Knob A

Dette er en af de helt store knobsider med fotos der så tydeligt som muligt viser hvordan du udfører 170 knob, stik mv., ligesom det beskrives hvad man bruger de enkelte knob til – og der gives en lang række eksempler på brug af stik og knob.

På denne side Knob A – og på siden Knob B, ser du:

Forord – til 170 knob, stik, besnøringer, surringer og taklinger mv.:

Jeg satte mig engang for at prøve at udføre en række kendte og lidt mindre kendte knob. – Under denne proces opdagede jeg en del knob, som jeg faktisk havde manglet i mange år, da der findes knob til brug for rigtigt mange situationer/opgaver, som man næsten ikke forestiller sig.

Jeg er ret sikker på at også du hér kan finde et knob, som du længe har manglet. – Bemærk at du kan gemme enkelte knobsfotos ved at højreklikke på fotoet (også når du har valgt: “Se stort foto” anført under fotoet).

På denne side Knob A og på siden Knob B ser du et rigtigt stort udvalg (170 stk.) af de mest almindelige knob, stik og besnøringer, taklinger, surring og splejsninger mv. – benyttet af alm. mennesker, sejlsportsfolk, fiskere, spejdere, vandrere, bjergbestigere, skovhuggere, reddere, beredskabstjenester, jægere, mennesker der strander i den vilde natur m.fl.

Fordelen ved disse sider og oversigt over knob, stik mv. er, at du har dem alle samlet på 2 sider, og at alle knob, stik mv. ses i statiske fotos og illustrationer, og at du kan gemme dine egne udvalgte fotos af de knob, som du mener at du vil have brug for – også når du klikker på: “Se stort foto” under de enkelte fotos – de er gode at have på sin telefon i et galleri.

Du kan downloade (og gemme) filen Knob A+B.docx (ikke skrivebeskyttet) – så er du sikker på at have alle knobene og stikkene mv. på denne hjemmeside, i tilfælde af at hjemmesiden forsvinder, eller hvis du ikke har adgang til nettet. – Links på denne side peger til hjemmesiden.

Det lidt mærkelige ved reb er, at reb har været brugt i tusindvis af år – og stadig bruges. Reb og snor findes i de flestes private bil, fly, båd eller hjem og sommerhus, i redningsfartøjer, på fiskerbåde, færger osv. – Rebene, linerne og snorene har så i sig selv udviklet sig til mange forskellige rebtyper og med mange forskellige målrettede egenskaber.

Hvis man skulle udpege det mest benyttede knob af dem alle, må dette vel være Sløjfen – Snørebåndsknuden til sko.

Disse 2 Knobsider adskiller sig fra mange andre knobsider som ses på nettet, ved at den omfatter mange “faggrupper” (jægere, sejlere, spejdere, alm. mennesker, vandrere, klatrere, campister, skovfolk, redningstjenester, overlevelsesfolk osv.). – Ligeledes ses rigtigt mange knob, som alle er opdelt (indekseret) i knobtyper (kategorier), hvorved man let kan finde det søgte. – For mange af knobene vises flere forskellige illustrationer, og også andre steder fra (kildeangivet) – ikke for krænkelse af eventuelle rettigheder, men alene af forståelses,- og sikkerhedsmæssige årsager, idet reb og knuder sandelig også gennem tiderne har skabt ulykker og dødsfald på mange forskellige måder. – Denne Knobside indeholder også en oversigt der viser: 46 praktiske eksempler vedrørende brug af de forskellige knob, stik mv.

Med vilje er knobene ikke indelt i knob for “faggrupper” (sejlfolk, spejdere, skovfolk osv.) – dette fordi det ville være synd at afskrive sig fra knob der står i en anden “faggruppe”, da rigtigt mange knob kan finde god anvendelse indenfor mange/alle “faggrupper”. – Der er valgt at vise knobene i “faste billeder”, som nemt kan overskues og nemt kan gemmes på ens mobil eller plade. – Videoer og 3D animationer synes jeg er smukke og nyttige som supplement, men de kan efter min mening være meget svære at “følge med i” og være tidskrævende under indlæring, da de er væk når de er set og fordi hænder ofte dækker for detaljerne – og jeg har måttet tage mange skærmdumps af videoer og animationer og indsætte i et word dokument undervejs i animationerne, for at i det hele taget kunne gennemskue og lære knob jeg ikke kendte.

Disse 2 sider: Knob A og Knob B skal altså alene betragtes som mit eget indsamlede og organiserede (strukturerede) samt ikke kommercielle opslagssted, som jeg blot viser andre. Det på denne side viste og illustrerede, er ud fra min opfattelse og forståelse af indsamlet materiale, og ved personfarlige eller særlige vigtige knobanvendelser, er det brugers eget ansvar at kontrollere rigtigheden af de viste knob mv. inden anvendelse, som er på eget ansvar og egen risiko. – Dette understreges, da jeg finder at nettet byder på mange “knobsider” af meget varierende fotokvaliteter og beskrivelser,- og hvor mange af disse kan misfortolkes, men også nogle super gode sider. – Se også Disclaimer.

Således betones: Da nogle af knobenes brug kan være til livsvigtige opgaver, vises (udover mine viste udførte knob, og for god sikkerheds skyld), også andre fremvisninger, med kildeangivelser, og alt på disse knobsider skal betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Bindeteknikkerne vist på disse 2 sider (Knob A og Knob B) skal altid bekræftes af/med en uddannet instruktør, hvor knobsvigt kan forårsage skade på ejendom, personskade eller død.

Det skal også understreges meget skarpt: at børn og yngre ikke bør/må lege med knob og reb, og at flere af disse knob er direkte livsfarlige, og har forårsaget dødsulykker. – Der skal altid være en ansvarlig voksen til stede, når børn og unge har med knob, stik, knuder og reb at gøre.


Det kan være vigtigt at kunne sine knob, stik og besnøringer, da:

  • sejlsportsfolk har beskadiget eller mistet både og skibe
  • fiskere har mistet fisk (som hovedregel de allerstørste de har set)
  • spejdere har mistet duelighedstegn
  • en presenning der flyver af det åbne tag kan blive dyrt
  • bjergbestigere, klatrere og skovhuggere har mistet livet
  • det kan blive dyrt at tabe noget fra tagbagagebæreren eller traileren
  • ophold og færdsel i naturen kan kræve nyttige knob for at overleve
  • knob kan redde mennesker i nødsituationer på land, i vand og i luften

Se eventuelt også siden: Overlevelsesteknik – hvor knob kan være livsvigtig viden.


Man vil næsten altid have nogle favoritter blandt knobene, og man vil hér på denne side sikkert kunne finde nye knob man ikke kendte i forvejen, og som man ved at man kan få nytte af til forskellige situationer og ting. – Man vil ofte ikke kunne huske og mestre ret mange knob, og det er nok en god idé at gennemse knobene nedenfor, udvælge sig sine ønskede knob og evt. gemme fotos af disse på sin PC, telefon e. lign – til træning og indlæring. – Se alle 170 knob og stik indelt i 14 kategorier eller se mine 50 favoritknob, som jeg vælger iblandt. – Se anbefalede 36 knob at kunne de fleste af, eller kende til – eller: se 46 praktiske eksempler på brug af knob og stik.

Til knobtræning er et 3/8″ (10 mm) og 1,8 meter langt reb velegnet. – Bind de ønskede knob flere gange. – Til sidst vil du kunne binde knobene uden at tænke efter.


Mine foretrukne 50 knob og stik mv.:

I den senere viste oversigt der viser alle 170 indekserede nyttige knob, har jeg under hvert fotos mærket med * ved mine 50 favoritknob, som jeg oftest vælger imellem i hjemmet, i bilen, i haven, i skoven og på vandet – og ret ofte i kombination. – Disse 50 favoritknob er:

Knob og Stik til fastgørelse: Dobbelt halvstik om egen partDobbelt Halvstik om emneTravelling HitchAnkerstik med halvstikForbedret ClinchknudeTømmerstikBaghåndsknob med dobbelt halvstikTræk- og slipstikKvælerstikDobbelt KvælerstikTruckerstikFortøjningsstikPile Stik. Faste øjer: Eskimo PælestikYosemite BowlineKirurgisk øjeSommerfugleknobLineløkkeIn line OttetalDobbelt Ottetalsknob med 1 løkkePerfektionsøje. Knob til sammenføjning: HellingStrait BendRåbåndsknobRåbåndsløkkeknobDobbelt FlagknobKirurgisk knob. Løbeknob: Simpelt løbeknobDobbelt Løbeknob Løbeknob forstærketKrybskytteknobTaut Line Hitch / Justerbart løkkeknobGallows Knot Justerbart Grebsstik. Stopperknob: Dobbelt overhåndsknobBlimp KnotDouble Barrel Knot. Fiskeriknob: BlinkknudeHomer Rhode LoopHjulknudenJansik Special. Låse- og friktionsknuder: Blake knotKleimheistOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer. Diverse: SækkeknudeHesteknobAt bundte et reb Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)RebstigeHængebro/Læhegn/Platform og Mergelspigerstik.

Det er ikke altid jeg kan huske ovenstående knob – naturligvis, men så har jeg dem liggende som fotos på min mobiltelefon, eller slår dem op på denne hjemmeside: Massage i fritiden.dk. – Man behøver selvfølgeligt ikke at kunne alle disse 50 knob, og flere af dem supplerer (kan erstatte) hinanden – men udvælger man sig 12-15 knob og stik blandt disse, kan rigtigt mange (de fleste) situationer og behov klares. – Se også: 46 praktiske eksempler på brug af knob og stik.


