes i den korte øverste Kleimheist (eller Prusikslynge), som er fæstet til siddeselen, kan man flytte den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge). Derefter overfører man vægten til fødderne (og dermed til den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge), hvorefter den øverste Kleimheist (eller Prusikslynge) også kan flyttes opad. Metoden er langsom og kræver en vis fysik, men er rimelig enkel – og for så vidt også rimelige sikker at anvende, afhængigt af de gældende forhold og udøver.

At Kleimheiste (eller Prusikke) sig op ad et reb. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

Se også: Noget mere sikker improviseret rappelling nedad i bæresele.

————————————————————————————————————–

A2-19. Faste øjer – Friktionsknude – Distel:

Distel. – Er et friktionsknob til anvendelse på mastegjord eller direkte på et reb. – Dette knob er retningsbestemt (i modsætning til Prusik). Dvs. at knobet strammer (rebet sanser) når det bliver trukket an (belastet/halet tot), og løsner sig når det skubbes fremad. – Antal vindinger (tørne) kan udføres efter behov, men 4 vindinger er ofte hensigtsmæssigt (afhængigt af rebtype og glathed eller emne som det tørnes omkring). – En distelknude er en retningsbestemt friktionsknude, der ofte bruges af træplejere. – Den bruges til at fastgøre en karabinhage til et reb, og gør det muligt for en klatrer at komme op eller ned.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Distel. – For at lette justeringen af knobet kan indsættes et hjul, som vist ovenfor. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-20. Faste øjer – Friktionsknude – Knut:

Knut. – Et friktionsknob som er et godt alternativ til Distel, men lidt mere kompliceret at binde. – Det holder godt, er let at flytte og griber sikkert når man slipper det. – Knobet kan justeres ved at øge eller reducere antal vindinger. – Knobet kan flyttes fremad uden hjul. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

————————————————————————————————————–

A2-21. Faste øjer – Friktionsknude – Schwabish:

Schwabish. – Kan forveksles med Distel. Schwabish flyttes lettere end Prusik, men bider stadig godt. – Bindes af 60-80 cm. line, med en diameter på 8-10 mm. – I modsætning til Prusik kan Schwabish justeres ved at tage en tørn af eller lægge en tørn til. – Den schwabiske prusik er et retningsbestemt friktionsstik, der er populært blandt træplejere. – Det bruges til at fastgøre en karabinhage til et reb, og gør det muligt at klatre op og ned. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

————————————————————————————————————–

A2-22. Faste øjer – Sommerfugleknob:

* Sommerfugleknob. – Er en stærk og sikker fast løkke hvor som helst på f.eks. en tovmidte (ligesom Artilleriknob). – Knobet kan holde træk i hver af tampene og i selve løkken, uden at forskubbes eller arbejde sig op (løsne sig). – Det kan være særdeles praktisk at kunne lave denne solide løkke midt på et reb, og lige så praktisk er det også, at denne løkke kan åbnes igen, efter at der har været vægt på det.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Sommerfugleknob / Sommerfugleøje. – Bruges til at binde et fast øje midt på et reb, uden adgang til nogen af enderne. – Det kan belastes i begge retninger og bindes med handsker på. – Der er flere måder at binde et Sommerfugleøje på, og hér er én af dem. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

————————————————————————————————————–

A2-23. Faste øjer – Præriens Rose:

Præriens Rose. – Anvendes hvis et træk skal fordeles på 3 tove, f.eks. hvis 3 personer skal trække noget tungt ud af skoven (- da 3 personer ikke trækker effektivt i ét og samme tov). – Eller til diagonal vandret understøtning af en vandret liggende presenning (f.eks. tag over hovedet).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Præriens Rose. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

————————————————————————————————————–

A2-24. Faste øjer – Cow Hitch:

Cow Hitch. – Bruges hvor der er brug for et fast øje som kan bindes tæt på stammen, f.eks. i forbindelse med opsætning af en kasteblok ved nedfiring. – Snoningerne på tegning 6 er dels som sikkerhed, dels som opbevaring af overskydende line. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-25. Faste øjer – Lineløkke:

* Lineløkke. – Denne faste løkke (vinkelret på linen eller snøren) kan laves i midten af en lang line eller på en fiskesnøre, hvis man vil have flere kroge på denne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-26. Faste øjer – Perfektionsøje (Fiskerøje):

Perfektionsøjet er en knudetype, der danner en fast løkke og ofte bruges til fiskesnøre. – Den er ganske sikker, men er ikke nem at binde op. – Denne løkke kan bindes i bugten, hvilket betyder, at den kan bindes i midten af rebet uden brug af rebets ender. – Denne knude skaber en meget stærk og pålidelig løkke for rebende.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-27. Klemknude – Istap Hitch:

Et Istap hitch er en knude, der er fremragende som fortøjning til en pæl, når der påføres vægt til en ende, der løber parallelt med pælen i en bestemt retning. – Denne type stik bliver på plads, også når det holder en betydelig vægt på en glat overflade. – Med denne knude (siges det) kan man endda hænge fra en tilspidset pæl (deraf navnet “Istap hitch”). – F.eks. kan man trække en isglat træstamme ud af skoven med en traktor og en kæde/stålwire eller et tov, med dette stik.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Et Istap hitch. – Icicle Hitch kan fastgøre en line til de glatteste rør eller skinner (inklusive poleret messing brandmandstænger), selv når den smalner mod trækretningen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A2-28. Friktionsstik – Rullestik:

Rullestikket / Rolling Hitch – er et knob, der bruges til at fastgøre et reb til en stang, pæl eller et andet reb. – Et simpelt friktionsstik, der bruges til parallelle træk langs med en genstand og også vinkelret på genstanden strammer stikket godt til.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A2-29. Fast løkke /slynge – Girth Hitch:

Girth Hitch 1 af 2. – Også kendt som en Ring Hitch, bruges til enkelt og hurtigt at fastgøre en løkke / slynge til ethvert objekt eller fast genstand, og har mange anvendelser. – Girth Hitch er en tildannet løkke eller slynge af bånd eller reb/snor, som fastgøres til fast genstand. – Stikket kan bruges til at forbinde sløjfer eller fastgøre en løkke til et klatresele, hvorfra gear kan hænges. – Klatrere binder ofte slynger af bånd, men det fungerer i enhver form for reb eller snor. – Denne knude bruges ofte på camping og kan være nyttig for sejlere til adskillige opgaver, såsom etablering af løkker, hvorfra gear/blokke/taljer mv. kan hænges.
I dette foto: Der startes med at danne en fast løkke, og hér vælger jeg at lave løkken/slyngen ved hjælp af den stærke sammenføjningsknude Helling.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Girth Hitch 2 af 2. – Den faste løkke (slynge) bindes om objektet (hér en rundstok), og knuden placeres hvor den ikke er i vejen for emnet man skal ophænge i løkken (f.eks. en talje, blok, ring eller lignende). – Man ser ligheden med et Slyngestik.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A2-30. Fast løkke – Pælestik med 3 løkker:

Pælestik med 3 løkker / Triple Bowline. – Bruges til fæste et reb til flere anker punkter. – Det er nemt at huske, og med lidt øvelse kan man udføre de 3 løkker i forskellige størrelser.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Faste øjer, klemknuder mv. – Gå til Indekset for alle knob.

——————————————————————————————————————–

Til Toppen af denne side.

——————————————————————————————————————–

A3. Knob til sammenføjning:

Sammenføjningsknob er betegnelsen for knob beregnet til at binde to ender reb sammen med. Rebene bør være af samme materiale og have samme diameter (- undtagen når det gælder de to typer Flagknob: Enkelt og Dobbelt Flagknob).

A3-1. Sammenføjning – Råbåndsknob (Square Knot):

* Råbåndsknob – løst. – Forener to stykker reb, snor eller line af samme materiale og diameter, men anvendes kun som midlertidig knude. – Kan bindes selv ved begyndende træk i langtovene. – Pendenten til dette knob er Kællingeknuden, hvor tampen ikke kommer ud langs med langtovet. Kællingeknuden er et svagt knob, som også er meget svært at binde op efter hårdt træk. – Råbåndsknobet er et gammelt og enkelt bindende knob, der bruges til at sikre et reb eller en line rundt om en genstand. – Ud over at blive brugt af sejlere til rebning og oprulning af sejl er det også et af de vigtigste knob indenfor dekorative makrame stoffer. – Knobet ligger fladt, når det bindes af stof og har tidligere været brugt til at binde bandager.
* Råbåndsknob – opstrammet. – Det er let at se om man binder dette knob rigtigt. – Råbåndsknobet er dog kun effektivt, hvis man binder lige tykke reb sammen. – Har man 2 stykker reb der ikke er lige tykke, er f.eks. Fiskerknobet bedre, men Helling er bedst som sammenføjningsknob.

