Dette er en af de helt store knobsider med fotos der så tydeligt som muligt viser hvordan du udfører 170 knob, stik mv., ligesom det beskrives hvad man bruger de enkelte knob til – og der gives en lang række eksempler på brug af stik og knob.
På denne side Knob A – og på siden Knob B, ser du:
- Forord til 170 knob, stik, besnøringer og taklinger mv.
- A. Se alle 170 knob og stik mv., indekseret i 14 kategorier
- Se mine foretrukne 50 knob og stik mv.
- Se anbefalede blandt 36 knob og stik mv.
- Se 46 praktiske eksempler på brug af knob og stik.
- Fotos og illustrationer samt beskrivelser af knob og stik mv.
- B. Viden om reb og tovværk.
- C. Ordliste vedr. knob og stik mv.
Forord – til 170 knob, stik, besnøringer, surringer og taklinger mv.:
Jeg satte mig engang for at prøve at udføre en række kendte og lidt mindre kendte knob. – Under denne proces opdagede jeg en del knob, som jeg faktisk havde manglet i mange år, da der findes knob til brug for rigtigt mange situationer/opgaver, som man næsten ikke forestiller sig.
Jeg er ret sikker på at også du hér kan finde et knob, som du længe har manglet. – Bemærk at du kan gemme enkelte knobsfotos ved at højreklikke på fotoet (også når du har valgt: “Se stort foto” anført under fotoet).
På denne side Knob A og på siden Knob B ser du et rigtigt stort udvalg (170 stk.) af de mest almindelige knob, stik og besnøringer, taklinger, surring og splejsninger mv. – benyttet af alm. mennesker, sejlsportsfolk, fiskere, spejdere, vandrere, bjergbestigere, skovhuggere, reddere, beredskabstjenester, jægere, mennesker der strander i den vilde natur m.fl.
Fordelen ved disse sider og oversigt over knob, stik mv. er, at du har dem alle samlet på 2 sider, og at alle knob, stik mv. ses i statiske fotos og illustrationer, og at du kan gemme dine egne udvalgte fotos af de knob, som du mener at du vil have brug for – også når du klikker på: “Se stort foto” under de enkelte fotos – de er gode at have på sin telefon i et galleri.
Du kan downloade (og gemme) filen Knob A+B.docx (ikke skrivebeskyttet) – så er du sikker på at have alle knobene og stikkene mv. på denne hjemmeside, i tilfælde af at hjemmesiden forsvinder, eller hvis du ikke har adgang til nettet. – Links på denne side peger til hjemmesiden.
Det lidt mærkelige ved reb er, at reb har været brugt i tusindvis af år – og stadig bruges. Reb og snor findes i de flestes private bil, fly, båd eller hjem og sommerhus, i redningsfartøjer, på fiskerbåde, færger osv. – Rebene, linerne og snorene har så i sig selv udviklet sig til mange forskellige rebtyper og med mange forskellige målrettede egenskaber.
Hvis man skulle udpege det mest benyttede knob af dem alle, må dette vel være Sløjfen – Snørebåndsknuden til sko.
Disse 2 Knobsider adskiller sig fra mange andre knobsider som ses på nettet, ved at den omfatter mange “faggrupper” (jægere, sejlere, spejdere, alm. mennesker, vandrere, klatrere, campister, skovfolk, redningstjenester, overlevelsesfolk osv.). – Ligeledes ses rigtigt mange knob, som alle er opdelt (indekseret) i knobtyper (kategorier), hvorved man let kan finde det søgte. – For mange af knobene vises flere forskellige illustrationer, og også andre steder fra (kildeangivet) – ikke for krænkelse af eventuelle rettigheder, men alene af forståelses,- og sikkerhedsmæssige årsager, idet reb og knuder sandelig også gennem tiderne har skabt ulykker og dødsfald på mange forskellige måder. – Denne Knobside indeholder også en oversigt der viser: 46 praktiske eksempler vedrørende brug af de forskellige knob, stik mv.
Med vilje er knobene ikke indelt i knob for “faggrupper” (sejlfolk, spejdere, skovfolk osv.) – dette fordi det ville være synd at afskrive sig fra knob der står i en anden “faggruppe”, da rigtigt mange knob kan finde god anvendelse indenfor mange/alle “faggrupper”. – Der er valgt at vise knobene i “faste billeder”, som nemt kan overskues og nemt kan gemmes på ens mobil eller plade. – Videoer og 3D animationer synes jeg er smukke og nyttige som supplement, men de kan efter min mening være meget svære at “følge med i” og være tidskrævende under indlæring, da de er væk når de er set og fordi hænder ofte dækker for detaljerne – og jeg har måttet tage mange skærmdumps af videoer og animationer og indsætte i et word dokument undervejs i animationerne, for at i det hele taget kunne gennemskue og lære knob jeg ikke kendte.
Disse 2 sider: Knob A og Knob B skal altså alene betragtes som mit eget indsamlede og organiserede (strukturerede) samt ikke kommercielle opslagssted, som jeg blot viser andre. Det på denne side viste og illustrerede, er ud fra min opfattelse og forståelse af indsamlet materiale, og ved personfarlige eller særlige vigtige knobanvendelser, er det brugers eget ansvar at kontrollere rigtigheden af de viste knob mv. inden anvendelse, som er på eget ansvar og egen risiko. – Dette understreges, da jeg finder at nettet byder på mange “knobsider” af meget varierende fotokvaliteter og beskrivelser,- og hvor mange af disse kan misfortolkes, men også nogle super gode sider. – Se også Disclaimer.
Således betones: Da nogle af knobenes brug kan være til livsvigtige opgaver, vises (udover mine viste udførte knob, og for god sikkerheds skyld), også andre fremvisninger, med kildeangivelser, og alt på disse knobsider skal betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Bindeteknikkerne vist på disse 2 sider (Knob A og Knob B) skal altid bekræftes af/med en uddannet instruktør, hvor knobsvigt kan forårsage skade på ejendom, personskade eller død.
Det skal også understreges meget skarpt: at børn og yngre ikke bør/må lege med knob og reb, og at flere af disse knob er direkte livsfarlige, og har forårsaget dødsulykker. – Der skal altid være en ansvarlig voksen til stede, når børn og unge har med knob, stik, knuder og reb at gøre.
Det kan være vigtigt at kunne sine knob, stik og besnøringer, da:
- sejlsportsfolk har beskadiget eller mistet både og skibe
- fiskere har mistet fisk (som hovedregel de allerstørste de har set)
- spejdere har mistet duelighedstegn
- en presenning der flyver af det åbne tag kan blive dyrt
- bjergbestigere, klatrere og skovhuggere har mistet livet
- det kan blive dyrt at tabe noget fra tagbagagebæreren eller traileren
- ophold og færdsel i naturen kan kræve nyttige knob for at overleve
- knob kan redde mennesker i nødsituationer på land, i vand og i luften
Se eventuelt også siden: Overlevelsesteknik – hvor knob kan være livsvigtig viden.
Man vil næsten altid have nogle favoritter blandt knobene, og man vil hér på denne side sikkert kunne finde nye knob man ikke kendte i forvejen, og som man ved at man kan få nytte af til forskellige situationer og ting. – Man vil ofte ikke kunne huske og mestre ret mange knob, og det er nok en god idé at gennemse knobene nedenfor, udvælge sig sine ønskede knob og evt. gemme fotos af disse på sin PC, telefon e. lign – til træning og indlæring. – Se alle 170 knob og stik indelt i 14 kategorier eller se mine 50 favoritknob, som jeg vælger iblandt. – Se anbefalede 36 knob at kunne de fleste af, eller kende til – eller: se 46 praktiske eksempler på brug af knob og stik.