Anbefalede blandt 36 knob og stik mv.:

Hvis jeg skulle anbefale nogle lette knob, som man har mulighed for at huske til “dagligt brug”, og som dækker vældigt bredt – må det være blandt disse 36:

Det reelle antal du bør vælge iblandt (- og kunne mestre flere af, eller kende til) af disse 36, er dog kun 26, dersom du ikke fisker eller sejler, kun anvender 1 stopperknob og kun anvender 1 friktionsknob. – Det reelle antal knob, stik mv. som du faktisk vælger ud fra disse 26, bliver måske til 12-15, som bliver dine favoritknob og stik mv., og som du har en chance for at huske (med lidt vedligeholdstræning en gang imellem), og kommer langt med. – Det anbefales at du vælger blandt disse 36 knob, stik mv. og / eller går til: 46 praktiske eksempler på brug af knob og stik.

7 stk. Knob og Stik til fastgørelse: Dobbelt halvstik om egen part*Dobbelt Halvstik om emneTravelling Hitch*Ankerstik med halvstik*Dobbelt Kvælerstik*Justerbart Grebsstik*Forbedret Clinchknude – og Pile Stik*. – Gå til alle 32 i denne Kategori A1.

5 stk. Faste øjer: Eskimo Pælestik*Kirurgisk øje*Perfektionsøje*In line Ottetal og Sommerfugleknob*. – Gå til alle 32 i denne Kategori A2.

6 stk. Knob til sammenføjning: Strait Bend*Helling*Råbåndsknob*Råbåndsløkkeknob*Dobbelt Flagknob* og Kirurgisk knob*. – Gå til alle 15 i denne Kategori A3.

5 stk. Løbeknob: Krybskytteknob*Gallows Knot*Dobbelt Løbeknob*Simpelt løbeknob* og Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*. – Gå til alle 15 i denne Kategori A4.

3 stk. Stopperknob: Dobbelt overhåndsknob*Double Barrel Knot* og Blimp Knot* – Gå til alle 8 i denne Kategori A6. – (Disse skal man kende mindst ét af, da de anvendes for at et knob /stik ikke skal løsne sig, ved at den frie tamp løber tilbage igennem knobet/stikket – altså angår sikkerhed).

3 stk. Fiskeriknob: Blinkknude*Hjulknuden* og Jansik Special*. – Gå til alle 15 i denne Kategori A7.

3 stk. Låse- og friktionsknuder: Blake knot*Kleimheist* og Opstramning af reb til tagbagagebærer/trailer*. – Gå til alle 17 i denne Kategori A8.

2 stk. At holde styr på reb: Hesteknob* At bundte et reb* – Gå til alle 4 i denne Kategori A9.

2 stk. Diverse: Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)* og Mergelspigerstik*. – Gå til alle 18 i denne Kategori A12.

——————————————————————————————————————–

Nogle (46) praktiske eksempler vedrørende brug af knob og stik mv.:

Herunder ser du en lidt anden indgang til Knob og Stik, end vist ovenfor i: Mine foretrukne 50 knob og stik mv. og i: Anbefalede blandt 36 knob og stik mv., samt længere nede på denne side i: Alle 170 knob og stik mv., indelt i 14 kategorier.

Som en tidsbesparende genvej til at finde et knob eller stik til et bestemt formål (og som et godt træningssted) – ses herunder min oversigt visende 46 praktiske brugseksempler, hvor der er udvalgt nogle knob og stik til et bestemt formål (- ud af flere eller måske mange brugbare til hvert enkelt formål):

Herunder har du altså min oversigt som viser, hvad du anvender de forskellige knob og stik mv. til. – Af dette kan du ret hurtigt overskue hvilke knob og stik du har brug for – og udvælge dig dem du f.eks. vil kunne udenad. – Mine favoritknob er markeret med *, og i hver gruppe er de oplistet ca. i dén rækkefølge jeg ville vælge dem til det beskrevne formål. – Herunder ses 46 forskellige eller beslægtede opgaver indenfor knob, stik mv. til reb, snor og line:

Jeg vil ………

1. – vide hvilke stopperknop jeg bl.a. bør anvende for at sikre mine udførte knob og stik, da dette er generelt og vigtigt: Blimp Knot*Dobbelt overhåndsknob*Double Barrel Knot*Ottetals knobStopperknob med flere rundtørneBarrel KnotOverhåndsknobStevedore KnudenKastelineknob – Se også: At sikre tampe.

2. – binde en båd, et større dyr, en presenning eller andet fast til f.eks. en lodret pæl: Ankerstik med halvstik*Rundtørn med dobbelt halvstikEskimo Pælestik*Yosemite Bowline*Dobbelt pælestik med 2 løkkerDobbelt Ottetalsknob med 2 løkker Dobbelt Pælestik med 1 løkkeDobbelt halvstik om egen part*Fortøjningsstik*PælestikTravelling Hitch*Dobbelt halvstik om emnePile Stik*PælestiksløbeknobVandpælestik.

3. – binde fendere, som let kan justeres i højden, fast i søgelænderet (justerbare løkker): Justerbart Grebsstik*Bardunstik / Fenderstik / Rullestik*Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*Tarbuck Knude.

4. – fortøje min båd til en klampe, eller fastbinde flagline på flagstang: Fastgørelse til klampe (på flagstang / båddæk)*Slipstik på klampeAt dreje et reb pænt op.

5. – binde et reb / en line omkring vandret bjælke / rundholt rør e. lign.: Travelling Hitch*Dobbelt halvstik om egen part*Baghåndsknob med dobbelt halvstik*Dobbelt halvstik om emneTræk- og slipstik*Camel HitchBoom Hitch. Se også i Gruppe 2.

6. – hænge noget op i en slynge, der monteres på vandret bjælke / rør / rundholt / reb e. lign.: Girth HitchPrusik.

7. – hænge noget op i en knude eller slynge, der monteres på lodret rør / rundholt / reb e. lign.: Blake knot*The Kleimheist*PrusikDistelKnutSchwabishGirth Hitch.

8. – binde et reb eller en line fast i en karabinhage, et øje, en krog e. lign.: Dobbelt Løbeknob*Girth HitchGallows KnotBuntline HitchTravelling Hitch*Dobbelt halvstik om egen part*Kattepotestik / Taljerebstik SlyngestikLærkehovedForbedret ClinchknudeHMS-Knob.

9. – lave én fast løkke for enden af et reb: Kirurgisk øje*Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke*Dobbelt Pælestik med 1 løkkePerfektionsøje*PælestikSitkaknob.

10. – lave flere faste løkker for enden af et reb: Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkkerDobbelt pælestik med 2 løkkerDobbelt Ottetalsknob med 3 løkkerPælestik med 3 løkker.

11. – lave faste løkke(r), greb og håndtag på et reb (på rebmidte), så jeg kan trække effektivt i rebet: In line Ottetal*Sommerfugleknob*Lineløkke*MergelspigerstikPræriens roseKvælerstikDobbelt Kvælerstik.

12. – lave faste løkke(r) på et reb (på rebmidte), så jeg kan hænge noget i rebet: In line Ottetal*Sommerfugleknob*Lineløkke*ArtilleriknobPræriens rose.

13. – binde noget fast på tagbagagebærer, trailer o.lign.: Truckerstik*KuskestikOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer*Versatackle Knot – Se også i Gruppe 14.

14. – opstramme reb og liner: Opstramning af reb til træOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer*Truckerstik*KuskestikVersatackle KnotStramt reb fra træ til træJusterbart Grebsstik*Bardunstik / Fenderstik / Rullestik*Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*Tarbuck Knude.

15. – stramme barduner, hængekøjer mv. (med regulerbare løkker): Justerbart Grebsstik* Bardunstik / Fenderstik / Rullestik*Taut Line Hitch / Justerbart løkkeknob*Tarbuck Knude.

16. – kaste et reb, f.eks. langt ud til en nødstedt i vandet, eller op over en gren: Tungere KastelineknobKastelineknobTrossekastKastebundt.

17. – slæbe en træstamme ud af skoven:Tømmerstik*Marling HitchIstap HitchPælestik om egen part med halvstikMulestik. Se også Gruppe 11: lave løkker, greb og håndtag til at trække eller bære i.

18. – bundte grene, rør og lignende (spændebånd): Dobbelt Kvælerstik*KvælerstikTømmerstik*Kirurgisk knob*Marling HitchIstap HitchVersatackle Knot. – Se også Gruppe 11: lave løkker, greb og håndtag til at trække eller bære i.

19. – klatre op eller ned ad et reb: Rebstige*Barrel KnotDouble Barrel Knot*Træk- og slipstik*Improviseret rappellingNoget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad) – Blake knot*The Kleimheist*PrusikOm KlemknuderIn line Ottetal*Træk- og slipstik om lodret og vandret emne 1Træk- og slipstik om lodret og vandret emne 2Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 3Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 4HMS-Knob. – Se også Gruppe 11: – lave løkker, greb og håndtag, hér til at holde fast i eller hænge i.

20. – klatre op eller ned ad en stejl skråning eller bjergside med reb eller line: Improviseret rappellingNoget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad)Dobbelt Løbeknob*Gallows KnotKirurgisk øje*Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke*Dobbelt Pælestik med 1 løkkeDobbelt Ottetalsknob med 2 løkkerDobbelt Ottetalsknob med 3 løkkerPerfektionsøje*Yosemite PælestikPælestik – Se også i Gruppe 19 og 21.