Råbåndsknob med Ters:

Råbåndsknob med Ters – som forstærker knobet når hårdt træk i langtovene.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A3-2. Sammenføjning – Råbåndsløkkeknob:

* Råbåndsløkkeknobet. – Råbåndsknobet er dog kun effektivt, hvis man binder lige tykke reb sammen. – Har man 2 stykker reb der ikke er lige tykke (som hér), er Fiskerknobet eller Flagknobet bedre.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A3-2. Sammenføjning – Flagknob (Enkelt og Dobbelt):

Flagknob anvendes til at sammenføje to snore eller liner af forskellige diametre. – Bør ikke anvendes ved for store trækspændinger.

Flagknob (enkelt):

Enkelt Flagknob. – Dette knob anses af mange for at være et “vigtigt” knob. – Er ikke så sikkert som det Dobbelte Flagknob. – Kan sikres ved at udføre f.eks. et Overhåndsknob i de frie tampe. – Knobet kan være svært at stramme rundt om et emne, så det er ikke ret godt til at pakke gaver ind med. – Flagknobet anbefales til samling af to reb af forskellig tykkelse. – Det tykkere reb bør bruges til den simple bugt. – Flagknobet fungerer lige så godt, hvis rebene er lige tykke.

Flagknobet kan også udføres som et Flagknob med slikstik, da den frie tamp kan føres delvist tilbage hvor den kom fra – lige til at trække i og løsne Flagknobet. – Et Flagknob med slipstik er altså en hurtig åbnet udgave af Flagknobet. – Gennem tiderne er knobet blevet brugt som et midlertidigt stik til sikring af roret på en båd.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Flagknob:

* Dobbelt Flagknob – meget mere sikkert end Enkelt Flagknob, og især hvis rebtykkelser er meget forskellige. – Godt knob også til våde reb. – Kan sikres ved at udføre et Overhåndsknob i de frie tampe. – Lige som Flagknobet anbefales det Dobbelte Flagknob til samling af to reb af forskellig tykkelse, men tilføjer en ekstra grad af sikkerhed, især hvis forskellen i tykkelsen er ujævn. – Det tykkere reb bør bruges til den simple bugt. – Flagknobet fungerer lige så godt, hvis rebene er lige tykke.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————–

A3-3. Sammenføjning – Fiskerknob (enkelt):

Fiskerknob (enkelt) /Fisherman´s Knot, løst. – Anvendes til sammenføjning af 2 liner, og ofte til armbånd og halskæder i læder. – Kan kun anvendes ved reb er af samme dimension, og er ikke velegnet til store diametre. – Fiskerknobet bruges til at forbinde to liner med samme diameter med hinanden. – Selv om det er velegnet til fiskeri, så er der andre knuder, som præsterer bedre, f.eks. Blodknuden.– Et stærkere knob er også: Dobbelt Fiskerknob, som er en stærk metode til sammenføjning af enderne af to liner. – Det er meget effektivt ved snore og liner i lille diameter, såvel som især fiskeliner. – Det Dobbelte Fiskerknob glider ikke under belastning.
Fiskerknob (enkelt), opstrammet.

—————————————————————————————————————

A3-4. Sammenføjning – Dobbelt fiskerknob:

Dobbelt Fiskerknob. – Dobbelt Fiskerknob er et af de stærkeste knob til sammenføjning. – Det er et forholdsvist stort knob, og er derfor primært velegnet til tov med en lille diameter. – Det er meget effektivt ved snore og liner i lille diameter, såvel som især fiskeliner. – Det Dobbelte Fiskerknob glider ikke under belastning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Fiskerknob:

————————————————————————————————————-

A3-5. Sammenføjning – Kirurgisk knob:

* Kirurgisk knob, løst. – Anvendes til sammensyning af operationssår. – Stor fordel er at første tørn ikke glider inden anden tørn er lagt. – Knobet har et godt tag og det vrider under sammentrækning. – Bruges også når et reb skal surres stramt omkring et emne. – Bemærk at tampene skal udløbe af knobet ligesom hos Råbåndsknob. – Et Kirurgisk Knob er en simpel ændring af Råbåndsknobet. – Det tilføjer en ekstra drejning, når den første del bindes, hvilket tilføjer friktion, som gør knobet mere sikkert. – Dette knob er almindelig brugt bland kirurger i situationer, hvor det er vigtigt at bevare spændingen på en sutur. – Kirurgiske Knob bruges også indenfor fluefiskeri og til at binde kviltninger.
Kirurgisk knob, opstrammet.

—————————————————————————————————————-

A3-6. Sammenføjning – Helling:

* Helling / Hellestik / Karrakstik (Carrick bend) – hvor den højre (blå) tamp er sikret, hvilket man også skal gøre med den hvide frie tamp. – Et nok ofte overset knob, som er meget symmetriskt og måske det stærkeste knob af dem alle, også selv om knobet kæntrer (kollapser) under hårdt træk, hvor det anbefales at sikre begge tampene til langtovene. – De to tampe skal være i flugt med hinanden under stramning (når rebene sanser). – Den blå tamp ses sikret med Stopperknob i fotoet til højre, og på samme måde sikres den hvide tamp. – Selv efter meget hårdt træk, er knobet let at løsne. – Et uhyre let sammenføjningsknob at binde. – Karrakstikket er en knude, der bruges til samling af to reb. – Det er især velegnet til meget tunge reb eller kabler, der er for store og stive til at blive samlet med andre, mere gængse knob. – Det sætter sig ikke fast, heller ikke efter det har været udsat for en betydelig belastning, eller er blevet gennemblødt med vand. – Karrakstikkets smukke, vævede form har også gjort det populært til dekorative formål.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Anden visning:

* Helling / Hellestik / Karrakstik (Carrick bend).

Anden visning:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

* Helling / Hellestik / Karrakstik (Carrick bend).

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A3-8. Sammenføjning – Krydsknuden:

Krydsknuden.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A3-9. Sammenføjning – Dobbelt Krydsknude:

Dobbelt Krydsknuden.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A3-10. Sammenføjning – Blodknude:

Blodknuden / Blood Knot er yderst anvendelig ved samling af to fiskesnøre, mens man vedligeholder en stor del af snørernes styrke. – Andre knuder, der bruges til dette formål, kan miste en betydelig del af deres styrke. – Det er sandsynligt, at knuden sætter sig fast, hvilket ikke er et problem ved fiskesnøre, men kan være et problem ved normalt reb.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Blood Knot anvendt ved fiskeline.

—————————————————————————————————————-

A3-11. Sammenføjning – Vandknob:

Vandknobet / Water Knot. – Bruges ved klatring ofte til samling af to ender gjord. – Vandknobet er et “genvævet” Overhåndsknob. – Det betyder, at et overhåndsknob er bundet i enden af et reb / en gjord, og så følger et andet reb det første rebs vindinger parallelt, men fra den modsatte retning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————

A3-12. Sammenføjning – Ashley´s Bend:

Ashley´s Bend. – Ashleys Bend er meget stærk og sikker, når den bruges til at sammenføje ensartede reb. – Det glider ikke, selv når det bringes under svære stødbelastninger, og kan let løsnes, når det ønskes.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————

A3-13. Sammenføjning – Strait Bend:

* Strait Bend. – Er et ultimativt sikkert Sammenføjningsknob, med perfekte vinkelrette langreb / tampe. – Knobet er nemt at huske, let at løsne og er overordentligt stærkt.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Sammenføjningsknob. – Gå til Indekset for alle knob.

——————————————————————————————————————

Til Toppen af denne side.

——————————————————————————————————————

A4. Løbeknob / Rendeløkker / Glideløkker (snarer):

Løbeknob strammes omkring de genstande, hvor de er bundet på, men slækkes når trækket forsvinder. Løbeknob har løse øjer som kan gøres større og mindre. Løbeknob anses for at være nogle af de ældste knob i verden, og blev i forhistorisk tid, brugt til fremstilling af våben, og snarer til fangst af dyr. – Husk at næsten alle løbeknob bør sikres med et Stopperknob i den frie tamp.

LEG ALDRIG med sådanne snarer. Mange børn og unge er blevet kvalt under leg, fordi snarerne ikke løsnes hurtigt nok igen – hvis knuder udføres bare lidt for stramt, som en begynder gør det. – Der skal generelt altid være en ansvarlig voksen til stede, når børn og unge har med knob og knuder og reb at gøre.