Til knobtræning er et 3/8″ (10 mm) og 1,8 meter langt reb velegnet. – Bind de ønskede knob flere gange. – Til sidst vil du kunne binde knobene uden at tænke efter.
Mine foretrukne 50 knob og stik mv.:
I den senere viste oversigt der viser alle 170 indekserede nyttige knob, har jeg under hvert fotos mærket med * ved mine 50 favoritknob, som jeg oftest vælger imellem i hjemmet, i bilen, i haven, i skoven og på vandet – og ret ofte i kombination. – Disse 50 favoritknob er:
Knob og Stik til fastgørelse: Dobbelt halvstik om egen part – Dobbelt Halvstik om emne – Travelling Hitch – Ankerstik med halvstik – Forbedret Clinchknude – Tømmerstik – Baghåndsknob med dobbelt halvstik – Træk- og slipstik – Kvælerstik – Dobbelt Kvælerstik – Truckerstik – Fortøjningsstik – Pile Stik. Faste øjer: Eskimo Pælestik – Yosemite Bowline – Kirurgisk øje – Sommerfugleknob – Lineløkke – In line Ottetal – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke – Perfektionsøje. Knob til sammenføjning: Helling – Strait Bend – Råbåndsknob – Råbåndsløkkeknob – Dobbelt Flagknob – Kirurgisk knob. Løbeknob: Simpelt løbeknob – Dobbelt Løbeknob – Løbeknob forstærket – Krybskytteknob – Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob – Gallows Knot – Justerbart Grebsstik. Stopperknob: Dobbelt overhåndsknob – Blimp Knot – Double Barrel Knot. Fiskeriknob: Blinkknude – Homer Rhode Loop – Hjulknuden – Jansik Special. Låse- og friktionsknuder: Blake knot – Kleimheist – Opstramning af reb til tagbagagebærer/trailer. Diverse: Sækkeknude – Hesteknob – At bundte et reb – Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk) – Rebstige – Hængebro/Læhegn/Platform og Mergelspigerstik.
Det er ikke altid jeg kan huske ovenstående knob – naturligvis, men så har jeg dem liggende som fotos på min mobiltelefon, eller slår dem op på denne hjemmeside: Massage i fritiden.dk. – Man behøver selvfølgeligt ikke at kunne alle disse 50 knob, og flere af dem supplerer (kan erstatte) hinanden – men udvælger man sig 12-15 knob og stik blandt disse, kan rigtigt mange (de fleste) situationer og behov klares. – Se også: 46 praktiske eksempler på brug af knob og stik.
Anbefalede blandt 36 knob og stik mv.:
Hvis jeg skulle anbefale nogle lette knob, som man har mulighed for at huske til “dagligt brug”, og som dækker vældigt bredt – må det være blandt disse 36:
Det reelle antal du bør vælge iblandt (- og kunne mestre flere af, eller kende til) af disse 36, er dog kun 26, dersom du ikke fisker eller sejler, kun anvender 1 stopperknob og kun anvender 1 friktionsknob. – Det reelle antal knob, stik mv. som du faktisk vælger ud fra disse 26, bliver måske til 12-15, som bliver dine favoritknob og stik mv., og som du har en chance for at huske (med lidt vedligeholdstræning en gang imellem), og kommer langt med. – Det anbefales at du vælger blandt disse 36 knob, stik mv. og / eller går til: 46 praktiske eksempler på brug af knob og stik.
7 stk. Knob og Stik til fastgørelse: Dobbelt halvstik om egen part* – Dobbelt Halvstik om emne – Travelling Hitch* – Ankerstik med halvstik* – Dobbelt Kvælerstik* – Justerbart Grebsstik* – Forbedret Clinchknude – og Pile Stik*. – Gå til alle 32 i denne Kategori A1.
5 stk. Faste øjer: Eskimo Pælestik* – Kirurgisk øje* – Perfektionsøje* – In line Ottetal og Sommerfugleknob*. – Gå til alle 32 i denne Kategori A2.
6 stk. Knob til sammenføjning: Strait Bend* – Helling* – Råbåndsknob* – Råbåndsløkkeknob* – Dobbelt Flagknob* og Kirurgisk knob*. – Gå til alle 15 i denne Kategori A3.
5 stk. Løbeknob: Krybskytteknob* – Gallows Knot* – Dobbelt Løbeknob* – Simpelt løbeknob* og Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*. – Gå til alle 15 i denne Kategori A4.
3 stk. Stopperknob: Dobbelt overhåndsknob* – Double Barrel Knot* og Blimp Knot* – Gå til alle 8 i denne Kategori A6. – (Disse skal man kende mindst ét af, da de anvendes for at et knob /stik ikke skal løsne sig, ved at den frie tamp løber tilbage igennem knobet/stikket – altså angår sikkerhed).
3 stk. Fiskeriknob: Blinkknude* – Hjulknuden* og Jansik Special*. – Gå til alle 15 i denne Kategori A7.
3 stk. Låse- og friktionsknuder: Blake knot* – Kleimheist* og Opstramning af reb til tagbagagebærer/trailer*. – Gå til alle 17 i denne Kategori A8.
2 stk. At holde styr på reb: Hesteknob* – At bundte et reb* – Gå til alle 4 i denne Kategori A9.
2 stk. Diverse: Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)* og Mergelspigerstik*. – Gå til alle 18 i denne Kategori A12.
——————————————————————————————————————–
Nogle (46) praktiske eksempler vedrørende brug af knob og stik mv.:
Herunder ser du en lidt anden indgang til Knob og Stik, end vist ovenfor i: Mine foretrukne 50 knob og stik mv. og i: Anbefalede blandt 36 knob og stik mv., samt længere nede på denne side i: Alle 170 knob og stik mv., indelt i 14 kategorier.
Som en tidsbesparende genvej til at finde et knob eller stik til et bestemt formål (og som et godt træningssted) – ses herunder min oversigt visende 46 praktiske brugseksempler, hvor der er udvalgt nogle knob og stik til et bestemt formål (- ud af flere eller måske mange brugbare til hvert enkelt formål):
Herunder har du altså min oversigt som viser, hvad du anvender de forskellige knob og stik mv. til. – Af dette kan du ret hurtigt overskue hvilke knob og stik du har brug for – og udvælge dig dem du f.eks. vil kunne udenad. – Mine favoritknob er markeret med *, og i hver gruppe er de oplistet ca. i dén rækkefølge jeg ville vælge dem til det beskrevne formål. – Herunder ses 46 forskellige eller beslægtede opgaver indenfor knob, stik mv. til reb, snor og line:
Jeg vil ………
1. – vide hvilke stopperknop jeg bl.a. bør anvende for at sikre mine udførte knob og stik, da dette er generelt og vigtigt: Blimp Knot* – Dobbelt overhåndsknob* – Double Barrel Knot* – Ottetals knob – Stopperknob med flere rundtørne – Barrel Knot – Overhåndsknob – Stevedore Knuden – Kastelineknob – Se også: At sikre tampe.
2. – binde en båd, et større dyr, en presenning eller andet fast til f.eks. en lodret pæl: Ankerstik med halvstik* – Rundtørn med dobbelt halvstik – Eskimo Pælestik* – Yosemite Bowline* – Dobbelt pælestik med 2 løkker – Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker – Dobbelt Pælestik med 1 løkke – Dobbelt halvstik om egen part* – Fortøjningsstik* – Pælestik – Travelling Hitch* – Dobbelt halvstik om emne – Pile Stik* – Pælestiksløbeknob – Vandpælestik.
3. – binde fendere, som let kan justeres i højden, fast i søgelænderet (justerbare løkker): Justerbart Grebsstik* – Bardunstik / Fenderstik / Rullestik* – Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob* – Tarbuck Knude.