21. – lave en improviseret sidde/bæresele til nedfiring eller ophejsning: Improviseret siddeseleImproviseret nedfiringBrandmandens Stolknob og HMS-Knob. – Se også i Gruppe 19 og 20.

22. – nedfire eller ophejse noget: Tømmerstik*Marling HitchIstap HitchMulestikPælestik om egen part med halvstikSlipstikTøndeknuden.

23. – binde to rebender, med samme diameter, sammen: Strait Bend*Helling*Dobbelt Flagknob*FlagknobDobbelt FiskerknobFiskerknob Råbåndsknob*Råbåndsknob med TersRåbåndsløkkeknob*Kirurgisk knob*KrydsknudenDobbelt KrydsknudeAshley´s bendBlodknudeVandknob.

24. – binde to rebender, med forskellige diametre, sammen: Dobbelt Flagknob*Flagknob.

25. – binde reb fast på andre reb: Blake knot*The Kleimheist (slynge)*Prusik (slynge)Dobbelt Kvælerstik* KvælerstikRullestikCamel Hitch.

26. – lave en improviseret skydestok / buk / tofod: Krydssurring.

27. – lave en trefod, eller binde rafter sammen: Trefodsbesnøring.

28. – hænge et nedlagt større dyr op, til modning, pelsning og forlægning: Slagterstik / HåndjernsknobBaghåndsknob med dobbelt halvstik*Træk- og slipstik*Elektriker knude.

29. – indfange eller fange et dyr: Simpelt løbeknob*Dobbelt Løbeknob* Løbeknob forstærket*Krybskytteknob*Gallows KnotLassoknudeBowstring KnotLassokastMulestik.

30. – tøjre et dyr til et vandret emne eller til en ring: Camel HitchFortøjningsstik*Travelling Hitch*Dobbelt halvstik om egen part*Baghåndsknob med dobbelt halvstik*Dobbelt halvstik om emneLærkehovedBoom Hitch.

31. – lave en improviseret løbelinesnor til en hund: Pælestiksløbeknob.

32. – bruge slipstik til knuder der skal kunne løsnes/åbnes let, f.eks. til låger i dyrehegn: Råbåndsløkkeknob*Halvstik med slipFortøjningsstik*Træk- og slipstik*Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 1Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 2Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 3Træk,- og slipstik om lodret og vandret emne 4.

33. – binde f.eks. en pind, lægte eller andet stift fast vinkelret på en anden pind, lægte eller andet stift: VinkelbesnøringDobbelt Kvælerstik*KvælerstikTransom Knot.

34. – binde f.eks. en pind, lægte eller andet stift fast diagonalt på en anden pind, lægte eller andet stift: Diagonalbesnøring / Krydsbesnøring.

35. – binde f.eks. to firkantbjælker sammen i forlængelse, til én (længere) længde: Langbesnøring.

36. – forkorte et reb eller en line: Trompetstik.

37. – binde et reb solidt omkring en træstamme eller en pæl: Cow Hitch.

38. – hejse en spand med værktøj op til min ven højt oppe i træet, eller i masten: Tøndeknuden.

39. – binde et reb til akslen langt inde under min bil: Axle Hitch.

40. – lave et klatrereb (knudereb): Barrel Knot.

41. – binde en streng på min flitsbue: Bowstring Knot.

42. – lave en hængebro, et læhegn eller en platform af reb og brædder: Hængebro / Læhegn / Platform.

43. – lave frithængende hylder eller gyngesæde af reb og brædder: Enkelthylde / Dobbelthylde / gyngesæde.

44. – have styr på mine reb og liner: At kvejle et reb (eller en ledning) op / Alpine CoilHesteknob*At bundte et reb*At dreje et reb pænt op.

45. – fiske: Gå til kategorien: Knob til fiskeri, (- der findes rigtigt mange forskellige, men hér vises kun nogle udvalgte).

46. – udføre taklinger, splejsninger mv.: Gå til kategorien: Takling og Splejsning.

——————————————————————————————————————–

Lidt lyrik:

Du ved meget om reb, knob, knuder og talemåder, dersom du kan forstå denne tekst – skrevet af én der trænede knob for meget:

Det ragede mig egentligt et høstknob at tampen brændte. Men bugten kinkede da jeg tog min rundtørn. Derfor sansede rebet og jeg kom i beknibe straks rebet skrænsede. Det hjalp heller ikke at trække langtov øje for øje. I sidste ende blev dette reb simpelthen ikke taklet rigtigt, og det hjalp ikke engang med en ters, fid eller klampe, ligesom at gå linen ud heller ikke holdt stik. – Jeg føler mig slækket, slået, splejset, kæntret og snart stiktosset, og bliver nok nødt til blot at hale tot.

——————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.

——————————————————————————————————————–

A. Knobene og stikkene (170 stk.) indekseres i følgende 14 kategorier:

De indekserede knob og stik herunder vises i det efterfølgende, ved fotos, illustrationer og beskrivelser af brug og brugere:

At inddele knob og stik mv. i kategorier er hensigtsmæssigt, da man som regel ved hvad man vil med rebet, linen eller tovværket. – Vil man fastgøre et reb til noget?, vil man lave et knob med ét eller flere faste øjer (løkker)? – osv.

Klik på links herunder, og hop direkte til det ønskede knob, stik mv., af ialt 170, hvor mine favoritknob,- og stik mv. er markeret med *:

A1. Stik til fastgørelse (32):

Dobbelt halvstik om egen part*Dobbelt halvstik om emneAnkerstik med halvstik*Rundtørn med dobbelt halvstik*SlyngestikTømmerstik*Marling HitchBaghåndsknob med dobbelt halvstik*MulestikTræk- og slipstik* – Træk- og slipstik om vandret og lodret emne 1 Træk,- og slipstik om vandret og lodret emne 2 Træk,- og slipstik om vandret emne 3 Træk,- og slipstik 4 KvælerstikDobbelt Kvælerstik*SlipstikSlipstik på klampeBardunstik / Fenderstik / Rullestik*Pile Stik*PælestiksløbeknobTruckerstik*KuskestikHalvstikHalvstik med slipFortøjningsstik*Travelling Hitch*Transom KnotBuntline HitchCamel HitchBoom Hitch.

A2. Faste øjer, Klemknuder og Friktionsknuder (32):

PælestikDobbelt Pælestik med 1 løkkeYosemite Bowline*Dobbelt pælestik med 2 løkkerVandpælestikEskimo Pælestik*Pælestik løbende om egen partPælestik med halvstikSitkaknobDobbelt Ottetalsknob med 1 løkke*Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkkerDobbelt Ottetalsknob med 3 løkkerKirurgisk øje*Artilleriknob In line Ottetal*PrusikFrench prusikThe Kleimheist*Om KlemknuderAt Prusikke eller Kleimheiste sig opad eller nedad f.eks. et rebDistelKnutSchwabishSommerfugleknob*Præriens roseCow HitchLineløkke*Perfektionsøje*Istap HitchRullestikGirth HitchPælestik med 3 løkker.

A3. Knob til sammenføjning (15):

Råbåndsknob*Råbåndsknob med TersRåbåndsløkkeknob*FlagknobDobbelt Flagknob* FiskerknobDobbelt fiskerknobKirurgisk knob* Helling* KrydsknudeDobbelt KrydsknudeBlodknudeVandknobAshley´s BendStrait Bend*.

A4. Løbeknob / Rendeløkker / Glideløkker (snarer) (15):

Simpelt løbeknob*Løbeknob forstærket*Krybskytteknob*Tarbuck KnudeTaut Line Hitch*Justerbart grebstik*Slagterstik / HåndjernsknobThe strangle snareThe Scaffold knotThe hangmans knotGallows KnotPælestiksløbeknobLassoknudeBowstring KnotDobbelt Løbeknob*.

A5. Knob til forkortelse (1):

Trompetstik.

A6. Stopperknob (sikring af frie tampe) (8):

Overhåndsknob Dobbelt Overhåndsknob* KastelineknobOttetals knobStopperknob med flere rundtørneAt sikre tampeStevedore KnudenBlimp Knot*.

A7. Knob til fiskeri (15):

Blinkknude*Scaffold knot Offshore Swivel KnotHangmans knotBlod knotLineløkkeHjulknuden*Forbedret ClinchknudeHomer Rhode Loop*Jansik Special*King Sling KnotRapala Knot Trilene KnotDouble Clinch KnotSwivel Knot.

A8. Låse og Friktionsknuder – Klatrereb, klatreknob, opstramning og redning mv. (17):

Blake knot*Improviseret rappelling Improviseret siddeseleNoget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad)HMS-KnobImproviseret nedfiringBrandmandens StolknobLassoknudeLassokastTrossekastKastebundtKastelineknobOpstramning af reb til træOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer*Versatackle KnotOpstramning af reb fra træ til træ.

A9. At holde styr på, medbringe og opbevare reb og line (4):

At kvejle et reb (eller en ledning) op / Alpine CoilHesteknob*At bundte et reb*At dreje et reb pænt op.

A10. Båndknob (1):

Tape knot.

A11. At sikre tampe (sikring af knob og knuder) (3):

Dobbelt Figur 8 sikret med OverhåndsknobSitkaknob sikret med Dobbelt OverhåndsknobPælestik sikret med Ottetalsknob.