A4-1. Løbeknob – Simpelt løbeknob:

* Simpelt løbeknob, løst. – Er god til steder hvor det er svært at komme til med f.eks. Dobbelt halvstik eller Slyngestik, som også kræver mere line. – Kan bindes i “den fri luft” og lægges om emnet, og ved træk i reb strammes om emnet. – Bør altid afsluttes med et Stopperknob, f.eks. Overhåndsknob. – Snare til bl.a. små fugle og andre små dyr. – Se et sikrere løbeknob: Dobbelt Løbeknob. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.
* Simpelt løbeknob, opstrammet. – Det enkleste af alle knob, og et simpelt løbeknob er betegnelsen for flere typer knob som let kan åbnes ved at trække i den frie ende af rebet (i langtovet).
– Hér ses også sikring af knobet , ved anvendelse af et Overhåndsknob i den frie tamp. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A4-2. Løbeknob – Simpelt Løbeknob forstærket med rundtørn:

Simpelt Løbeknob, forstærket med rundtørn. – Bruges også hvis linen er glat. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

————————————————————————————————————-

A4-3 Løbeknob – Krypskytteknob:

* Krypskytteknob, Dobb. Overhåndsknob med slip. – Et sikkert knob til indbinding af klatrereb eller afslutning i mastegjord. – Bruges til indbinding af friktionsknob, som ikke er forsynet med øjesplejsning. – Vær opmærksom på længden af tampen, som ikke må være for kort.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Krybskytteknob / Dobb. Overhåndsknob med slip / (Fiskerknob med slip). – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

————————————————————————————————————-

A4-4 Løbeknob / justerbart løkkeknob – Tarbuck – knude:

Tarbuck- knude – Justerbart Løkkeknob. – Dette knob med let justerbar glideløkke gør det nemt at justere hvor stramme telte, tarper og barduner skal være. – Løkkerne skal ligge pænt op ad hinanden. – 2 løkker er almindeligt, men 3 løkker griber bedre fat ved kraftig belastning.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————-

A4-5 Løbeknob / justerbart løkkeknob – Taut Line Hitch:

* Taut Line Hitch. – Justerbart løkkeknob. – Ligner Tarbuck- knuden. – Dette knob med let justerbar glideløkke gør det nemt at justere hvor stramme telte, tarper og barduner skal være. – Løkkerne skal ligge pænt op ad hinanden. – 2 løkker er almindeligt, men 3 løkker griber bedre fat ved kraftig belastning. – En justerbart stik kan være en hvilken som helst løkkeknude, der bruges til at binde et reb omkring et objekt, der gør det muligt at justere linjens længde, mens den er under træk. – Dette er et nyttig stik, når længden af et reb periodisk skal justeres for at opretholde tilstramningen, som opretholdes ved at skubbe stikket for at justere størrelsen på løkken, således at den effektive længde af den stående del ændres uden at skulle binde stikket igen. – Det er et alsidigt stik, der kan bruges til at sikre teltliner, når man klatrer i træer, og til at sikre emner på køretøjer bare for at nævne nogle få.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A4-6 Løbeknob – Justerbart Grebstik:

* Justerbart Grebstik /Adjustable Grip Hitch. – Et simpelt og anvendeligt friktionsknob, hvor placeringen af selve stikket nemt kan ændres ved at blive flyttet op og ned ad rebet – alligevel holder stikket fast under belastning. – Bruges ofte til at justere hængekøjer, barduner og presenninger. – Man kan tilføje flere vindinger ved større belastninger. – Dette stik er en af de lettere at binde, og har alligevel bedre greb end de fleste. – Stikket giver dig mulighed for at skubbe knuden op og ned på langtovet, hvilket justerer længden på langtovet. – NB. Dette stik bør dog ikke bruges til klatring, da det kan glide når der belastes i ryk. – Et justerbart grebstik kan bruges i stedet for et Rullestik/Fenderstik om egen part – typisk med bedre resultater!

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Justerbart grebstik. – Man kan hænge noget op, og justere højden det hænger i, ved at gøre løkken større eller mindre.

—————————————————————————————————————-

A4-7 Løbeknob – Slagterstik / Håndjernsknob:

* Slagterstik / Håndjern. – På 4. foto nederst til højre ses knobet låst, når det er opstammet om emnerne. Der opstrammes ved at trække i den frie tamp og i langtovet, hvorefter låses med den frie tamp omkring langtovet. – Bruges til ophængning af 2 genstande, f.eks. to griseben eller rådyrben (over knæene), men det kan også være 2 rafter. – Håndjernsknobet er bundet i midten af et reb med to justerbare løkker, der kan strammes omkring hænder eller fødder. – Selve knuden har ikke nogen indbygget låsemekanisme og er derfor ikke så let at bruge til håndjern uden at låse knobet. – I nogle redningssituationer kan Håndjernsknobet bruges til at trække nogen ud, der er fanget i et trangt rum, hvor der ikke er tilstrækkelig plads til at bruge en redningssele eller andet redningsudstyr.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Slagterstik / Håndjern. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

————————————————————————————————————-

A4-8. Løbeknob – The Strangle Snare:

The Strangle Snare. – Let justerbar. – Jo mere træk i knuden, jo mere strammer den sig. – En god løbende snareknude. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.

—————————————————————————————————————-

A4-9. Løbeknob – The Scaffold knot:

The Scaffold Snare kaldes også Galgeknuden. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.

————————————————————————————————————-

A4-10. Løbeknob – The Hangmans knot:

The Hangmans knot. – En senere udviklet mere human galgeknude, som mentes at knække halsen på offeret (pga. knuden). – En anden anvendelse: Når knobet er trukket helt tæt, bliver knobet en vægt i enden af rebet, til brug for at kaste et reb langt. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.

——————————————————————————————–——————-

A4-11. Løbeknob – Gallows knot:

Gallows Knot. – Galge knuden er baseret på multi-fold overhåndsknude. – Denne type løkke åbnes ved at trække i knuden og bliver generelt ikke stærkere efter den anden vending omkring stangen. – Denne nyttige knude bruges til eftersøgning og redning, bjergbestigning, klatring, sejlsport, hest og husdyr, camping og spejder.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Pælestiksløbeknude / Running Bowline.

——————————————————————————————————————

A4-12. Løbeknob – Dobbelt Løbeknob:

Dobbelt Løbeknob. – Er et meget sikkert stik. – Det bruges af klatrere til at binde en snor til en karabinhage. – Se et Simpelt Løbeknob.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Løbeknob. – Gå til Indekset for alle knob.

——————————————————————————————————————

Til Toppen af denne side.

——————————————————————————————————————–

A5. Knob til forkortelse:

Er til forkortelser af reb, hvilket betyder at man ofte ikke behøver at afkorte et reb. Forkortelsesknob kan også anvendes til at “fjerne” svage eller beskadigede stykker af en snor, således at disse stykker ikke udsættes for træk.

A5-1. Forkortelsesknob – Trompetstik:

Trompetstik, løst. – Let at binde og let at løsne. – Ideelt til forkortelse af barduner, som oftest er for lange. – Holder fint under træk og løsnes af sig selv når der slækket. – Hvis knobet bruges til forkortelse af en beskadiget line, er det vigtigt, at den beskadigede del af linen passerer gennem begge halvstik.
Trompetstik, opstrammet.

Gå til starten af denne gruppe: Knob til forkortelse. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

A6. Stopperknob:

Stopperknob anvendes ofte til at forhindre enden af et reb eller en snor i at løbe gennem et øje eller et hul (f.eks. på en presenning). Anvendes også som afslutning på (og sikring af) et knobs tamp (frie ende), således at den frie tamp ikke “løber igennem” knobet, som da går op (opløses). – Stopperknob kan også anvendes til at sikre enden af en snor, således at den ikke trævler op. Bruges også som dekorativ afslutning på et reb eller en line (evt. bælter).

NB: Alle knobs frie tampe bør af sikkerhedsmæssige hensyn altid afsluttes med et Stopperknob, og af bedre kvalitet end et alm. Overhåndsknob.

Se også: At sikre tampe.

A6-1. Stopperknob – Overhåndsknob:

Overhåndsknob. – Det mest simple, mest almindelige og mest brugte stopperknob. – Ikke stærkt (reducerer rebets styrke med 50 %) og er derfor ikke velegnet til større belastninger.
Overhåndsknob på rebmidte reducerer rebets trækstyrke med ca. 50 %, hvorfor dette knob bør undgås. – Herunder vises nogle langt bedre stopperknob.

————————————————————————————————————-

A6-2. Stopperknob – Dobbelt Overhåndsknob:

* Dobbelt overhåndsknob. – En bedre og stærkere stopper end Overhåndsknob. – Dette knob er en udvidelse af det almindelige Overhåndsknob. – Resultatet er lidt større og vanskeligere at løsne. – Det bruges undertiden som en stopperknude. – Det bruges oftere til at binde løse ender rundt om hovedstrengen af et reb.
Dobbelt Overhåndsknob, opstrammet.

————————————————————————————————————-

A6-3. Stopperknob – Kastelineknob:

Kastelineknob, løst. – Det er ofte set på trosser på skibe, hvor en tynd line (10-15 mm) med kastelineknobet er bundet på et tykkere tov. – En anden anvendelse er til redningsreb, hvor man har brug for ballasten for enden af rebet, således at rebet ved kast kan nå ud til den nødstedte. – Bruges også til afslutning af et bælte. – Er ofte brugt af sejlere, der binder den i slutningen af en tyndere line, som igen er fastgjort til en tungere line. – Den lettere line kastes først, normalt fra båd til land, så den tungere line derefter kan trækkes eller hæves i land. – Se også: et Tungere Kastelineknob.
Kastelineknob, opstrammet.