4. – fortøje min båd til en klampe, eller fastbinde flagline på flagstang: Fastgørelse til klampe (på flagstang / båddæk)* – Slipstik på klampe – At dreje et reb pænt op.
5. – binde et reb / en line omkring vandret bjælke / rundholt rør e. lign.: Travelling Hitch* – Dobbelt halvstik om egen part* – Baghåndsknob med dobbelt halvstik* – Dobbelt halvstik om emne – Træk- og slipstik* – Camel Hitch – Boom Hitch. Se også i Gruppe 2.
6. – hænge noget op i en slynge, der monteres på vandret bjælke / rør / rundholt / reb e. lign.: Girth Hitch – Prusik.
7. – hænge noget op i en knude eller slynge, der monteres på lodret rør / rundholt / reb e. lign.: Blake knot* – The Kleimheist* – Prusik – Distel – Knut – Schwabish – Girth Hitch.
8. – binde et reb eller en line fast i en karabinhage, et øje, en krog e. lign.: Dobbelt Løbeknob* – Girth Hitch – Gallows Knot – Buntline Hitch – Travelling Hitch* – Dobbelt halvstik om egen part* – Kattepotestik / Taljerebstik – Slyngestik – Lærkehoved – Forbedret Clinchknude – HMS-Knob.
9. – lave én fast løkke for enden af et reb: Kirurgisk øje* – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke* – Dobbelt Pælestik med 1 løkke – Perfektionsøje* – Pælestik – Sitkaknob.
10. – lave flere faste løkker for enden af et reb: Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker – Dobbelt pælestik med 2 løkker – Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker – Pælestik med 3 løkker.
11. – lave faste løkke(r), greb og håndtag på et reb (på rebmidte), så jeg kan trække effektivt i rebet: In line Ottetal* – Sommerfugleknob* – Lineløkke* – Mergelspigerstik – Præriens rose – Kvælerstik – Dobbelt Kvælerstik.
12. – lave faste løkke(r) på et reb (på rebmidte), så jeg kan hænge noget i rebet: In line Ottetal* – Sommerfugleknob* – Lineløkke* – Artilleriknob – Præriens rose.
13. – binde noget fast på tagbagagebærer, trailer o.lign.: Truckerstik* – Kuskestik – Opstramning af reb til tagbagagebærer/trailer* – Versatackle Knot – Se også i Gruppe 14.
14. – opstramme reb og liner: Opstramning af reb til træ – Opstramning af reb til tagbagagebærer/trailer* – Truckerstik* – Kuskestik – Versatackle Knot – Stramt reb fra træ til træ – Justerbart Grebsstik* – Bardunstik / Fenderstik / Rullestik* – Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob* – Tarbuck Knude.
15. – stramme barduner, hængekøjer mv. (med regulerbare løkker): Justerbart Grebsstik* – Bardunstik / Fenderstik / Rullestik* – Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob* – Tarbuck Knude.
16. – kaste et reb, f.eks. langt ud til en nødstedt i vandet, eller op over en gren: Tungere Kastelineknob – Kastelineknob – Trossekast – Kastebundt.
17. – slæbe en træstamme ud af skoven: – Tømmerstik* – Marling Hitch – Istap Hitch – Pælestik om egen part med halvstik – Mulestik. Se også Gruppe 11: lave løkker, greb og håndtag til at trække eller bære i.
18. – bundte grene, rør og lignende (spændebånd): Dobbelt Kvælerstik* – Kvælerstik – Tømmerstik* – Kirurgisk knob* – Marling Hitch – Istap Hitch – Versatackle Knot. – Se også Gruppe 11: lave løkker, greb og håndtag til at trække eller bære i.
19. – klatre op eller ned ad et reb: Rebstige* – Barrel Knot – Double Barrel Knot* – Træk- og slipstik* – Improviseret rappelling – Noget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad) – Blake knot* – The Kleimheist* – Prusik – Om Klemknuder – In line Ottetal* – Træk- og slipstik om lodret og vandret emne 1 – Træk- og slipstik om lodret og vandret emne 2 – Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 3 – Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 4 – HMS-Knob. – Se også Gruppe 11: – lave løkker, greb og håndtag, hér til at holde fast i eller hænge i.
20. – klatre op eller ned ad en stejl skråning eller bjergside med reb eller line: Improviseret rappelling – Noget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad) – Dobbelt Løbeknob* – Gallows Knot – Kirurgisk øje* – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke* – Dobbelt Pælestik med 1 løkke – Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker – Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker – Perfektionsøje* – Yosemite Pælestik – Pælestik – Se også i Gruppe 19 og 21.
21. – lave en improviseret sidde/bæresele til nedfiring eller ophejsning: Improviseret siddesele – Improviseret nedfiring – Brandmandens Stolknob og HMS-Knob. – Se også i Gruppe 19 og 20.
22. – nedfire eller ophejse noget: Tømmerstik* – Marling Hitch – Istap Hitch – Mulestik – Pælestik om egen part med halvstik – Slipstik – Tøndeknuden.
23. – binde to rebender, med samme diameter, sammen: Strait Bend* – Helling* – Dobbelt Flagknob* – Flagknob – Dobbelt Fiskerknob – Fiskerknob – Råbåndsknob* – Råbåndsknob med Ters – Råbåndsløkkeknob* – Kirurgisk knob* – Krydsknuden – Dobbelt Krydsknude – Ashley´s bend – Blodknude – Vandknob.
24. – binde to rebender, med forskellige diametre, sammen: Dobbelt Flagknob* – Flagknob.
25. – binde reb fast på andre reb: Blake knot* – The Kleimheist (slynge)* – Prusik (slynge) – Dobbelt Kvælerstik* – Kvælerstik – Rullestik – Camel Hitch.
26. – lave en improviseret skydestok / buk / tofod: Krydssurring.
27. – lave en trefod, eller binde rafter sammen: Trefodsbesnøring.
28. – hænge et nedlagt større dyr op, til modning, pelsning og forlægning: Slagterstik / Håndjernsknob – Baghåndsknob med dobbelt halvstik* – Træk- og slipstik* – Elektriker knude.
29. – indfange eller fange et dyr: Simpelt løbeknob* – Dobbelt Løbeknob* – Løbeknob forstærket* – Krybskytteknob* – Gallows Knot – Lassoknude – Bowstring Knot – Lassokast – Mulestik.
30. – tøjre et dyr til et vandret emne eller til en ring: Camel Hitch – Fortøjningsstik* – Travelling Hitch* – Dobbelt halvstik om egen part* – Baghåndsknob med dobbelt halvstik* – Dobbelt halvstik om emne – Lærkehoved – Boom Hitch.
31. – lave en improviseret løbelinesnor til en hund: Pælestiksløbeknob.
32. – bruge slipstik til knuder der skal kunne løsnes/åbnes let, f.eks. til låger i dyrehegn: Råbåndsløkkeknob* – Halvstik med slip – Fortøjningsstik* – Træk- og slipstik* – Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 1 – Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 2 – Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 3 – Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 4.
33. – binde f.eks. en pind, lægte eller andet stift fast vinkelret på en anden pind, lægte eller andet stift: Vinkelbesnøring – Dobbelt Kvælerstik* – Kvælerstik – Transom Knot.
34. – binde f.eks. en pind, lægte eller andet stift fast diagonalt på en anden pind, lægte eller andet stift: Diagonalbesnøring / Krydsbesnøring.
35. – binde f.eks. to firkantbjælker sammen i forlængelse, til én (længere) længde: Langbesnøring.