A12. Diverse (18):

Elektriker knudeKattepotestik/TaljerebstikFastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)* At dreje et reb pænt op FirknobSækkeknude*LærkehovedFastbinding af sneskoRebstige*Tungere KastelineknobMergelspigerstik*Barrel KnotDouble Barrel Knot*TøndeknudenAxle HitchBowstring KnotHængebro / Læhegn / PlatformEnkelthylde / dobbelthylde og gyngesæde.

A13. Besnøring / Surring (6):

Langbesnøring OttetalsbesnøringVinkelbesnøringDiagonalbesnøringTrefodsbesnøringKrydssurring.

A14. Takling og splejsning (6):

Alm. TaklingSyede taklingerSpansk takling og øjesplejsØjesplejsBack SpiceKroneknude.

—————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.

—————————————————————————————————————–

Herunder starter visningen af knobene, stik mv.:

Først nogle få ofte anvendte og grundlæggende ord om knob og stik – Bugt, Øje og Rundtørn samt Tampen, Langtov, Egen part, Knob og Stik (Knuder), “Den arbejdende del” og “Den faste part”:

1. foto viser en Bugt. – 2. foto viser et Øje. – 3. foto viser en Rundtørn (vinding). – På det 3. foto ses Rundtørnen omkring rundstokken, og jeg holder Tampen (“den arbejdende del”) i fingrene og Langtovet (“den faste part”) går ned i højre nederste fotohjørne. – Øjet i 2. foto er lagt om Egen part, som er den del af langtovet som går ind i et Knob eller i et Stik (Knuden), og som er under træk.

Et Knob (Knot) er en knude, som bindes på et eller flere tove for at sammenføje disse eller for at lave øjer på tovet.

Et Stik (Hitch) er en knude, som bindes omkring et emne eller fast til et emne.

Se også: Ordliste vedr. knob og stik mv.

—————————————————————————————————————–

Herefter ser du fotos, illustrationer og beskrivelser af 170 udvalgte knob og stik mv:

A1. Knob til fastgørelse (kaldes stik):

Fastgørelsesknob,- og stik anvendes til at fastgøre reb til pæle, rafter, kroge, et andet reb eller lign. Knobene modstår træk i længderetningen, men er også beregnede til at modstå en sidevers belastning. – Disse knob strammes under træk, og knobenes rundtørn(e) (vindinger) strammes om emnet.

A1-1. Knob til fastgørelse – Dobbelt halvstik bundet om egen part og om emne:

Der startes med et Dobbelt halvstik, som vel nok må betragtes som et af de mest væsentlige stik, da dette indgår som en del af mange andre stik og knob samt besnøringer og surringer. – Derfor gøres der lidt ekstra ud af dette stik, og der vises flere forskellige fotos af dette vigtige og grundlæggende stik:

* Dobbelt halvstik bundet om egen part / Clove Hitch – inden opstramning . – Hér er det bundet om egen part, det vil sige om dén del af rebet, der løber frem til stikket og som kommer under træk. – Dette stik er ganske effektivt til at sikre en rebende til et øje eller en pæl. – Anvendelse: F.eks. hurtig fortøjning af båd. – Minus: Kan løsne sig, hvorfor et Stopperknob i den frie tamp altid skal anvendes. – Dette stik bør ikke anvendes til kritiske missioner, hvor f.eks. et Ankerstik med halvstik er betydeligt sikrere. – Man kan også, i dette Dobbelte Halvstik om egen part, slå 2 rundtørn om f.eks. en fortøjningspæl, og man skal vide at rebet kan stramme op i knuden, når rundtørn(e) kan glide på dét man binder det fast til. – Se et (enkelt) Halvstik.

Dobbelt Halvstik om egen part:

* Dobbelt halvstik bundet om egen part / Clove Hitch – inden opstramning. – Èn rundtørn om emnet og et dobbelt halvstik om egen part. – Rebet (løkken) strammer omkring emnet ved træk og kan være svært at løsne. – Dobbelt Halvstik om Egen Part bruges til mange formål. – Det bruges typisk til at binde et reb med et retvinklet træk til en pæl eller ring.

Dobbelt Halvstik om emne:

* Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch – for enden af rebet – i en lidt anden visning. – Stikket kan sikres ved at udføre et Overhåndsknob i den frie tamp (som da skal være længere end på fotoet), eller endnu bedre med: Et Dobbelt Overhåndsknob.
Jeg synes dog at et Dobbelt Halvstik om et emne anvendt alene, er et ikke pålideligt stik, afhængigt af rebtype, emnets form og glathed samt belastning, ligesom det altid bør afsluttes med et Stopperknob – hvorfor et Travelling Hitch (efter min mening) er sikrere. – Det Dobbelte Halvstik er almindeligt brugt indenfor pionerarbejde til at begynde og afslutte en Besnøring som f.eks. en Vinkelbesnøring, Krydsbesnøring og Krydssurring.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

* Dobbelt Halvstik bundet om et emne/ Clove Hitch – for enden af rebet – i en lidt anden visning. – Løst bundet i foto til venstre, og opstrammet i højre foto. – Stikket bør sikres ved at udføre min. et Overhåndsknob i den frie tamp (som da skal være længere end på fotoet), eller sikres endnu bedre med: Et Dobbelt Overhåndsknob i den frie tamp. – Dobbelt Halvstik er en meget brugt knude. – Det er hurtigt og nemt at binde ved hjælp af enden eller midten af rebet. – Denne knude bruges ofte til at starte og færdiggøre Surringer og Besnøringer, samt til at fastgøre et reb til et træ, stolpe osv. – Dobbelt Halvstik om et emne er en let knude til at løsne, selv efter at det har været stærkt belastet. – Se dog en (efter min mening) forbedret udgave af dette stik i form af Travelling Hitch.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Halvstik bundet om et emne – lidt anden visning.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne – lidt anden visning.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch – på rebmidte eller i rebende. – Hér forbundet (lagt i fri hånd), lige til at lægge ned over en pæl, rette til og stramme op i langtovet. – Den frie tamp bør altid sikres ved at udføre et Stopperknob som f.eks. et Overhåndsknob i den frie tamp, eller et endnu bedre: Blimp Knot – eller den lette at huske: Stevedore Knuden.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt halvstik bundet om et emne / Clove Hitch. – Th. ses forbundet Dobbelt Stik lagt “i fri hånd”, lige til at lægge ned over pæl og stramme til. – Kan sikres ved at udføre f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob i den frie tamp. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch i Karabinhage (- til ikke- kritiske missioner). – Se det mere sikre: Dobbelt Løbeknob, eller: Perfektionsøje*, eller: Gallows Knot.
Dobbelt Halvstik / Clove Hitch bundet om en pæl – forbundet i “fri hånd” og lagt ned over pæl.

Dobbelt Halvstik om karabinhage:

* Dobbelt Halvstik bundet om egen part/ Clove Hitch bundet til karabinhage. – Til venstre ikke opstrammet knude og til højre opstrammet. – Se det mere sikre: Dobbelt Løbeknob, eller: Perfektionsøje*, eller: Gallows Knot.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Vil du have et meget stærkt Dobbelt Halvstik, se Kvælerstik.

Vil du have et endnu stærkere Dobbelt Halvstik, se Dobbelt Kvælerstik.

—————————————————————————————————————-

A1-2. Knob til fastgørelse – Ankerstik med halvstik:

* Ankerstik med halvstik – inden opstramning / Anchor Hitch – Det mest sikre af alle fastgørelsesstik, og anvendes til at binde reb/line fast til en karabinhage eller til en ring, og er den gængse knude til at fastbinde anker eller ankerkæder.
To rundtørn om emnet og stikke tampen gennem begge rundtørn og et halvstik. – Den frie tamp bør dog være længere end på fotoet, og den bør sikres med et Stopperknob, som f.eks. et Ottetalsknob. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A1-3. Knob til fastgørelse – Rundtørn med dobbelt halvstik:

Rundtørn med Dobbelt Halvstik om egen part /Round Turn & 2 Half Hitches. – Er et alsidigt, pålideligt stik. – Anvendes til at fastgøre en line til en pæl, stang, bjælke, håndtag, krog eller ring. – Dette stik anvendes ligeledes til forankring af et reb til en fast genstand. – En Rundtørn og to Halvstik er et stik, der bruges til at sikre enden af et reb til en fast genstand og bruges ofte indenfor sejlads til permanent fastgørelse til en spuns, bådplads, søjle eller ring. – Dobbelt halvstikket kan være svært at løse igen, hvis det har været trukket meget hårdt til, eller det er blevet vådt, mens denne Rundtørn med dobbelt halvstik aldrig volder vanskeligheder. – Det er en yderligere fordel, at det kan udføres selv med begyndende træk i langtovet. – Stikket består af en rundtørn om pælen, efterfulgt af et Dobbelt Halvstik bundet af tampen omkring langtovet. – Se også: At sikre tampe og Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A1-4. Knob til fastgørelse – Slyngestik:

Slyngestik. – Det mindst sikre af alle fastgørelsesknob. – Anvendes til gyngestativer (hvor langtov og tampen fastgøres til gyngen, altså træk i begge tovender) og fortøjning af kreatur. – Slyngestikket bruges normalt til at binde et kort stykke snor til en genstand med et udskåret hul, som f.eks. et navneskilt eller en fløjte. – Et Slyngestik bruges også ofte til at fastgøre korte stykker reb til en ring eller bøsning som dem, der findes på et telt eller en presenning. – Bør (når der er fri tamp) afsluttes i løse ende (i tampen) med et Stopperknob som f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob. – Når Slyngestikket er færdigbundet, har det samme struktur som Lærkehovedet, og forskellen består kun i hvordan de er bundet.