————————————————————————————————————-

A6-4. Stopperknob – Ottetalsknob (Figur 8):

* Ottetalsknob, løst. – Et symbol på trofast kærlighed. – Knobet bindes på enden af en line, med det øverste øje omkring langtovet og det nederste øje omkring tampen. – Ottetals er meget udbredt, da det er nemt at løsne igen (modsat Enkelt knob). – Enkelt ottetalsstik anvendes til at lave et stop-knob i enden af et tovværk, så det f.eks. ikke kan løbe igennem en blok samt som en midlertidig foranstaltning til at hindre et reb i at løbe op, når taklingen er gået itu.
Ottetalsknob, opstrammet.

—————————————————————————————————-———-

A6-5. Stopperknob – Stopperknob med flere rundtørn:

Stopperknob med flere rundtørn, løst. – Oprindeligt brugt på den nihalede kat. – Når man binder knobet, skal man holde løkken åben og løs, mens man trækker forsigtigt i begge ender af snoren, og samtidig vrider de to ender hver sin retning. – Dette knob kan meget nemt blive forkert, hvis man ikke følger denne metode.
Stopperknob med flere rundtørn, opstrammet.

—————————————————————————————————————-

A6-6. Stopperknob – Stevedore Knuden:

En Stevedore knude / Stevedore’s Knot. – Er en lidt større stopknude, der ofte bindes nær enden af et reb. – Knuden blev brugt af havnearbejdere under lastning og losning af skibe. – De brugte store blokke til at løfte og sænke lasten, og til disse blokke var der behov for en større Stopper, der kunne forhindre, at linen gled helt gennem blokken.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————-

A6-7. Stopperknob – Blimp Knot:

Blimp Knot. – Blimp Knuden er en meget sikker og ret stor knude, så den udgør et godt håndgreb, og det tilføjer også en vis vægt til slutningen af din line, hvis du har brug for at kaste den.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————-

Se også: Barrel Knot.

Se også: Double Barrel Knot.

Gå til starten af denne gruppe: Stopperknob. – Gå til Indekset for alle knob.

————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————-————————-

A7. Knob til fiskeri:

Disse knob er oftest bundet på nylonline med en meget lille diameter, hvorfor de oftest er bundet med mange rundtørn for at kunne holde.

A7-1. Fiskeriknob – Blinkknude:

* Blinkknude. – Anvendes af lystfiskere til at binde spinnere eller kroge med øjer til deres liner. Det er et nemt og hurtigt knob at binde, og det kan gøres meget hurtigt. Det bedste resultat opnås ved  brug af den aller tyndeste nylonline.

—————————————————————————————————————-

A7-2. Fiskerknob – Scaffold knot:

Scaffold Knot: – Et meget pålideligt fiskerknob, til brug direkte i en krogs øje.

– Før en 15 cm line gennem øjet.
– Lås den øverste del mellem tommelfinger og pegefinger så der dannes en løkke.
– Lav yderligere to tørne over den dobbelte linedel, og hold dem også mellem tommelfinger og
pegefinger.
– Før enden gennem de to netop fremstillede tørne plus den første tørn, der er lavet i trin 2.
– Den dannede knude kan nu trækkes i form og arbejdes ned mod krogen eller drejeleddet.

—————————————————————————————————————-

A7-3. Fiskerknob – Offshore Swivel knot:

Offshore Swivel Knot. – God til at fæste en svirvel til en dobbeltline.

– Sæt enden af dobbeltlinen gennem det drejelige øje.
– Drej det drejelige øje og kroglåsen en halv omgang, og lav en enkelt drejning mellem enden af
løkken og det drejelige øje.
– Før løkken med det drejelige øje over det drejelige øje. Hold slutningen af løkken sammen med
den dobbelte, med den ene hånd, og lad det drejelige øje glide til enden af de dannede
dobbeltløkker.
– Fortsæt med at holde løkken og linerne med højre hånd. Brug venstre hånd til at dreje det
drejelige øje gennem begge sløjfer 6 gange eller mere.
– Hold tryk på begge dele af dobbeltlinen. Slip løkken. Træk i det drejelige øje og løkker af line
begynder at dannes.
– Hold kroglåsen med tang, eller (endnu bedre) fastgør den med en kort længde på linen til
rigning, skub løkken ned mod øjet, mens du holder trykket på dobbeltlinen.

———————————————————————————————–—————-

A7-4. Fiskerknob – Hangmans knot:

Hangmans Knot. – God til svirvler og kroge.

– Før en 15 cm line gennem øjet.
– Bring slutningen tilbage på sig selv, før den under den fordoblede del.
– Lav fem løkker over den fordoblede del.
– Den dannede knude arbejdes i form.
– Knuden sendes ned ad linen mod krogen eller drejeligt øje.

—————————————————————————————————————-

A7-5. Fiskerknob – Blod knot:

Blod Knot. – God til at forlænge (sammenføje) liner af samme tykkelse. – Er den ene line dobbelt så tyk som den anden, lægges den anden blot dobbelt i knudesamlingen.

– Læg enderne af de to liner mod hinanden og overlappende ca. 15 cm.
– Tag 5 vendinger omkring den ene line med den anden ende, og bring slutningen tilbage, hvor den
holdes mellem de to liner.
– Gentag ved at tage 5 omdrejninger rundt om den anden line og bringe slutningen tilbage mellem
de to liner.
– Disse to ender skal derefter projicere i modsatte retninger.
– Arbejd knuden op i løkker, og sørg for, at de to ender ikke glider ud af sin position.
– Træk knuden tæt op.

Se også: Blod Knude – Sammenføjning af alm line/reb.

—————————————————————————————————————-

A7-6. Fiskerknob – Hjulknuden:

Hjulknuden / Abor Knot. – Bruges hovedsagelig til at fastgøre fiskesnøren til hjulet på en fiskestang. – Er enkelt udført med et Overhåndsknob om egen part og f.eks. et Overhåndsknob som Stopperknob i den frie tamp.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A7-7. Fiskerknob – Forbedret Clinchknude:

Den Forbedrede clinchknude. – Bruges til at fastgøre fiskesnøren til forfanget, men kan også fæstne fiskesnøren til en svirvel, klips eller kunstig flue. – Den Forbedrede clinchknude er meget populær blandt fiskere, fordi den både er stærk og nem at binde.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A7-8. Fiskerknob – Homer Rhode Loop:

* Homer Rhode Loop. – Gør det muligt for en krog at svinge frit og kan bindes med mono eller flettet linje, også plastbelagt tråd, hvis det er nødvendigt. – Sørg for at bruge en tang til at gøre drejningerne stramme.

—————————————————————————————————————-

A7-9. Fiskerknob – Jansik Special:

* Jansik Special. – Ved tyndere liner opnår man stærkere knuder, når man tråder linen to gange gennem øjet på fiskekrogen eller lignende.

————————————————————————————————————-

A7-10. Fiskerknob – King Sling Knot:

King Sling Knot.

—————————————————————————————————————-

A7-11. Fiskerknob – Rapala Knot:

Rapala Knot.

—————————————————————————————————————-

A7-12. Fiskerknob – Trilene Knot:

Trilene Knot.

—————————————————————————————————————-

A7-13. Fiskerknob – Double Clinch Knot:

Double Clinch Knot.

—————————————————————————————————————-

A7-14. Fiskerknob – Swivel Knot:

Swivel Knot. – Denne drejelige knude er også kendt som Cairnton eller Woods Knot. – Knuder der bruges på swivels, må ikke forringe drejets virkning, når de er fastgjort til skaftet på en ring eller øje. – Det er også en accepteret knude til at knytte en line til en flue, fordi den er bundet rundt om krogens skaft, og herved skaber et rettere træk.

—————————————————————————————————————-

Se også: Kirurgisk Øje – Hvis du vil have en stærk løkke, der er nem at binde.

Se også: Kirurgisk Knob – Som er et stærkt sammenføjningsknob.

Se også: Lineløkke – Hvis du vil have flere kroge på en fiskeline.

Se også: Perfektionsøje (Fiskerøje) – Hvis du vil have flere kroge på en fiskeline.

Gå til starten af denne gruppe: Fiskeri. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

———————————————————————————————–—————-

A8. Klatrereb og Klatreknob:

A8-1. Blake knot – Låseknude:

* Blake Knot – Låseknude /Friktionsstik. – Bruges både til at klatre opad og nedad med, og mange træplejere og klatrere foretrækker det frem for andre stik, da det har mindre tendens til at sætte sig fast. – NB: De to reb bør dog have samme diameter og være af samme type reb.
Blake knot er en låseknude som er officielt anerkendt til at blive brugt ved skovarbejder- teknikken. Den kan bindes med en strop (den blå line) i samme tykkelse som klatrerebet. – Antal tørne (vindinger) omkring klatrerebet (langtovet) kan øges, afhængigt af rebs glathed/type, rebdiameter samt belastning.
Til forskel fra andre almindelige klatrestik, som ofte bruger en løkke af reb, formes Blake-stikket ved at bruge enden af et reb.
Selvom det er et stabilt stik, bør det af sikkerhedsgrunde bakkes op af en stopknude (vises ikke i fotoet), som f.eks. Ottetalsknobet. – Det

På det flettede og ret glatte 12½ mm polyesterreb er Blake Knot nok bedre end Prusik Knuden.