36. – forkorte et reb eller en line: Trompetstik.
37. – binde et reb solidt omkring en træstamme eller en pæl: Cow Hitch.
38. – hejse en spand med værktøj op til min ven højt oppe i træet, eller i masten: Tøndeknuden.
39. – binde et reb til akslen langt inde under min bil: Axle Hitch.
40. – lave et klatrereb (knudereb): Barrel Knot.
41. – binde en streng på min flitsbue: Bowstring Knot.
42. – lave en hængebro, et læhegn eller en platform af reb og brædder: Hængebro / Læhegn / Platform.
43. – lave frithængende hylder eller gyngesæde af reb og brædder: Enkelthylde / Dobbelthylde / gyngesæde.
44. – have styr på mine reb og liner: At kvejle et reb (eller en ledning) op / Alpine Coil – Hesteknob* – At bundte et reb* – At dreje et reb pænt op.
45. – fiske: Gå til kategorien: Knob til fiskeri, (- der findes rigtigt mange forskellige, men hér vises kun nogle udvalgte).
46. – udføre taklinger, splejsninger mv.: Gå til kategorien: Takling og Splejsning.
——————————————————————————————————————–
Lidt lyrik:
Du ved meget om reb, knob, knuder og talemåder, dersom du kan forstå denne tekst – skrevet af én der trænede knob for meget:
Det ragede mig egentligt et høstknob at tampen brændte. Men bugten kinkede da jeg tog min rundtørn. Derfor sansede rebet og jeg kom i beknibe straks rebet skrænsede. Det hjalp heller ikke at trække langtov øje for øje. I sidste ende blev dette reb simpelthen ikke taklet rigtigt, og det hjalp ikke engang med en ters, fid eller klampe, ligesom at gå linen ud heller ikke holdt stik. – Jeg føler mig slækket, slået, splejset, kæntret og snart stiktosset, og bliver nok nødt til blot at hale tot.
——————————————————————————————————————–
Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.
——————————————————————————————————————–
A. Knobene og stikkene (170 stk.) indekseres i følgende 14 kategorier:
De indekserede knob og stik herunder vises i det efterfølgende, ved fotos, illustrationer og beskrivelser af brug og brugere:
At inddele knob og stik mv. i kategorier er hensigtsmæssigt, da man som regel ved hvad man vil med rebet, linen eller tovværket. – Vil man fastgøre et reb til noget?, vil man lave et knob med ét eller flere faste øjer (løkker)? – osv.
Klik på links herunder, og hop direkte til det ønskede knob, stik mv., af ialt 170, hvor mine favoritknob,- og stik mv. er markeret med *:
A1. Stik til fastgørelse (32):
Dobbelt halvstik om egen part* – Dobbelt halvstik om emne – Ankerstik med halvstik* – Rundtørn med dobbelt halvstik* – Slyngestik – Tømmerstik* – Marling Hitch – Baghåndsknob med dobbelt halvstik* – Mulestik – Træk- og slipstik* – Træk- og slipstik om vandret og lodret emne 1 – Træk,- og slipstik om vandret og lodret emne 2 – Træk,- og slipstik om vandret emne 3 – Træk,- og slipstik 4 – Kvælerstik – Dobbelt Kvælerstik* – Slipstik – Slipstik på klampe – Bardunstik / Fenderstik / Rullestik* – Pile Stik* – Pælestiksløbeknob – Truckerstik* – Kuskestik – Halvstik – Halvstik med slip – Fortøjningsstik* – Travelling Hitch* – Transom Knot – Buntline Hitch – Camel Hitch – Boom Hitch.
A2. Faste øjer, Klemknuder og Friktionsknuder (32):
Pælestik – Dobbelt Pælestik med 1 løkke – Yosemite Bowline* – Dobbelt pælestik med 2 løkker – Vandpælestik – Eskimo Pælestik* – Pælestik løbende om egen part – Pælestik med halvstik – Sitkaknob – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke* – Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker – Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker – Kirurgisk øje* – Artilleriknob – In line Ottetal* – Prusik – French prusik – The Kleimheist* – Om Klemknuder – At Prusikke eller Kleimheiste sig opad eller nedad f.eks. et reb – Distel – Knut – Schwabish – Sommerfugleknob* – Præriens rose – Cow Hitch – Lineløkke* – Perfektionsøje* – Istap Hitch – Rullestik – Girth Hitch – Pælestik med 3 løkker.
A3. Knob til sammenføjning (15):
Råbåndsknob* – Råbåndsknob med Ters – Råbåndsløkkeknob* – Flagknob – Dobbelt Flagknob* – Fiskerknob – Dobbelt fiskerknob – Kirurgisk knob* – Helling* – Krydsknude – Dobbelt Krydsknude – Blodknude – Vandknob – Ashley´s Bend – Strait Bend*.
A4. Løbeknob / Rendeløkker / Glideløkker (snarer) (15):
Simpelt løbeknob* – Løbeknob forstærket* – Krybskytteknob* – Tarbuck Knude – Taut Line Hitch* – Justerbart grebstik* – Slagterstik / Håndjernsknob – The strangle snare – The Scaffold knot – The hangmans knot – Gallows Knot – Pælestiksløbeknob –Lassoknude – Bowstring Knot – Dobbelt Løbeknob*.
A5. Knob til forkortelse (1):
A6. Stopperknob (sikring af frie tampe) (8):
Overhåndsknob – Dobbelt Overhåndsknob* – Kastelineknob – Ottetals knob – Stopperknob med flere rundtørne – At sikre tampe – Stevedore Knuden – Blimp Knot*.
A7. Knob til fiskeri (15):
Blinkknude* – Scaffold knot – Offshore Swivel Knot – Hangmans knot – Blod knot – Lineløkke – Hjulknuden* – Forbedret Clinchknude – Homer Rhode Loop* – Jansik Special* – King Sling Knot – Rapala Knot – Trilene Knot – Double Clinch Knot – Swivel Knot.
A8. Låse og Friktionsknuder – Klatrereb, klatreknob, opstramning og redning mv. (17):
Blake knot* – Improviseret rappelling – Improviseret siddesele – Noget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad) – HMS-Knob – Improviseret nedfiring – Brandmandens Stolknob – Lassoknude – Lassokast – Trossekast – Kastebundt – Kastelineknob – Opstramning af reb til træ – Opstramning af reb til tagbagagebærer/trailer* – Versatackle Knot – Opstramning af reb fra træ til træ.
A9. At holde styr på, medbringe og opbevare reb og line (4):
At kvejle et reb (eller en ledning) op / Alpine Coil – Hesteknob* – At bundte et reb* – At dreje et reb pænt op.
A10. Båndknob (1):
A11. At sikre tampe (sikring af knob og knuder) (3):
Dobbelt Figur 8 sikret med Overhåndsknob – Sitkaknob sikret med Dobbelt Overhåndsknob – Pælestik sikret med Ottetalsknob.
A12. Diverse (18):
Elektriker knude – Kattepotestik/Taljerebstik – Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)* – At dreje et reb pænt op – Firknob – Sækkeknude* – Lærkehoved – Fastbinding af snesko – Rebstige* – Tungere Kastelineknob – Mergelspigerstik* – Barrel Knot – Double Barrel Knot* – Tøndeknuden – Axle Hitch – Bowstring Knot – Hængebro / Læhegn / Platform – Enkelthylde / dobbelthylde og gyngesæde.
A13. Besnøring / Surring (6):
Langbesnøring – Ottetalsbesnøring – Vinkelbesnøring – Diagonalbesnøring – Trefodsbesnøring – Krydssurring.
A14. Takling og splejsning (6):
Alm. Takling – Syede taklinger – Spansk takling og øjesplejs – Øjesplejs – Back Spice – Kroneknude.
—————————————————————————————————————–
Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.
—————————————————————————————————————–
Herunder starter visningen af knobene, stik mv.:
Først nogle få ofte anvendte og grundlæggende ord om knob og stik – Bugt, Øje og Rundtørn samt Tampen, Langtov, Egen part, Knob og Stik (Knuder), “Den arbejdende del” og “Den faste part”:

Et Knob (Knot) er en knude, som bindes på et eller flere tove for at sammenføje disse eller for at lave øjer på tovet.
Et Stik (Hitch) er en knude, som bindes omkring et emne eller fast til et emne.
Se også: Ordliste vedr. knob og stik mv.
—————————————————————————————————————–
Herefter ser du fotos, illustrationer og beskrivelser af 170 udvalgte knob og stik mv:
A1. Knob til fastgørelse (kaldes stik):
Fastgørelsesknob,- og stik anvendes til at fastgøre reb til pæle, rafter, kroge, et andet reb eller lign. Knobene modstår træk i længderetningen, men er også beregnede til at modstå en sidevers belastning. – Disse knob strammes under træk, og knobenes rundtørn(e) (vindinger) strammes om emnet.
A1-1. Knob til fastgørelse – Dobbelt halvstik bundet om egen part og om emne:
Der startes med et Dobbelt halvstik, som vel nok må betragtes som et af de mest væsentlige stik, da dette indgår som en del af mange andre stik og knob samt besnøringer og surringer. – Derfor gøres der lidt ekstra ud af dette stik, og der vises flere forskellige fotos af dette vigtige og grundlæggende stik:

Dobbelt Halvstik om egen part:


Dobbelt Halvstik om emne:

Jeg synes dog at et Dobbelt Halvstik om et emne anvendt alene, er et ikke pålideligt stik, afhængigt af rebtype, emnets form og glathed samt belastning, ligesom det altid bør afsluttes med et Stopperknob – hvorfor et Travelling Hitch (efter min mening) er sikrere. – Det Dobbelte Halvstik er almindeligt brugt indenfor pionerarbejde til at begynde og afslutte en Besnøring som f.eks. en Vinkelbesnøring, Krydsbesnøring og Krydssurring.
Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.



Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.








Dobbelt Halvstik om karabinhage:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
Vil du have et meget stærkt Dobbelt Halvstik, se Kvælerstik.
Vil du have et endnu stærkere Dobbelt Halvstik, se Dobbelt Kvælerstik.
—————————————————————————————————————-
A1-2. Knob til fastgørelse – Ankerstik med halvstik:

To rundtørn om emnet og stikke tampen gennem begge rundtørn og et halvstik. – Den frie tamp bør dog være længere end på fotoet, og den bør sikres med et Stopperknob, som f.eks. et Ottetalsknob. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.



—————————————————————————————————————-
A1-3. Knob til fastgørelse – Rundtørn med dobbelt halvstik:




—————————————————————————————————————-
A1-4. Knob til fastgørelse – Slyngestik:




—————————————————————————————————————-
A1-5. Knob til fastgørelse – Tømmerstik.