—————————————————————————————————————-

A1-5. Knob til fastgørelse – Tømmerstik.

* Tømmerstik / Timber Hitch. – Anvendelse: Et knob der kan gribe fat i ting, f.eks. til brug for at slæbe en træstamme ud af skoven. – Strammes under træk og løsnes let når slap. – Tømmerstikket benyttes som et midlertidigt stik til fastgørelse af et reb til en planke eller lignende. – Det dannes ved at føre tampen omkring langtovet og tilbage, idet den snos mindst tre gange om egen part dog således, at snoningen mindst dækker halvdelen af tømmerets omkreds. – Når stikket skal benyttes til hejsning af en planke, udføres der af langtovet i passende afstand fra tømmerstikket et halvstik om den ene ende al planken (som ved Mulestik) – hvorved man får bedre styr på planken. – Man bruger det ofte, når der er brug for at snøre ting sammen. – Stikket er fint når man samler brænde og har et bundt grene, der skal være styr på. – Vær opmærksom på, at tømmerstikket virker bedst, når der er træk på, og at det hurtigt løsner sig, hvis der ikke er det – Tømmerstikket låser altså ikke sig selv. – Tømmerstik bruges også som starten på en Krydsbesnøring/Diagonalsurring. – Det bruges også til at fastgøre den nederste ende af buestrengen til den nederste del af en engelsk langbue og til at fastgøre strengene til en ukuleles og en klassisk akustisk guitars bro.

——————————————————————————————————————–

A1-6. Knob til fastgørelse – Marling Hitch:

Marling Hitch. – Bruges også til at samle bundter af emner. – Der startes med et Råbåndsknob og der fortsættes med en passende række (et passende antal) Marling Hitches. – Man kan trække de 3 viste Marlings tæt hen til Råbåndsknobet og udføre flere Marlings hen ad emnet.

Se stort foto – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-7. Knob til fastgørelse – Baghåndsknob med dobbelt halvstik:

* Baghåndsknob med dobbelt halvstik. – Velegnet hvor et reb allerede er under opstramning, da man kan fastholde rebet (uden at dette slækkes), når/mens knobet bindes. – Er god f.eks. når en jæger skal hænge et tungere stykke vildt op (f.eks. råvildt/dåvildt), da man kan løfte dette op ad flere gange (i ryk) og holde imod i den frie tamp mellem hvert løft, og herefter binde Dobbelt Halvstikket.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Baghåndsknob med dobbelt halvstik. – Bruges f.eks. til fortøjning, hvor det holder godt og er let at få op (løsne). – Sådan kan knobet bindes “i fri hånd” og lægges ned over en pæl og tilrettes /opstrammes.

——————————————————————————————————————–

A1.8. Knob til fastgørelse – Mulestik:

Et Mulestik. – Først et Dobbelt Halvstik omkring emnet og dernæst et Halvstik længere henne ad og omkring emnet. – Anvendes til op, og nedhejsning af tømmer, og mon ikke det også har været anvendt til at trække heste og køer hjem, hvor halvstikket får dyret til at vende hovedet i gå- retningen. – De 2 stik placeres ca. 1/3 fra hver ende af emnet der hejses. – Det sidste foto (nederst til højre) viser emnet under ophejsning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.9 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik (om vandret emne):

* Træk og slipstikket / Highwayman´s Hitch – modstår et betydeligt træk i langtovet, og kan let løsnes ved træk i tampen. – Dette muliggør at man kan tage rebet med sig fra et sted hvor man ikke kan nå fastgørelsesstedet, men kan trække i tampen (som man gør passende lang). – Man firer måske sig selv ned, og vel nedkommet trækker man i den lange tamp, hvorefter rebet falder ned til én. – Stikket består faktisk af 3 bugter, som sættes gennem de 3 dannede bugter som strammes så meget som muligt undervejs, hvorefter stikket sanses ved træk i langtovet. – Dette stik er ikke pålideligt omkring firkanttømmer, men er tilstrækkeligt pålideligt omkring rundtømmer. –
En del jægere bruger dette stik, når låger i indhegninger/dyrehegn skal bindes og kunne løsnes nemt.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.10 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik om lodret og vandret emne:

Hér ses en anden type Træk og slipstik, som kan bindes f.eks. rundt om en gren, bom e. lign. – og hurtigt løsnes med et ryk i den frie tamp.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.11 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik nr. 2 om lodret og vandret emne:

Hér ses en tredje type Træk- og slipstik, som kan bindes f.eks. hurtigt rundt omkring en gren, bom e. lign. – Vedr. 4. foto nederste til højre skal siges, at selve slipstikket holder bedre, jo tættere slipstikket (ved den blå prik) er trukket hen mod langtovet (altså så lille en løkke omkring langtovet som muligt).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.12 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik nr. 3 om lodret og vandret emne:

Hér ses en fjerde type Træk- og slipstik, som kan bindes f.eks. hurtigt rundt omkring en gren, bom e. lign.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.13 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik nr. 4 om lodret og vandret emne:

Hér ses en femte type Træk- og slipstik, foto 1 af 2, som kan bindes f.eks. hurtigt rundt omkring en gren, bom e. lign., eller i et øje eller en ring.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Træk- og slipstik, foto 2 af 2.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.14. Knob til fastgørelse – Kvælerstik:

* Kvælerstik / Constrictor Knot / Sack Knot / Bag Knot / Miller´s Knot. – (- er en forstærket og sikrere udgave af et Dobbelt Halvstik om emne). – Dette er simpelthen et dobbelt halvstik, hvor tampen føres over og under den første tørn. – Knuden strammes ved at trække i tampen (den frie rebende til højre i fotos – den “arbejdende del” af rebet) og i den faste part (rebet (den faste part) som kommer ind fra venstre). – Kvælerstikket er et af de mest effektive knob til fastgøring. – Det er en enkel, sikker og en barsk knude, der kan være svær eller endda umulig at løsne, når den først er strammet. – Kvælerstik egner sig til situationer, hvor sikker midlertidig eller halv-permanent binding er nødvendig. – Kvælerstik kan også være ganske effektive som improviserede spændebånd eller kabelbindere. – Fint stik til at bundte afskårne grene i haven. – Et nyttigt (træk)håndtag (f.eks. en 10 cm lang gren eller pind) kan fastbindes i en rebende med dette kvælerstik. – Eller hvis to mand skal trække i et reb bruger man en længere og stærkere gren eller pind, hvor hver mand trækker i sin halvdel af grebet, på hver side af langtovet. – Leg aldrig med denne knude, som kan være svær/umulig at løsne. – Se et stærkere kvælerstik: Det Dobbelte Kvælerstik i næste foto.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.15. Knob til fastgørelse – Dobbelt Kvælerstik:

* Et dobbelt kvælerstik / Double Constricter Knot – Er en mere sikker udgave af Kvælerstikket. – Det dobbelte kvælerstik er velegnet i situationer, hvor der er behov for en sikker midlertidig binding. – Leg aldrig med denne knude, som kan være svær/umulig at løsne.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.16. Knob til fastgørelse – Slipstik:

Slipstik. – Anvendes til binding af lette ting, der skal hejses op til klatreren i træet og til at holde i ved kast med kasteposen, samt flere andre anvendelsesmuligheder. – Stikket kan vende (bindes) to veje.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Slipstik. – Kilde: Skovskole.ku.dk.
Slipstik. – Et upålideligt stik, men hurtigt og nemt. – Et let træk i tampen og tovet er løst. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

——————————————————————————————————————–

A1-17. Knob til fastgørelse – Slipstik på klampe:

Slipstik på klampe. – Et vigtigt stik om bord på en båd. – Det bruges hvor det er vigtigt at kunne opgøre hurtigt, for f.eks. skøder og presenninger. – Kan forbedres meget med en rundtørn omkring soklen på klampen.

Se også: Fastgørelse til klampe (på flagstang / båddæk).

——————————————————————————————————————–

A1-18. Knob til fastgørelse – Fenderstik / Rullestik / Bardunstik / Kadetstik:

* Bardunstik / Fenderstik om egen part / Rullestik om egen part / Kadetstik. – Er en justerbar løkkeknude til brug på reb under spænding. – Det er nyttigt, når længden af et reb jævnligt skal justeres for at bevare spændingen. – Spændingen vedligeholdes ved at man skubber stikket for at justere løkkens størrelse, hvorved linens effektive længde ændres, uden at stikket bindes igen. – Dette stik bruges typisk til at sikre teltes barduner under camping, det bruges af skovbrugere når de klatrer i træerne, og det bruges til at skabe bådpladser, der kan tilpasses i tidevandsområder, samt til at sikre laster på køretøjer. – Der findes dog et stik, nemlig Justerbart Grebsstik, som siges at være bedre (kan erstatte) dette Bardunstik /Fenderstik om egen part.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Anden visning:

Fenderstik / Rullestik om egen part.
Fenderstik. – Bruges når en ende skal bindes på f.eks. en vant. – Det holder godt så længe der er lidt træk på.