Ved skovarbejdermetoden, klatrer man i et 12½ mm reb og binder en låseknude, den såkaldte “Blake knot” med en strop af samme type reb. – Dette reb er lavet af Polyester, som har et så højt smeltepunkt, at låseknuden ved korrekt brug er meget pålidelig og ikke smelter sammen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

* Blake Knot. – Er et af de første friktionsknob anvendt indenfor træpleje. – Fordelen ved dette knob er at man kan binde det på klatrelinen – med klatrelinen. – Det er derfor et godt knob at kunne og anvende, for at afbøde et funktionssvigt ved en mekanisk bremse eller ved et friktionsknob. – Læg mærke til (i denne illustration) at tampen løber bag om klatrelinen inden den bliver ført op gennem knobet (4). – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

——————————————————————————————————————–

A8-2. Kombination af knuder i klatrereb:

Herunder ser du en kombination af knob i 2 langreb og 1 blåt mellemreb:

I venstre langtov er et blåt mellemreb (en strop) fastgjort med en låseknude Blake Knot – det blå mellemreb (en strop) er fæstet med en Clove Hitch (dobbelt halvstik) til en karabin, som er hægtet i en In line figur 8 i højre langtov. – De 2 løse (frie) tampe er sikret med Overhåndsknob. – Der ses i venstre foto knobene løst bundet, og i højre foto er alt opstrammet (sanset).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A8-3. Improviseret rappelling:

Improviseret rappelling. – Af sikkerhedsmæssige hensyn vedr. andre på denne side viste knob med relation til dette, som kan have med livsvigtige nødsituationer at gøre, vises dette foto af en smuk og ansvarsfuld beskrivelse skrevet af en erfaren mand – og denne side skal stadig betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Kilde: Kim Horsevad 2008.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.


A8-4. Improviseret siddesele:

Improviseret siddesele – Den svejtsiske model. – Af sikkerhedsmæssige hensyn vedr. andre på denne side viste knob med relation til dette, som kan have med livsvigtige nødsituationer at gøre, vises dette foto af en smuk og ansvarsfuld beskrivelse skrevet af en erfaren mand – og denne side skal stadig betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Kilde: Kim Horsevad 2008.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.


A8-5. Noget mere sikker improviseret rappelling (at Kleimheiste sig nedad):

I alle normale situationer vil man arrangere en uafhængig topsikring ved rappelling, men der kan forekomme situationer, som gør det nødvendigt at kunne sikre sig selv ved en rappelling. Dette er muligt med en klemknude, men man bør alligevel huske på, at det altid er at foretrække at lave en uafhængig topsikring.

Ved improviseret rappelling (se A8-3) eller nedfiring / nedhejsning, kan der personsikres yderligere ved brug af improviseret siddesele fastgjort i en karabinhage anvendt som friktionsbremse, som hæmmer farten nedad. Samtidigt bindes i denne karabinhage en Clove Hitch (Dobbelt Halvstik), hvis rebende befæstes til en improviseret siddesele. – Og der kan over karabinhagen fæstes en klemknude (låseknude som nemt løsnes og kan føres med sig), såsom en Kleimheist (alternativt en Prusik), til at styre farten nedad eller til at stoppe helt. – Under karabinhagen kan der suppleres med endnu en langløkket Kleimheist til fødderne, så man kan stå i denne med sin vægt og løsne den øverste Kleimheist. – Alt som vist og beskrevet nedenfor i 4 fotos:

Hér ses en karabinhage monteret (anvendt) som friktionsanordning i et hængende langreb. – En sådan friktionsanordning, i hvilken f.eks. en Improviseret siddesele eller bæresele fastgøres, hæmmer farten nedad rebet – under f.eks. nedfiring/nedhejsning af noget, eller under rappelling. – Dén side af karabinhagen som rebet snos omkring, skal være helt glat i overfladen. – I næste foto fastgøres et reb i denne karabinhage, som går til en improviseret siddesele.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Hér bindes en siddesele eller en bæresele fast i den friktionsdannende karabinhage med en Clove Hitch (Dobbelt Halvstik), (vist i ikke opstrammet tistand, og den skal naturligvis opstrammes). Det hvide reb, i nederste højre fotohjørne, befæstes (klikkes eller bindes) i f.eks. den Improviserede siddesele eller i bæreselen. – Ved belastning i siddeselen eller i bæreselen, vil friktionen i karabinhagen dæmpe (hæmme) nedfiringens, nedhejsningens eller rappellingens fart (3 tørn i karabin når én person, og et par tørn ekstra ved nedfiring af 2 personer). – Bemærk at en Clove Hitchs´s løse tamp altid bør sikres med et Overhåndsknob eller bedre med et Dobbelt Overhåndsknob.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Hér monteres en Kleimheist (en klemknude) afsluttet med Fiskerknob eller bedre med Dobb. Fiskerknob. Ved at trække i Kleimheistens frithængende løkke kan nedfiringen, nedhejsningen, rappellingen eller evt. faldet bremses og/eller stoppes helt.
Under rappellingen kan man holde med hånden omkring Kleimheist- knuden, hvorved man ikke “brænder” hånden og således at Kleimheisten ikke klemmer sammen, og således medbringer man Kleimheisten ned ad det lodret hængende tovværk. – Mister man grebet om den øverste Kleimheist, vil klemknuden straks låse sig fast omkring det hængende reb (og herved stoppe rappellingen) – når Kleimheistens frie løkke er forbundet med reb til en siddesele eller er forbundet med reb til én selv.
For ikke at miste denne Kleimheist og for at sikre én selv, skal man altså i Kleimheistens frie løkke fastbinde et reb der går til fastgørelse i én selv, f.eks. omkring brystkassen under armene, eller som man fastbinder til den improviserede bæresele (se næste foto). – Siddende i bæreselen skal man altid kunne nå denne øverste Kleimheist knude med to hænder, for at kunne stramme den tilpas, hugge bremsen i, løsne den og føre den med sig nedad (se næste foto).

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Om Klemknuder. – Se også: At Kleimheiste eller Prusikke sig opad eller nedad.

Hér monteres et hvidt reb med et Dobbelt Halvstik i den øverste Kleimheist´s frie løkke – og rebenden i nederste højre fotohjørne befæstes til bæresele, eller fastbindes omkring én selv under armene (i en nødsituation, da blodcirkulation herved kan hæmmes voldsomt eller helt lukke). Dette hvide reb skal have en længde der muliggør, at man altid (siddende i bæreselen) kan nå den øverste Kleimheist med begge hænder. – Bemærk: at Dobblet Halvstik´s løse tampe altid bør sikres med Overhåndsknob eller bedre med Dobbelte Overhåndsknob, og at det øverste og nederste viste Dobbelt Halvstik skal opstrammes.
Man kan yderligere supplere med en Kleimheist (med ekstra lang fri løkke) monteret under karabinhagen til fødderne, og herved Kleimheiste sig nedad (se pos. A2-16 ovenfor) – hér skal man så også huske at flytte denne nederste langløkkede Klemheist nedad, så denne Kleimheist ikke går ind og låser sig fast inde i karabinhagen, hvorefter man sidder fast. – Den nederste Kleimheist kan man så “stå i” med sin fulde kropsvægt, således at man kan løsne den nu ubelastede øverste Kleimheist.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se et Dobbelt Overhåndsknob.

——————————————————————————————————————–

A8-6. HMS- Knob – Friktionsknob:

HMS- Knob / Munter Hitch. – En hurtig og enkel måde at skabe en friktion på. – Knobet kan principielt bruges i alle karabiner, men løber bedst i en HMS- karabin. – Da knobet “vender” i karabinen, afhængig af hvilken vej det belastes, kan det bruges til både nedfiring og opstramning. – Kan bruges både til nedfiring og sammen med en klatreline. – HMS-knobet er en simpel knude, der normalt bruges af bjergbestigere eller huleklatrere som en del af et livline- eller sikkerhedssystem. – Denne teknik kan bruges sammen med en hvilken som helst karabinhage, der er bred nok til at rumme to omgange af rebet. – HMS-knuden skaber friktion ved at rebet gnider op ad sig selv og på den genstand, som det er viklet rundt omkring.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

HMS- knob / Munter Hitch. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

——————————————————————————————————————–

HUSK: Dersom man under klatring eller rappelling kommer i mere eller mindre frit fald nedad, hængende i et almindeligt statiskt reb, vil man kunne komme voldsomt til skade – da dette reb ikke “giver efter (er uelastisk)”, men stopper faldet meget brat. – Kun dynamiske reb bør/skal anvendes, når der er risiko for mere eller mindre frie fald, hvor et reb skal stoppe dette fald. – Se elasticitet – Statiske og dynamiske reb.