——————————————————————————————————————–
A1-6. Knob til fastgørelse – Marling Hitch:

Se stort foto – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1-7. Knob til fastgørelse – Baghåndsknob med dobbelt halvstik:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–
A1.8. Knob til fastgørelse – Mulestik:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.9 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik (om vandret emne):

En del jægere bruger dette stik, når låger i indhegninger/dyrehegn skal bindes og kunne løsnes nemt.
Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.10 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik om lodret og vandret emne:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.11 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik nr. 2 om lodret og vandret emne:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.12 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik nr. 3 om lodret og vandret emne:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.13 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik nr. 4 om lodret og vandret emne:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.14. Knob til fastgørelse – Kvælerstik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.15. Knob til fastgørelse – Dobbelt Kvælerstik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1.16. Knob til fastgørelse – Slipstik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.


——————————————————————————————————————–
A1-17. Knob til fastgørelse – Slipstik på klampe:

Se også: Fastgørelse til klampe (på flagstang / båddæk).
——————————————————————————————————————–
A1-18. Knob til fastgørelse – Fenderstik / Rullestik / Bardunstik / Kadetstik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
Anden visning:


——————————————————————————————————————–
A1-19. Knob til fastgørelse – Pile Stik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1-20. Knob til fastgørelse – Pælestiksløbeknob:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
Se også: Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:
——————————————————————————————————————–
A1-21. Knob til fastgørelse – Truckerstik:

Først laves en fast løkke:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
– Truckerstik fortsat:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1-22 Knob til fastgørelse – Kuskestik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1-23. Knob til fastgørelse – Halvstik (enkelt):

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1-24. Knob til fastgørelse – Halvstik med slip:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A1-25. Knob til fastgørelse (fast øje) – Fortøjningsstik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A1-26. Knob til fastgørelse – Travelling Hitch:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A1-27. Knob til fastgørelse – Transom Knot:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A1-28. Knob til fastgørelse – Buntline Hitch:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A1-29. Knob til fastgørelse – Camel Hitch:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
Gå til starten af denne gruppe: Knob til fastgørelse. – Gå til Indekset for alle knob.
————————————————————————————————————–
A1-30. Knob til fastgørelse – Boom Hitch:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.
————————————————————————————————————–
A2. Knob – Faste øjer, Klemknuder / Friktionsknuder:
Faste øjer er knob eller stik, der ikke opstrammes omkring emnet det holder i ved træk.
Læs mere om Klemknuder / Friktionsknuder.
A2-1. Faste øjer – Pælestik:

Pælestik har været anvendt indenfor redning, hvor man kan løfte et menneske op fra f.eks. et dybt hul eller en klippeafsats, ved at mennesket sidder i løkken, eller eventuelt har løkken oppe under armene, men husk at man kan lukke delvist for blodomløbet ved at arterier klemmes sammen. – Ved ophejsning af et menneske siddende i siddeløkken, kunne sikkerheden forbedres og trykket på blodomløbet formindskes, ved at montere f.eks. en Blake Knot på langrebet et stykke over hovedet, og hvor den lange frie rebende (fra Blake Knot(en)) tørnes rundt om personen under armene og fastgøres om egen part (under hagen). – Til personløft er dog Dobbelt Pælestik med 2 løkker, eller Dobbelt Pælestik med 1 løkke, eller Yosemite Pælestik (Bowline) mere sikkert – og endnu sikrere er Dobbelt Figur 8 (ottetalsknob) med 2 løkker.




A2-2. Dobbelt Pælestik med 1 løkke:
Pælestikket vist ovenfor kan forstærkes ved at udføre 2 øjer oppe i den gule illustration 1, og kaldes da for: Dobbelt Pælestik med 1 løkke. – Denne Double Bowline bruges undertiden som et “indbinding” til at fastgøre rebet til klatrersele. – Denne Double Bowline (Dobbelt Pælestik med 1 løkke) har samme styrke som et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, men er enklere at binde. – Idet rebet vikles rundt to gange om tampen, er Dobbelt Pælestik mere sikkert end en et Almindeligt Pælestik.
Det Dobbelte Pælestik er et af de to typiske indbundne knob, der bruges ved klatring. – Det andet er Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke. – Det Dobbelte Pælestiks fordel over Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke er, at det er nemmere at binde op efter det er blevet belastet i et styrt. – Det Dobbelte Pælestik er mere sikkert end det almindelige Pælestik, men mindre sikkert end et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke. – Se også ligheden med det bedre Vandpælestik.
————————————————————————————————————-
A2-3. Faste øjer – Mere sikkert Dobbelt Pælestik – Yosemite Bowline:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————-
A2-4. Faste øjer – Dobbelt Pælestik med 2 løkker:

Et Pælestik på en bugt er en knude, som danner et par løkker af en fast størrelse i rebets midte. – Dets fordel er, at dets løkker ikke glider og at det er forholdsvis nemt at åbne igen, efter det har været udsat for belastning. – Et Pælestik på en bugt kan i en nødsituation bruges til at lave en stol til at løfte nogen op med. – Denne knude er praktisk, når en pålidelig løkke er nødvendig, men ingen af rebets ender er tilgængelige.
Men stadigvæk har dette stik kun 1 rundtørn (vinding) om langtove(t), og et sikrere stik til personløft er Dobbelt Figur 8 med 2 løkker. – Fotokilde: Holstebrospejderne.dk.
—————————————————————————————————————-
A2-5. Faste øjer – Eskimo Pælestik:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
—————————————————————————————————————-
A2-6. Faste øjer – Vandpælestik:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
—————————————————————————————————————-
A2-7. Faste øjer – Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:

Se også: Running Bowline (Løbende Pælestik).
—————————————————————————————————————-
A2-8. Pælestik om egen part med halvstik – Skovarbejde:

————————————————————————————————————-
A2-9. Faste øjer – Sitka knob:


————————————————————————————————————–
A2-10. Faste øjer – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke / Figur 8 – Indbindingsknob:


Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke er et indbindingsknob, som bruges ved rednings- og sikringsopgaver til at lave en solid fast løkke på et reb. – Det anvendes, hvis man eksempelvis med sin sele skal koble sig på et reb for sikring eller nedfiring, eller hvis man under nedfiring af en tilskadekommen person skal koble det bærende reb til en karabinhage eller lignende. – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke udmærker sig ved, at det er meget sikkert, det skrænser (glider) ikke, og det er let at løsne igen dersom belastningen ikke har været meget stor. – Brugt alene er det, hvad man kalder et Stopperknob (som kan forhindre, at rebet løber igennem knobet, en talje, en blok, et øje el. lign.). – Et endnu sikrere knob af Figur 8 typen er Dobbelt Ottetalsknobet med 2 løkker (se næste knob).