——————————————————————————————————————–

A1-19. Knob til fastgørelse – Pile Stik:

* Pilestik / Pile Hitch. – Enkelt, nemt og hurtigt knob, men ikke til permanent fortøjning. – Pilestikket er en knude der bruges til at fortøje liner til havnepæle eller til pullert. – Pilestikket er meget let at binde og kan bindes i krumningen, uden adgang til nogen af rebets ender.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-20. Knob til fastgørelse – Pælestiksløbeknob:

Pælestiksløbeknob / Løbende Pælestik / Running Bowline. – Hér kan man lave en helt løs knude omkring langtovet, således at rebet kan bevæge sig mere eller mindre frit til hver side hen ad, eller op og ned af emnet der er tørnet omkring, f.eks. en improviseret løbeline til en hund. – På 4. foto ses den opstrammede knude fra en anden vinkel end i foto 3. – Et Pælestiksløbeknob er en form for løkke, der i sin struktur ligner et almindeligt Pælestik. – Som det er tilfældet ved de fleste løbeknob, bliver Pælestiksløbeknobet automatisk strammet under belastning, men det vil løsne sig, når belastningen er fjernet. – Det glider nemt og, som det er tilfældet ved det almindelige Pælestik, åbnes let, selv efter tung belastning, og knobet reducerer ikke linens styrke.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:

——————————————————————————————————————–

A1-21. Knob til fastgørelse – Truckerstik:

Først laves en fast løkke:

* Truckerstik / Truckers Hitch (1 af 2). – En god opstramningskombination, til brug for f.eks. at fastspænde noget på tagbagagebæreren, eller på ladet af en lastbil, eller en båd fast til en trailer. -Dets store fordel er, at det meget let kan løsnes. – Først udføres et øje på disse 4 fotos. – Langrebene, hen over emnet som skal fastspændes, går ud til højre og er fastgjort på modsatte side af f.eks. bilen. – Denne knude løsnes nemt, ved at trække i den frie tamp tv. i fotos 3 og 4. – Truckerstikket er en samlet knude, der består af mange dele og er almindelig brugt til sikring af laster på lastbiler eller trailere. – Det har længe været brugt til spændestropper og kendes under mange navne. – Det påstås at knuden kan spores helt tilbage til de dage, hvor vognmænd og gadesælgere brugte hestevogne til at flytte deres varer fra sted til sted.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

– Truckerstik fortsat:

* Truckerstik / Truckers Hitch (2 af 2). – Det hvide pilleglas er fæstestedet på tagbagagebæreren eller en bøjle på kanten af traileren eller en bøjle på lastvognskanten. – Man trækker i 1. fotos frie tamp, for at spænde emnet på tagbagagebæreren fast. – i 2. foto fikseres opstramningen med et slagt “Slipstik”. – På det 4. foto ses det overskydende reb/line bundet op, og dette skal strammes. – På det 3. foto ses en slags “slipstik- afslutning”, dvs. at ved at trække i 3. fotos frie tamp (ved pilleglasset), løsnes stikket. – Stikket vist ovenfor er ikke opstrammet endnu.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-22 Knob til fastgørelse – Kuskestik:

Kuskestikket / Truckie Hitch blev traditionelt brugt til at sikre lasten på vogne, lastbiler og trailere. – Denne variant af Kuskestikket er populær i Japan og Australien, og er mere moderne af natur end dens varianter og bruger en fast løkke, der gør det nemt at binde og løse op. – På sidste foto (nederst th.) skal den frie tamp (med rød cirkel) blot tilstrammes og bindes fast.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-23. Knob til fastgørelse – Halvstik (enkelt):

Halvstikket (enkelt) / Half Hitch / Simple Hitch – er en variation af det simple Overhåndsknob. – Halvstikket er utilstrækkeligt alene, men en værdifuld del af en lang række nyttige og pålidelige stik til fastgøring og sammenføjning og knuder. – Stol aldrig på et Halvstik alene, da man kan løsne et halvstik om et emne, ved blot at ryste den stående part (hér langtovet).

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-24. Knob til fastgørelse – Halvstik med slip:

Halvstik med slipstik. – Løsnes straks med et hårdt træk i den frie tamp. – Ikke sikkert stik og kun til kortvarigt brug, hvor stikket er under opsyn.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-25. Knob til fastgørelse (fast øje) – Fortøjningsstik:

* Fortøjningsstikket / Mooring Hitch – er nemt at åbne og bruges til midlertidig fastbinding af en lille båd eller et dyr. – Fortøjningsstikket holder fast under belastning, men åbnes med det samme man trækker i den frie ende (tamp) med et hårdt ryk. – Denne fortøjningsanordning er en sikker knude, der let kan bindes eller bindes op i vådt eller tørt reb. – Når der er ordentligt bundet, dannes en ikke- lukkende løkke (fast øje/løkke), som gør det muligt for stikket (løkken) at bevæge sig op eller ned ad en pæl, når vandstanden ændres. – Det bruges til sikkert at binde et reb, så det hurtigt kan løsnes, og er især brugbar for fastbinding af en lille båd til en pæl eller lignende.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-26. Knob til fastgørelse – Travelling Hitch:

* Travelling Hitch. – Er i mine øjne et super fastgørelsesknob og langt sikrere, end det beslægtede almindelige Dobbelt Halvstik om emne, altså når det gælder et Dobbelt Halvstik bundet omkring et emne. – Travelling Hitch er et Dobbelt Halvstik om emne, tilføjet et halvstik. – Travelling Hitch forekommer at både stramme og låse meget bedre omkring emnet.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-27. Knob til fastgørelse – Transom Knot:

Transom Knot. – Ligner et Kvæler Stik. – Det bruges til at fastgøre krydsede stykker stift materiale og dækker bredt indenfor af camping- og udendørsaktivitet, for eksempel til at binde teltstænger sammen. – Hvis knuderne bruges som permanente knuder, kan enderne trimmes af for pænheds skyld (rød streg). – Man kan dog synes at et Dobbelt Kvælerstik er meget bedre til denne opgave, også selv om man senere må skære disse Dobbelte Kvælerstik af (- altså kun korte stumper snor der går til spilde).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-28. Knob til fastgørelse – Buntline Hitch:

Buntline Hitch. – Brug denne til at fastgøre genstande som øjer og ringe til reb eller line. – Der dannes en lille, pæn og pålidelig knude. – Det er en sikker knude, men den har en tendens til at fastklemme, så den er ikke let at løsne. – Det er en knude, der er nyttig til rebarbejde, hvorpå der ikke er opsyn i længere perioder, da det ikke pludselig løsnes. – NB. Buntline Hitch bør dog ikke bruges til at binde til et klatretov.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A1-29. Knob til fastgørelse – Camel Hitch:

Camel Hitch. – Er et godt valg, når den belastning der påføres stikket, muligvis skifter fra én retning til en anden. – Det fungerer godt på både cylindriske og flade (rektangulære) genstande og kan også bruges til at fastgøre en mindre line til en større. – Kan dette stik holde en kamel, kan det nok også holde en hest eller ko.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Knob til fastgørelse. – Gå til Indekset for alle knob.

————————————————————————————————————–

A1-30. Knob til fastgørelse – Boom Hitch:

Boom Hitch er en relativt let knude at binde, og er ganske nyttig, hvis du har brug for at fastgøre et reb til et fast objekt. – Husk at tørnen med den røde prik skal være tilpas løs, for at man senere kan få den løse tamp (med gul prik) under denne og tilbage igen, for at danne et slip. – Nyttige anvendelser af stikket er, at sikre en teltlinje til en trægren, sikre en sejlbom eller endda binde en hest til et hegn eller firkantbom eller rundholt.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.

————————————————————————————————————–

A2. Knob – Faste øjer, Klemknuder / Friktionsknuder:

Faste øjer er knob eller stik, der ikke opstrammes omkring emnet det holder i ved træk.

Læs mere om Klemknuder / Friktionsknuder.

A2-1. Faste øjer – Pælestik:

Pælestik / Bowline. (Kaldes af nogle: “Knobenes Konge”) – Anvendelse: Hurtig (mest kendte) fortøjning af båd. – Et simpelt, stærkt og stabilt indbundet knob. – Pælestikket anvendes til at danne en ikke løbende løkke (en fast løkke) i enden af et reb. – Det er især anvendeligt som et forankringsstik. – Det kan endvidere anvendes til løfte,- og sænkeformål og til fastbinding af en sikkerhedsline til en person, som skal fastholdes under redning på skydestige, men husk at Yosemite Pælestik (Bowline) er mere sikkert når personløft. – Den faste løkke holder sin størrelse selv ved skiftende træk og ved træk i forskellige retninger, og stikket er let at løsne.
Pælestik har været anvendt indenfor redning, hvor man kan løfte et menneske op fra f.eks. et dybt hul eller en klippeafsats, ved at mennesket sidder i løkken, eller eventuelt har løkken oppe under armene, men husk at man kan lukke delvist for blodomløbet ved at arterier klemmes sammen. – Ved ophejsning af et menneske siddende i siddeløkken, kunne sikkerheden forbedres og trykket på blodomløbet formindskes, ved at montere f.eks. en Blake Knot på langrebet et stykke over hovedet, og hvor den lange frie rebende (fra Blake Knot(en)) tørnes rundt om personen under armene og fastgøres om egen part (under hagen). – Til personløft er dog Dobbelt Pælestik med 2 løkker, eller Dobbelt Pælestik med 1 løkke, eller Yosemite Pælestik (Bowline) mere sikkert – og endnu sikrere er Dobbelt Figur 8 (ottetalsknob) med 2 løkker.
Pælestik / Bowline, hvor tampen er sikret med et Ottetalsknob (vist inden opstramning). – At sikre tampen betyder, at man sikrer sig imod at tampen løber ud af (gennem) knobet. – Man bør altid sikre et knobs frie tamp.
Almindeligt Pælestik.