——————————————————————————————————————–

A8-7. Improviseret nedfiring / sikringsteknik:

Improviseret nedfiring / sikringsteknik. – Af sikkerhedsmæssige hensyn vedr. andre på denne side viste knob med relation til dette, som kan have med livsvigtige nødsituationer at gøre, vises dette foto af en smuk og ansvarsfuld beskrivelse skrevet af en erfaren mand – og denne side skal stadig betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Kilde: Kim Horsevad 2008.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A8-8. Brandmandens Stolknob:

Der startes med et Slagterknob / Håndjernsknob, men med passende lange løkker:

Brandmandens Stolknob. – Et Stolknob er en knude, der bindes i midten af et reb, hvorved der dannes to løkker, der kan justeres og låses fast. – Hvis det laves af egnet reb af uddannet personale, kan denne knude bruges som en redningssele, der er i stand til at bære en person, når denne løftes ned i sikkerhed. – Den ene løkke lægges omkring overkroppen rundt om brystet og under armene, og den anden lægges om benene under knæene. – Stolknobet består af et Håndjernsknob, der afsluttes med et låsende Halvstik rundt om hver løkke. – Løkkerne kan fortsat justeres, indtil halvstikkene strammes. – En brandmandens Stolsknob, også kendt som håndjernknobet, er altså en inline knude med to justerbare løkker i modsat retning.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Her ses en inline knude (knude bundet på rebmidte), og med to justerbare løkker i modsat retning (- de to justerbare løkker er fikserede på fotoet).

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A8-8. Lassoknude:

* Lassoknude. Er egentlig bare en slags Simpelt Løbeknob. – Bruges til at lave en lasso, til indfangelse af kvæg, heste o. lign. – Lassoknudens runde form, især når den er bundet af stift reb, hjælper den med at glide frit langs med det reb (langtovet), som den er bundet om. – Se også Lassokast.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A8-9. Lassokast:

Lassekast. – Lasso rebet – 10 mm tykt og cirka 10 meter langt, er også nyttigt til mange andre ting – opstramning og ekstra holdereb til reb-banen.

Lasso: Let, stærkt reb, normalt med en glat, hård overflade, lavet af en fin kvalitet af hamp eller nylon. – Det bruges primært til at fange store dyr som kvæg og heste. – rebet varierer i længde fra 11 til 15 m.

I den ene ende af rebet er en løbende knude eller en metalring, ved hjælp af hvilken der er lavet en løkke eller et øje. – Løkken kastes fra så langt væk som 9 m rundt om hornene eller fødderne på et dyr og trækkes til.

Se også: Lassoknude.

————————————————————————————————————-

A8-10. Trossekast:

Trossekast. – Tag 4-5 kvejl i den ene hånd, mens den anden hånd holder 5-6 ekstra kvejl parat, og så svinger du et par gange frem og tilbage og laver et underhåndskast til sidst. – For at gøre kastet med kvejlene bedre, udfører du disse med skiftevis rundtørn og halvstik (se næste pos. Kastebundt).

Med lidt øvelse kan man kaste længere end 10 meter. – En god ide er det, at du i kasteenden af rebet udfører et Kastelineknob, eller et Tungere Kastelineknob.

————————————————————————————————-————-

A8-11. Kastebundt:

Kastebundt 1 af 2. – Kastebundtet bruges til opstigning i trækronen, når du skal videre fra én position til en anden. – Det bedste resultat får du hvis du laver kastebundtet kompakt. – Læg mærke til at ringene (vindingerne) udføres skiftevis som rundtørn og halvstik. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kastebundt 2 af 2. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A8-12. Opstramning:

A8-12-1. Opstramning – af reb bundet om træstamme e. lign.:

Enkel opstramningsmetode, afsluttet med Dobbelt halvstik.

—————————————————————————————————————-

A8-12-2. Opstramning – af reb omkring emne på tagbagagebærer eller trailer:

* Opstramning af reb om emne på tagbagagebærer eller på trailer e. lign. – Denne metode (“En Spillemand”) har jeg selv anvendt i mange år til kørsel af mange tons på tagbøjler. – 1. Bind reb fast til forreste tagbøjle på passagersiden. – 2. kast rebet hen over emnet. – 3. træk rebet ind under begge tagbøjler på førersiden. – 4. Kast rebet over emnet (fra førersiden). – 5. Den frie tamp (som nu hænger på passagersiden) trækkes nu ind under bagerste tagbøjle og tørnes om forreste lodrette reb og tørnes om bagerste lodrette reb. – 6. Der strammes til, hvor man hjælper til med at trække lidt mod bilmidte i begge reb der går hen over emnet, hvorefter der bindes knude omkring bagerste lodrette reb, som nu også er trukket lidt mod bilmidte. – Er snoren for lang, tørnes der blot en gang til, eller flere gange. – NB: Vær sikker på at begge snore der går hen over emnet (især på passagersiden) ikke kan sitre/ryste (forrykke sig) længere hen mod bilmidte under kørsel, hvilket vil betyde at snoren løsnes omkring emnet.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A8-12-3. Opstramning – Versatackle Knot:

Versatackle Knot. – En knobkombination der simulerer opstramning ved anvendelse af blokke. – Kombinationen består af to løkker med rebet frem og tilbage mellem dem. – Det ligner funktionelt et Trucker Stik, men i modsætning til Trucker Stik er Versatacklen selvlåsende under tilstramning.

Der startes i den ene rebende (hér til højre) med en fast løkke (enten et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, eller bedre som hér vist) et Kirurgisk Øje. – På rebmidte i det andet reb (hér til venstre) udføres et kortere Kirurgisk Øje. – Der overskydende tamp fra venstre Kirurgiske Øje føres flere gange gennem de to løkker, og der tilstrammes og tampen fastbindes f.eks. i, eller omkring det højre Kirurgiske Øje.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Klatrereb og klatreknob. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

A9. At holde styr på, medbringe og opbevare reb og line:

A9-1. At kvejle et reb op:

Alpine Coil. – Alpine Coil er en metode, der anvendes af klatrere til at medbringe et reb, således at rebet forbliver fastgjort til seler og klar til brug.

—————————————————————————————————————-

A9-2. Hesteknob:

* Hesteknob. – Anvendes typiskt til at holde styr på knobreb, og er let at medbringe. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

—————————————————————————————————————-

A9-3. At bundte et reb:

* At bundte et reb. – Betyder at dette er til rådighed straks og uden at det skal vikles ud.

Gå til starten af denne gruppe: At holde styr på reb og line. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

A10. Båndknob:

A10-1. Tape knot:

Tape Knot. – Bruges normalt til sammenføjning af enderne på bånd eller slynger. Kan arbejde løst nogle gange, så kontroller regelmæssigt, og bind igen, hvis enderne bliver kortere. Spænd med kropsvægt før brug.

Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

A11. At sikre tampe:

At sikre tampe er en vigtig sikring af selve knobene, således at disse ikke løsner sig (går op), når f.eks. rebene er for glatte, for våde eller af for forskellige rebtyper eller af for forskellige rebtykkelser.

NB: Alle knobs frie tampe bør af sikkerhedsmæssige hensyn altid afsluttes med et Stopperknob, og af bedre kvalitet end et alm. Overhåndsknob.

En sikring af tampe kan udføres af stopperknob – f.eks.: Et Overhåndsknob, et Dobbelt Overhåndsknob, eller et Ottetalsknob.

A11.1. Dobbelt Figur 8 sikret med Overhåndsknob:

Dobbelt Figur 8 med 1 løkke – hvor tampen er sikret med et Overhåndsknob.

A11.2. Sitkaknob sikret med Dobbelt Overhåndsknob:

Sitkaknob – hvor tampen er sikret med et Dobbelt Overhåndsknob.

A11.3. Pælestik sikret med Ottetalsknob:

Pælestik – hvor tampen er sikret med et Ottetalsknob.

Gå til starten af denne gruppe: At sikre tampe. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

A12. Diverse:

A12-1. Elektriker- knuden:

Elektriker- Knuden bruges i elektriske applikationer til at mindske belastningen af det ledende metal i ledninger. – Er også et godt knob, dersom man skal hænge noget op i 2 kroge i loftet, og emnet ikke skal svinge til hver side, ved at de to frie tampe går skråt op mod loftet, hvor de fastgøres i f.eks. 2 kroge, og nedad langtovene hænger emnet tæt på Elektrikerknuden – f.eks. et stykke rådyr der skal pelses og forlægges (stykkes ud).

—————————————————————————————————————-

A12-2. Kattepoteknude/Taljerebknude:

Kattepoteknude/ Taljerebknude. – Bruges til at binde et reb fast i en krog eller i en talje. – Knuden “bider” godt i krogen/taljen, således at knuden bliver siddende stabilt på krogen/taljen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A12-3. Firknob:

Firknob. – Til spejderes knude på tørklæde. – En dekorativ fast løkke.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A12-4. Sækkeknude:

* Sækkeknude.

—————————————————————————————————————-

A12-5. Lærkehoved:

Et Lærkehoved er en simpel knude, der bruges til at tøjre et dyr til en pæl. Når det er færdigbundet, har Lærkehovedet samme struktur som Slyngestikket og forskellen består i, hvordan de er bundet.