Se hvordan du sikrer tampen. – Se Stopperknob.
—————————————————————————————————————-
A2-11. Faste øjer – Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
—————————————————————————————————————-
A2-12. Faste øjer – Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
—————————————————————————————————————-
A2-13. Faste øjer – Kirurgisk Øje:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
—————————————————————————————————————-
A2-14. Faste øjer – Artilleriknob:




————————————————————————————————————-
A2-15. Faste øjer – In line Ottetal:




————————————————————————————————————-
A2-16. Faste øjer – En klemknude – Prusik (slynge):




Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
—————————————————————————————————————
A2-17. Faste øjer – En klemknude – The French prusik:


—————————————————————————————————-———–
A2-18. Faste øjer – En klemknude – The Kleimheist:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
Kleimheisten (klemknuden) – fortsat (andre visninger):

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.



A2-19. Om Klemknuder (Friktionsknuder):
I redningsarbejde vil man ofte have brug for solidt at fastgøre et tov langs et i forvejen udspændt tov. Der findes en hel serie forskellige knob til dette formål, nemlig klemknuder (friktionsknuder).
En klemknude er – som navnet antyder – en knude, som er i stand til at klemme sig fast om et andet reb (eller andet rundt emne). Det hensigtsmæssige ved mange af klemknuderne er, at de kun klemmer, når der hænger en vægt i knobet – når knobet ikke længere er under belastning, kan det igen flyttes op eller ned ad det tykkere tov eller det runde emne som klemknuden er bundet omkring.
Klemknuderne kan ligeledes bruges til at etablere en form for selvsikring ved forskellige former for rebsikrede aktiviteter. – Se senere under: Klatrereb og klatreknob.
Alle typer klemknuderne (hér Prusik og Kleimheist) bindes normalt med reb, som er noget mindre i diameter end klatrerebet. Dvs. at hvis ens normale reb er 11 mm i diameter vil omkring 7 mm være en god tykkelse for et klemknudereb. Klemknuderebet skal være omkring 2-3 meter langt.
A2-20. At Prusikke sig opad eller at Kleimheiste sig opad (og nedad):
Med 2 Klemknuder (Kleimheister eller Prusikker) kan man faktisk (ved brug af en bæresele som man sidder i) kravle lodret op ad et lodret hængende tov, en flagstang, en telefonpæl eller en træstamme uden grene.
Hvis ovennævnte teknik anvendes i andre situationer end egentlige nødsituationer, bør man absolut lade en kompetent person etablere en topsikring, inden træningen påbegyndes.
Der kan bruges to Kleimheister (eller Prusikslynger), hvoraf den ene skal være væsentligt længere end den anden. Tovdiameteren på disse Kleimheister skal gerne være af betryggende størrelse. Kleimheister og Prusikslynger til klatring på reb er normalt 7 mm, Kleimheister og Prusikslynger til klatring på lodrette flader som træer eller telefonpæle bør vælges noget tykkere. – Den korte øverste løkke Kleimheist eller (Prusikslynge) klikkes eller bindes i en eller anden form for siddesele, medens den nederste og længere løkke: Kleimheist eller (Prusikslynge) bruges til at støtte med fødderne i (stå i med sin fulde vægt).
Når vægten holdes i den korte øverste Kleimheist (eller Prusikslynge), som er fæstet til siddeselen, kan man flytte den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge). Derefter overfører man vægten til fødderne (og dermed til den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge), hvorefter den øverste Kleimheist (eller Prusikslynge) også kan flyttes opad. Metoden er langsom og kræver en vis fysik, men er rimelig enkel – og for så vidt også rimelige sikker at anvende, afhængigt af de gældende forhold og udøver.

Se også: Noget mere sikker improviseret rappelling nedad i bæresele.
————————————————————————————————————–
A2-21. Faste øjer – Friktionsknude – Distel:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A2-22. Faste øjer – Friktionsknude – Knut:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A2-23. Faste øjer – Friktionsknude – Schwabish:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A2-24. Faste øjer – Sommerfugleknob:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–
A2-25. Faste øjer – Præriens Rose:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–
A2-26. Faste øjer – Cow Hitch:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A2-27. Faste øjer – Lineløkke:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A2-28. Faste øjer – Perfektionsøje (Fiskerøje):

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
————————————————————————————————————–
A2-29. Klemknude – Istap Hitch:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A2-30. Friktionsstik – Rullestik:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A2-31. Fast løkke /slynge – Girth Hitch:

I dette foto: Der startes med at danne en fast løkke, og hér vælger jeg at lave løkken/slyngen ved hjælp af den stærke sammenføjningsknude Helling, men jeg kunne også have anvendt den stærke Strait Bend.
Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
——————————————————————————————————————–
A2-32. Fast løkke – Pælestik med 3 løkker:

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.
Gå til starten af denne gruppe: Faste øjer, klemknuder mv. – Gå til Indekset for alle knob.
——————————————————————————————————————–
Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.
——————————————————————————————————————–
Denne side Knob A fortsætter på siden: Knob B.