A2-2. Dobbelt Pælestik med 1 løkke:

Pælestikket vist ovenfor kan forstærkes ved at udføre 2 øjer oppe i den gule illustration 1, og kaldes da for: Dobbelt Pælestik med 1 løkke. – Denne Double Bowline bruges undertiden som et “indbinding” til at fastgøre rebet til klatrersele. – Denne Double Bowline (Dobbelt Pælestik med 1 løkke) har samme styrke som et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, men er enklere at binde. – Idet rebet vikles rundt to gange om tampen, er Dobbelt Pælestik mere sikkert end en et Almindeligt Pælestik.

Det Dobbelte Pælestik er et af de to typiske indbundne knob, der bruges ved klatring. – Det andet er Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke. – Det Dobbelte Pælestiks fordel over Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke er, at det er nemmere at binde op efter det er blevet belastet i et styrt. – Det Dobbelte Pælestik er mere sikkert end det almindelige Pælestik, men mindre sikkert end et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke. – Se også ligheden med det bedre Vandpælestik.

————————————————————————————————————-

A2-3. Faste øjer – Mere sikkert Dobbelt Pælestik – Yosemite Bowline:

* Yosemite Pælestik (Bowline). – Dette er en alternativ måde at afslutte et pælestik på i knuden, for at gøre knuden mere kompakt og sikker. – Dette stik starter som et almindeligt Pælestik, men afsluttes på en mere sikker måde. – I visse lande insisterer klatre- organisationer på at dette er den eneste sikre knude- afslutning på et Alm. Pælestik. – Denne afslutning på Pælestikket afslutter altså den frie tamp bedre, og tilføjer betydelig sikkerhed til knobet, når det skal anvendes til redning. – Forskellen på dette Yosemite Pælestik og det almindelige Pælestik er: den frie tamp føres tilbage under løkken i den ene side, hen over løkken i samme side, hen under løkken i den anden side og ind i bugten (blå prik i fotoet) på tampside, og op langs langtovet.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————-

A2-4. Faste øjer – Dobbelt Pælestik med 2 løkker:

Dobbelt Pælestik med 2 løkker / Pælestik på en bugt. – Giver 2 faste øjer, f.eks. til personløftning med tov i en nødsituation, hvor rebtrykket på personen fordeles på 2 reb i stedet for 1 reb, hvilket jo er bedre for en persons blodomløb.
Et Pælestik på en bugt er en knude, som danner et par løkker af en fast størrelse i rebets midte. – Dets fordel er, at dets løkker ikke glider og at det er forholdsvis nemt at åbne igen, efter det har været udsat for belastning. – Et Pælestik på en bugt kan i en nødsituation bruges til at lave en stol til at løfte nogen op med. – Denne knude er praktisk, når en pålidelig løkke er nødvendig, men ingen af rebets ender er tilgængelige.
Men stadigvæk har dette stik kun 1 rundtørn (vinding) om langtove(t), og et sikrere stik til personløft er Dobbelt Figur 8 med 2 løkker. – Fotokilde: Holstebrospejderne.dk.

—————————————————————————————————————-

A2-5. Faste øjer – Eskimo Pælestik:

* Eskimo Pælestik er hurtigt og let bundet, og nemt at huske. – Dette er et meget mere sikkert Pælestik en det almindelige Pælestik, og kan bruges hvor et almindeligt Pælestik ville ryste løs og gå op. – Dette skyldes at træk i langtovet (via træk i løkken) låser bugten der er slået om løkken i venstre side.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-6. Faste øjer – Vandpælestik:

Et Vandpælestik, foto 1 af 2 er en slags knude, der er designet til at blive brugt under våde forhold, som f.eks. bugsering af en båd, hvor andre knob kan glide eller sætte sig fast. – Dette stik ligner i færdig tilstand et Dobbelt Pælestik med 1 løkke, men Vandpælestikket er udført med et Dobbelt Halvstik som løkke i den stående del af rebet.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Vandpælestik, foto 2 af 2.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-7. Faste øjer – Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:

Pælestik om egen part (løbende pælestik) bruges når man har brug for en sikker løkke der er nem at løsne. – Udført med sikring på Pælestikket anvendes det blandt andet til fastgørelse af klatrelinen til stammen. – Hér udført med sikring. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

Se også: Running Bowline (Løbende Pælestik).

—————————————————————————————————————-

A2-8. Pælestik om egen part med halvstik – Skovarbejde:

Pælestik om egen part med halvstik. – Bruges ved nedfiring. – Knobet forsynes med ét eller flere Halvstik for at sikre at knobet ikke flytter sig. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

————————————————————————————————————-

A2-9. Faste øjer – Sitka knob:

Sitka knob.

————————————————————————————————————–

A2-10. Faste øjer – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke / Figur 8 – Indbindingsknob:

* Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke / Overhåndsøje / Figur 8 Loop. – Anvendes ofte af klatrere. – Er sikrere end et Pælestik / Bowline. – Er let og hurtigt at binde, men kan være svært at løsne efter hårdt træk og er svært at justere. – Et sikkert og stærkt knob, der ikke går op. – Overhåndsøjet (som dette knob også hedder) er en simpel knude, der danner en fast løkke i et reb. – Det laves ved at binde et Overhåndsknob i en bugt og kan bindes hvor som helst langs med rebet. – Knobet kan bruges til fastgørelse af klips, kroge, andre reb osv., men har den ulempe, at det sandsynligvis sætter sig fast, når rebet er blevet belastet, og det kan være nødvendigt at skære knobet af. – Skal det bruges til indbinding i selen, skal det forsynes med en sikring af tampen, med f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob. – Et sikrere knob end denne Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, er Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker.
* Figur 8 /Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke / Figur 8 Loop. – Den frie tamp er sikret (vist løst og opstrammet) på de 2 nederste fotos. – Se: Sikring af tampe og Stopperknob. – Tampen er hér sikret med min variant af Kastelineknobet. – Se en endnu stærkere variant af dette knob: Kirurgisk Øje.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke er et indbindingsknob, som bruges ved rednings- og sikringsopgaver til at lave en solid fast løkke på et reb. – Det anvendes, hvis man eksempelvis med sin sele skal koble sig på et reb for sikring eller nedfiring, eller hvis man under nedfiring af en tilskadekommen person skal koble det bærende reb til en karabinhage eller lignende. – Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke udmærker sig ved, at det er meget sikkert, det skrænser (glider) ikke, og det er let at løsne igen dersom belastningen ikke har været meget stor. – Brugt alene er det, hvad man kalder et Stopperknob (som kan forhindre, at rebet løber igennem knobet, en talje, en blok, et øje el. lign.). – Et endnu sikrere knob af Figur 8 typen er Dobbelt Ottetalsknobet med 2 løkker (se næste knob).

Se hvordan du sikrer tampen.Se Stopperknob.

—————————————————————————————————————-

A2-11. Faste øjer – Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker:

Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker (1 af 2). – Sammenlignet med mange andre knob med dobbelt løkke anses det Dobbelte Ottetalsknob med Dobbelt Løkke for at være stærkt og sikkert, og det er forholdsvis nemt at justere løkkernes størrelse ved at flytte reb fra den ene løkke til den anden. – Hver løkke bærer en del – omkring 50 % – af belastningen. – Dette knob er mere sikkert til personløft end f.eks. Dobbelt Pælestik med 2 løkker.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker (2 af 2). – Her ses det færdige resultat – til venstre: knobet let løst og til højre: knobet opstrammet.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-12. Faste øjer – Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker:

Dobbelt Ottetalsknob med 3 løkker. – Bruges af klatrere til f.eks. at fastgøre en line til 3 ankerpunkter.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-13. Faste øjer – Kirurgisk Øje:

* Kirurgisk Øje / Surgeon’s Loop. – Det Kirurgiske Øje er en stærk løkke, der er nem at binde og ofte bruges til fiskesnøre. – Er som et Dobbelt Ottetalsknob med 1 løkke, men blot med en ekstra vikling. – Den er lidt voluminøs, men er fantastisk til at lave hurtige, stærke løkker i slutningen af liner og ledere i forbindelse med andre løkker. – Dette er en hurtig, nem måde at binde en løkke til sidst på et reb eller en line. – Det bruges ofte som en del af et rebsystem, fordi det er relativt stærkt.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————-

A2-14. Faste øjer – Artilleriknob:

Artilleriknob, løst – Praktisk og let knob, hvis man ønsker en løkke midt på linen. – Hurtig og let at udføre og opbinde. – Ikke så stærk som Sommerfugleknobet, men bruges til midlertidigt at bære (hænge) noget i.
Artilleriknob, opstrammet.

————————————————————————————————————-

A2-15. Faste øjer – In line Ottetal:

* In line Ottetal / In line figur 8, løst. – Bruges til at udføre en fast løkke på rebmidte, som ligger langs rebet. – Nyttig som håndtag på et reb, eller til at befæste f.eks. et belag i. – Inline Ottetallet er en knude med løkke. – Den kan bindes i midten af et reb uden adgang til rebets ender. – Løkken kan kun belastes i én retning, ellers kan knuden svigte. – Knuden er nyttig til binding af løkker der kan bruges som håndtag på en indhalingsline.
* In line Ottetal / In line figur 8, opstrammet. – Tilladeligt træk i knuden /løkken er retningsbestemt. – Hér vender løkken opad (så man trækker / belaster opad), men den kan også bindes omvendt, så løkken vender nedad (så man trækker / belaster nedad.