—————————————————————————————————————-

A12-6. Fastgørelse til klampe på flagstang eller på båddæk:

* Fastgørelse af line eller reb til klampe / Cleat Knot, f.eks. for at fortøjre en båd til bro eller kaj. – Dette gøres i 3 “ryk” under samtidig opstramning, der starter med en tørn om klampebunden, en tørn om den ene klampevinge og til sidst vendes linen til et halvstik om den anden klampevinge. – En Cleat Knot løsner sig sandsynligvis ikke, og kan fortrydes eller justeres hurtigt, hvis man har brug for dette.

Se også: “Slipstik på klampe”.

At dreje et reb pænt op:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

At dreje overskydende reb/line pænt op. – Der vil altid være overskydende line/reb efter fastgørelse til en bådklampe, og dette kan lægges pænt som vist, ved at med 2-3 fingre dreje rebet op inde i midten, og med den anden hånd rette lidt til ovenfra.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: “Slipstik på klampe”.

—————————————————————————————————————-

A12-6. Fastbinding af snesko:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A12-7. Rebstige:

* Rebstige 1 af 3. – Første foto viser indbindingen i en fast ring eller i en karabinhage. I denne skal stigen ophænges, f.eks. ved at binde denne om en stærk gren eller omkring selve stammen. – Den viste line er i ét langt stykke, i dobbelt længde af din ønskede stigehøjde. – Linen lægges dobbelt og føres gennem ringen, og trækkes gennem sig selv, som vist. – Foto 3 og 4 viser dannelse af (fastgørelse af) første (øverste) trin i stigens venstre side. – Der anvendes tilstrækkelig kraftig line/reb til stigevanger, og der skal anvendes tilstrækkelige kraftige rundstokke, eller grene fra skoven til alle trin.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

* Rebstige 2 af 3. – De 2 første foto viser befæstelse af trin i venstre side. – De 2 nederste fotos viser befæstelse af trin i højre side. – Nu har du lavet et færdigt trin, og du fortsætter nedefter med det antal trin du ønsker.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

* Rebstige 3 af 3. – Venstre foto viser den færdige knude om rundstokken (trinnet) i stigens højre side. – Højre foto viser den færdige stige. – efter montering af sidste trin (i antal som du selv vælger) , kan du binde de 2 frie nederste lineender sammen med et passende knob – eller du kan lave en slags fortøjning til jord, således at stigen fikseres forneden, hvilket stabiliserer opstigningen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A12-8. Tungere Kastelineknob:

Kastelineknob. – Den viste knude er et af flere “kastelineknob” og denne er særlig tungt og let at kaste, da det meget reb i knobet føjer vægt til enden af linen/snøren. – Man skal måske kaste en line langt ud i vandet til en nødstedt. – Se et almindeligt Kastelineknob.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se et andet tungt knob, der kan anvendes som kastelineknob: Hangmans Knot.

—————————————————————————————————————-

A12-9. Barrel Knot:

Barrel Knot. – Er en friktionsknude, der vil stramme om sig selv, eller stramme omkring et objekt som du har bundet denne knude omkring. – Den glider ikke, hvis den er korrekt bundet. – Er fin at udføre i enderne af et reb, eller som en egentlig stopper. – På et tykt reb kan du udføre flere af dette knob for at danne et klatrereb. – Knuden kan bruges også til at fiksere genstande på dit reb eller endda til at fastgøre genstande på dit reb. – Knuden bruges også ofte i enderne af reb og line for at forhindre, at enderne løsnes eller flosser. – Se også: Double Barrel Knot.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A12-10. Double Barrel Knot:

Double Barrel Knot. – Anvendes ofte indenfor klatring. – Denne knude er så sikker, at klatrere bruger den i slutningen af en line eller et reb for at forhindre en katastrofe.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A12-11. Mergelspigerstik:

Merlespigerstik er et sikkert midlertidigt stik, som let kan frigøres ved at fjerne spigeret. – Det er en fantastisk måde at sætte et midlertidigt håndtag på et reb, hvor du har brug for en større vægtstangsvirkning. – Det er også én af flere måder til at sikre rundholter i en Rebstige. – Skal noget trækkes ud af skoven til skovvejen 2 km væk, f.eks. et nedlagt stykke råvildt, er dette håndtag rigtigt nemt at lave og er langt bedre og mindre trættende, end at med hånden tage fat i dyrets opsats med en masse perler.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Diverse. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

A13. Besnøring / Surring:

A13-1. Langbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A13-2. Ottetalsbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A13-3. Vinkelbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A13-4. Diagonalbesnøring /Krydsbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A13-5. Trefodsbesnøring:

Trefodsbesnøring 1 af 2. – Bruges til at lave en trefod og er grundlaget for mange lejrpladsforbedringer og spejder-konstruktioner. – Eksemplerne omfatter lejr-gadgets som en håndvask eller et sted at hænge en lanterne. – To trefødder med et rundholt imellem kan bruges som en håndklædeholder. – I større projekter bruges trefødder som byggeklodser til broer og tårne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Trefodsbesnøring 2 af 2. – Emne 1 er emnet til højre. – Der startes med et Dobbelt Halvstik om højre emne 1 forneden (sort prik). – Der omvikles vandret om alle emner 5 gange. – Der mellemvikles (surres) lodret 2 gange mellem emne 1 og 2. – Der tørnes bagom emne 2. – Der mellemvikles (surres) lodret 2 gange mellem emne 2 og 3. – Der afsluttes med Dobbelt Halvstik om emne 3 til venstre. – I stedet for Dobbelt Halvstik kunne man også anvende Kvælerstik eller Dobbelt Kvælerstik.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A13-6. Krydssurring:

Krydssurring 1 af 2. – Danner et omdrejningspunkt på toppen af to rundholter eller pæle, så de kan spredes til at danne ben. – En række af spredte ben kan bruges til at skabe en luftbro. – Et enkelt sæt kan bruges som et omdrejningspunkt for enten et reb eller et andet rundholt til dannelse af en løftestang. – Se bindeteknik beskrevet ovenfor i Trefodsbesnøring.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Krydssurring 2 af 2.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Besnøring / Surring. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

A14. Takling og Splejsning:

A14-1. Alm. Takling:

Almindelig Takling. – Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A14-2. Syede Taklinger:

Syede taklinger.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A14-3. Spansk Takling og Øjesplejsning:

Spansk Takling og Øjesplejsning. – Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

A14-4. Øjesplejs:

Øjesplejs. – Tov el. wire splejset, så der dannes et øje. – Anvendes meget til fortøjningstrosser.

A14-5. Back Spice:

Back Spice. – En enkel og effektiv metode til afslutning af enden af et reb, hvori der fremstilles en kroneknude med strengene i enden, som derefter splejes tilbage i rebet.

A14-6. Kroneknude:

Gå til starten af denne gruppe: Takling og Splejsning. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

B. Viden om reb og tovværk:

Reb og tovværk:

Reb og tovværk findes i mange kvaliteter til mange forskellige formål.

Bjergbestignings- og klatreudstyret er blevet udviklet til at være et raffineret højteknologisk produkt – og udnyttes til fantastiske præstationer.

Bjergbestignings- og klatreudstyret (ofte i ret psykedeliske farver) er lavet så let som muligt – uden at det går ud over den styrke, der er nødvendig for at bremse et styrt. Det betyder til gengæld også, at udstyret er sårbart overfor slid, og at det skal bruges 100% korrekt for at være sikkert.

Smeltepunkt:

Når man bruger reb i klatresammenhæng er en af vigtigste egenskaber at rebet er lavet af fibre, der har et højt smeltepunkt, så det kan tåle at blive varmt uden at fibrene smelter sammen ved belastning i en bremseknude.

Ved skovarbejdermetoden, klatrer man i et 12½ mm reb og binder en låseknude, den såkaldte “Blake knot” med en strop af samme type reb. Dette reb er lavet af Polyester, som har et så højt smeltepunkt, at låseknuden ved korrekt brug er meget pålidelig og ikke smelter sammen.

Elasticitet (statiske og elastiske reb):

Til brug ved klatring udnytter man at nogle fibermaterialer er elastiske, og at andre er meget lidt elastiske.

Til klatring med  skovarbejdermetoden udnytter man at polyester er ret uelastisk – og kan derfor klatre op i et meget langt reb, uden at klatrerens bevægelser bliver opslugt af “elastikken” i rebet.

Til rebbaner udnytter man ligeledes uelastiske fibermaterialer, således at man kan lave en effektiv opstramning, det såkaldte statiske reb.

Til klatring med rebet som sikring lige som ved klippeklatring, bruger man reb med de fuldstændig modsatte egenskaber, nemlig så elastiske reb som muligt, de såkaldte dynamiske reb. Derved absorberer rebet en ret stor del af den belastning som klatrerens krop udsættes for ved et styrt.

Et dynamisk reb af klatrekvalitet er i stand til at optage en stor del af faldenergien, idet rebet strækker sig (op til omkring 40% ved et virkeligt slemt fald). At bruge andet en dynamiske reb til klatringslignende aktiviteter er direkte suicidalt – uanset om det sker under normal anvendelse eller i overlevelsessituationer!

(Forklaring: Et dynamisk reb overfører faldenergien gradvist via siddeselen til
menneskekroppen. Et statis reb har ikke denne elasticitet – derfor overføres hele
faldenergien på én gang. Det er slet ikke sikkert rebet kan holde til dette ryk – og hvad værre er; menneskekroppen kan heller ikke – man bliver simpelthen revet midt over!)

Flettet reb og Spundet reb:

Spundet reb er som oftest treslået, og det har den fordel, at det er meget let at lave et øje med en splejsning.

Til skovarbejdermetoden, er treslået polyester 14 mm tykt reb en god og forholdsvis billig type reb at klatre med, dog er et flettet 12½ mm reb nok bedre – og dyrere.

I moderne klatresport i øvrigt bruges langt overvejende flettede typer af reb – rebet er blevet udviklet til et højteknologisk produkt, som har nogle fantastisk gode egenskaber, samtidig med at det er meget let. Men til gengæld betyder det, at det er vigtigt at rebet bruges og opbevares korrekt.

Brudspænding eller -styrke: 

Rebfabrikanterne beregner selv den vægt, der vil forårsage brud på et reb. Beregningen tager ikke hensyn til slid eller rifter, stødbelastning eller knob. De kan derfor ikke betragtes som et sikkert udtryk for den arbejdsbelastning et reb kan tåle. Beregningerne er også baseret på rebets styrke når det er tørt, og et reb er svagere, når det er vådt eller forsynet med knob.

Sand og sten:

Dersom dit reb bliver fyldt med sand – så du skal putte det i vaskemaskinen (30 grader uden sæbe) en gang imellem, for at det ikke skal blive stift og ubehageligt. Sand imellem fibrene i rebet slider også rebets fibre “indefra”.

Gå til starten af dette afsnit: Viden om reb og tovværk. – Gå til Indekset for alle knob.

—————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

—————————————————————————————————————-

C. Ordliste vedr. knob og stik mv.:

Knob:
Et knob er en knude, som bindes på et eller flere tove for at sammenføje disse eller lave øjer på tovet. Der er altså kun tov involveret. Eksempel: Råbåndsknob og flagknob.

Stik:
Et stik er en knude, som bindes omkring et emne eller fast til et emne. Et stik er således designet til at skulle anvendes sammen med en anden genstand. Eksempel: Dobbelt halvstik og pælestik.

Langtov:
Det stykke af rebet der kommer lige efter den faste part. – den del af rebet, der modtager trækket.

Ende:
Hermed menes oftest enden af en længde reb, hvorpå der bindes et knob.

Tampen:
Tampen er den ende af rebet, hvormed knobet udføres.

Faste part:
Den del af rebet, som er fikseret eller under trækspænding – i modsætning til den ende, der er fri (tampen), og hvormed knobet bindes.

Bugt:
En bugt er en åben løkke på et reb. – En bugt er den slappe del af et reb, der strækker fra tampen til langtovet. Det kan formes til et øje, når rebet bøjes helt tilbage mod sig selv.

1. foto viser en bugt. – 2. foto viser et øje eller tørn. – 3. foto viser en rundtørn.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Øje eller tørn:
Et øje eller en tørn er en lukket løkke på et reb. – Den del af et reb, der er bøjet sådan, at dets to parter mødes eller krydser hinanden. Det er også betegnelsen for en bøjning udført på enden af en længde reb som for eksempel er taklet eller splejset fast.

Rundtørn:
En rundtørn er halvanden tørn rundt om en pæl eller et andet reb.

Kinke:
Navn for en bugt på et reb, som kan ødelægge rebet, hvis det kommer under træk.

At hale tot:
At hale tot vil sige at stramme rebet an.

Kæntre:
Man siger at et knob kæntrer, hvis dets form ødelægges, det løsnes eller slipper helt, når det kommer under spænding. Nogle knob kæntrer man med forsæt som en metode til at binde eller løsne dem på.

Rebet sanser:
Rebet sanser, når det i et knob eller stik trækker sig så stærkt sammen om et andet reb, at dette derved fastholdes.

Rebet bekniber:
Rebet bekniber, når det sanser så stærkt, at det kiler sig fast og er vanskeligt at løse op.

Rebet skrænser:
Rebet skrænser, hvis det ikke holder, men glider.

Butt-enden:
Denne er den tykke del af et forfang, som er den sektion, der er fastgjort til en kasteline. Det er normalt monofilament med en brudstyrke på 9-10 kg. Sommetider anvendes dog vævet monofilament.

Bændsel:
Fastgørelse eller surring ved at binde med rundtørn af garn.

Dobbelt line:
En dobbelt line ligner et øje, men begge dele af linen kan bruges sammen i stedet for at arbejde med øjet, som linen danner.

Fastgørelsesknob:
Et knob, hvormed man sikrer et reb til en pæl, ring, lægte eller til et andet reb. De fleste af disse knob kaldes også stik.

Fid (Træpren):
En tilspidset træpind, der bruges til at arbejde på kordeler eller til at løsne disse med.

Garn:
Grundelementet, som reb og snor fremstilles af

Kabel:
Et meget tykt reb eller ankertrosse eller kæde.

Kabelslået:
Tovværk der består af tre højreslåede reb, som er snoet venstre om hinanden til et tykkere nislået reb eller kabel.

Kalv (Hjerte):
Den inderste del af et reb eller platning af mere end tre kordeler og desuden i de fleste vævede liner. Den kan bestå af en løst snoet kordel eller et bundt af parallelle garn og løber på langs af et større reb.

Karabiner:
Koblingsled af metal med en sikkerheds-lukkemekanisme. Anvendes til klatring

Kernmantel:
Et moderne syntetisk reb bestående af en glat yderbeklædning af tæt vævede fibre og en kalv af multifilament.

Klampe:
Et lille stykke træ eller metal med udragede ender, hvortil et reb kan fastgøres.

Ters:
F.eks. råbåndsknobet er let at løsne igen, og det kan udføres, selv om der er et begyndende træk i rebene. Ved hårdt træk anbringes en ters – træpind – på tværs i knobet. – Se en Ters.

Kordel:
Flere garn snoet sammen i modsat retning end garnene selv. Reb fremstillet af kordeler kaldes slået line i modsætning til flettet eller vævet line.

Kvadratflettet:
Reb med 8 kordeler. Stærkt og fleksibelt. Kordelerne er placeret parvis og de to par er snoet med uret og de to andre mod uret.

Line:
Fællesbetegnelse for tovværk uden nogen specificeret anvendelse, skønt ordet dog kan bruges i forbindelse med reb med en defineret anvendelse, f.eks. flagline.

Løst slået:
Et let snoet reb.

Merlespiger:
Et hærdet stålredskab beregnet til at adskille rebets kordeler ved splejsning eller takling. Er meget godt at have ved hånden når knob eller besnøringer er blevet våde, og derfor meget stramme.

Merling:
En tynd line af to kordeller, som oftest er løst snoet. Den anvendes til tacklinger på enderne af reb og kabler, for at forhindre at de flosser.

Platning:
Flettet tovværk udført i flad, rund eller firkantet form af mellem tre og ni snore.

Reb:
Tykt, stærkt tovværk, der måler mere end 25 mm i omkreds, fremstillet af sammensnoede kordeler af fibre.

Retslået:
Betegnelse for højreslået reb.

Rundtørn
En omgang af et reb, dvs. knobets grundelement. En rundtørn udføres normalt ved at føre tampen rundt om den faste part eller et øje

Sammenføjningsknob:
Det er som ordet siger, betegnelsen på et knob beregnet til at binde to ender reb sammen med.

Slækket:
Den del af rebet, der ikke er under trækspænding.

Slået:
Retningen på snoningen af kordelerne, der gør rebet til enten venstre- eller højreslået.

Snor:
En line med en diameter på mindre end 10 mm fremstillet af adskillige stramt sammensnoede garn.

Splejse:
Betegnelse for at sammenføje enderne af reb ved at flette kordelerne.

Stik:Se Fastgørelsesknob.

Stopper:
Et kort stykke reb eller kæde, der begrænser løbet af en line eller holder linen, mens den fastgøres.

Tackle:
Betegnelse for at sikre enden af et reb eller en kordel mod at flosse. Dette kan gøres enten ved hjælp af en masse rundtørn med garn, eller ved at splejse enden med sig selv.

Tamp:
Den del af et reb man anvender til at binde et knob – den “arbejdende del”. – Det modsatte af et langtov.

Tovværk:
Fællesbetegnelse for reb og liner.

Trosse:
Et reb eller kabel, der er tykt nok til bugsering eller fortøjning. Har normalt en omkreds på 13-60 cm.

Gå til starten af dette afsnit: Ordliste vedr. knob og stik. – Gå til Indekset for alle knob.

——————————————————————————————————————


CTRL + Home bringer dig til toppen af denne side. – Eller klik hér.

Gå til starten af hjemmesiden: Forside.