————————————————————————————————————-

A2-16. Faste øjer – En klemknude – Prusik (slynge):

Prusik (slynge) afsluttet med Fiskerknob (enkelt), som er et Sammenføjningsknob. – Hér vist befæstet om vandret rundstok, men Prusik bruges oftest fastbundet i et lodret hængende reb. – Prusik modstår både lodret træk opad og lodret træk nedad et hængende reb. – Prusik kan dog efter hårdt træk være vanskeligt at løsne (og hér er Kleimheisten lettere at løsne, men Kleimheisten fastgjort i et lodret hængende reb modstår kun træk nedad). – En Prusikknude er et friktionsstik, der bruges til at anbringe løkker (slynger) af snor omkring f.eks. et reb og som anvendes indenfor klatring, canyoning, bjergbestigning, huleklatring, redning med reb og i skovbrug.
Prusik, selve befæstelsen om emnet. – Bundet om vandret emne (som hér) modstår knuden (når belastet i slyngen under knuden) træk (glidning) mod venstre og højre. – Man ser ligheden med et Slyngestik.
Prusik er en klemknude bundet omkring et lodret emne (som ofte er et reb), og denne klemknude Prusik låser ved træk både nedad (og opad), dvs. at knuden altså ikke er retningsbestemt.
Prusikslynge (Dobbelt Slyngestik). – For at lave dette knob skal du have en Prusikslynge som fremstilles af et egnet stykke line, der er 3-5 mm mindre end din klatreline. – Knobets konstruktion gør, at når belastningen tages af knobet (når du trækker dig opad) kan slyngen skubbes opefter. -Ved belastning låser knobet på klatrelinen. – Trækker du knobet ned mod dig, vil klatrelinen løbe igennem, og du vil være i stand til at komme ned gennem f.eks. trækronen. – Det gælder om at finde det rette antal tørne omkring klatrelinen (2-3), hvilket afhænger af vægt, klatrelinens tykkelse og glathed, vejrlig (våd/tør) m.m. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

—————————————————————————————————————

A2-17. Faste øjer – En klemknude – The French prusik:

—————————————————————————————————-———–

A2-18. Faste øjer – En klemknude – The Kleimheist:

* The Kleimheist (Kleimheistslynge), hvor de to frie tampe er sammenføjet med Fiskerknob (enkelt). – Dobbelt Fiskerknob er dog langt sikrere til sammenføjning). – The Kleimheist, er bedre end Prusik angående at trække knuden med sig nedad eller opad rebet, ved klatring i lodret hængende reb (langtov), dette fordi knuden slækkes (og herved bliver lettere at flytte), når trækket fjernes fra denne klemknude. – Når Klemheist Knuden er bundet korrekt, griber den fat i rebet ved belastning, men frigøres og glider langs rebet, når belastningen er slækket. – Den frigøres og glider lettere end Prusik-knuden, men griber fat med mindre fasthed end Prusik. – Kleimheisten i et lodret hængende langtov holder dog kun til belastning (træk) nedad (i modsætning til Prusik, som tåler træk både opad og nedad et lodret hængende langtov). – Klemheist-knuden, også kaldet en Machard eller en fransk Prusik, er altså en friktionsknude til opstigning i et reb.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kleimheisten (klemknuden) – fortsat (andre visninger):

* Kleimheist. – Kleimheist bider på rebet ved belastning, men kan glide frit når vægten fjernes. – En klemheist-knude er et typisk friktionsstik, der strammer om et reb, når der tilføres vægt, og frit kan bevæge sig, når vægten fjernes. – Laves på samme måde som en Prusik af en løkke, men man skal være opmærksom på at jo mindre forskel der er mellem klatrereb og friktionsline, jo dårligere virker knobet. – Brug derfor en line (Kleimheistløkke / slynge) med en diameter på 3-4 mm mindre end klatrerebet. – Den bruges på samme måde som en prusik-knude til at komme op eller ned ad et klatretov. – Det hér anvendte Sammenføjningsknob (som danner løkken / slyngen) er et Dobbelt Fiskerknob, som har dén fordel at den holder løkken mere åben, og hermed nemmere at få fat i. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

A2-19. Om Klemknuder (Friktionsknuder):

I redningsarbejde vil man ofte have brug for solidt at fastgøre et tov langs et i forvejen udspændt tov. Der findes en hel serie forskellige knob til dette formål, nemlig klemknuder (friktionsknuder).

En klemknude er – som navnet antyder – en knude, som er i stand til at klemme sig fast om et andet reb (eller andet rundt emne). Det hensigtsmæssige ved mange af klemknuderne er, at de kun klemmer, når der hænger en vægt i knobet – når knobet ikke længere er under belastning, kan det igen flyttes op eller ned ad det tykkere tov eller det runde emne som klemknuden er bundet omkring.

Klemknuderne kan ligeledes bruges til at etablere en form for selvsikring ved forskellige former for rebsikrede aktiviteter. – Se senere under: Klatrereb og klatreknob.

Alle typer klemknuderne (hér Prusik og Kleimheist) bindes normalt med reb, som er noget mindre i diameter end klatrerebet. Dvs. at hvis ens normale reb er 11 mm i diameter vil omkring 7 mm være en god tykkelse for et klemknudereb. Klemknuderebet skal være omkring 2-3 meter langt.

A2-20. At Prusikke sig opad eller at Kleimheiste sig opad (og nedad):

Med 2 Klemknuder (Kleimheister eller Prusikker) kan man faktisk (ved brug af en bæresele som man sidder i) kravle lodret op ad et lodret hængende tov, en flagstang, en telefonpæl eller en træstamme uden grene.

Hvis ovennævnte teknik anvendes i andre situationer end egentlige nødsituationer, bør man absolut lade en kompetent person etablere en topsikring, inden træningen påbegyndes.

Der kan bruges to Kleimheister (eller Prusikslynger), hvoraf den ene skal være væsentligt længere end den anden. Tovdiameteren på disse Kleimheister skal gerne være af betryggende størrelse. Kleimheister og Prusikslynger til klatring på reb er normalt 7 mm, Kleimheister og Prusikslynger til klatring på lodrette flader som træer eller telefonpæle bør vælges noget tykkere. – Den korte øverste løkke Kleimheist eller (Prusikslynge) klikkes eller bindes i en eller anden form for siddesele, medens den nederste og længere løkke: Kleimheist eller (Prusikslynge) bruges til at støtte med fødderne i (stå i med sin fulde vægt).

Når vægten holdes i den korte øverste Kleimheist (eller Prusikslynge), som er fæstet til siddeselen, kan man flytte den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge). Derefter overfører man vægten til fødderne (og dermed til den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge), hvorefter den øverste Kleimheist (eller Prusikslynge) også kan flyttes opad. Metoden er langsom og kræver en vis fysik, men er rimelig enkel – og for så vidt også rimelige sikker at anvende, afhængigt af de gældende forhold og udøver.

At Kleimheiste (eller Prusikke) sig op ad et reb. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

Se også: Noget mere sikker improviseret rappelling nedad i bæresele.

————————————————————————————————————–

A2-21. Faste øjer – Friktionsknude – Distel:

Distel. – Er et friktionsknob til anvendelse på mastegjord eller direkte på et reb. – Dette knob er retningsbestemt (i modsætning til Prusik). Dvs. at knobet strammer (rebet sanser) når det bliver trukket an (belastet/halet tot), og løsner sig når det skubbes fremad. – Antal vindinger (tørne) kan udføres efter behov, men 4 vindinger er ofte hensigtsmæssigt (afhængigt af rebtype og glathed eller emne som det tørnes omkring). – En distelknude er en retningsbestemt friktionsknude, der ofte bruges af træplejere. – Den bruges til at fastgøre en karabinhage til et reb, og gør det muligt for en klatrer at komme op eller ned.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Distel. – For at lette justeringen af knobet kan indsættes et hjul, som vist ovenfor. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-22. Faste øjer – Friktionsknude – Knut:

Knut. – Et friktionsknob som er et godt alternativ til Distel, men lidt mere kompliceret at binde. – Det holder godt, er let at flytte og griber sikkert når man slipper det. – Knobet kan justeres ved at øge eller reducere antal vindinger. – Knobet kan flyttes fremad uden hjul. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-23. Faste øjer – Friktionsknude – Schwabish:

Schwabish. – Kan forveksles med Distel. – Schwabish flyttes lettere end Prusik, men bider stadig godt. – Bindes af 60-80 cm. line, med en diameter på 8-10 mm. – I modsætning til Prusik kan Schwabish justeres ved at tage en tørn af eller lægge en tørn til. – Den schwabiske prusik er et retningsbestemt friktionsstik, der er populært blandt træplejere. – Det bruges til at fastgøre en karabinhage til et reb, og gør det muligt at klatre op og ned. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-24. Faste øjer – Sommerfugleknob:

* Sommerfugleknob. – Er en stærk og sikker fast løkke hvor som helst på f.eks. en tovmidte (ligesom Artilleriknob). – Knobet kan holde træk i hver af tampene og i selve løkken, uden at forskubbes eller arbejde sig op (løsne sig). – Det kan være særdeles praktisk at kunne lave denne solide løkke midt på et reb, og lige så praktisk er det også, at denne løkke kan åbnes igen, efter at der har været vægt på det.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Sommerfugleknob / Sommerfugleøje. – Bruges til at binde et fast øje midt på et reb, uden adgang til nogen af enderne. – Det kan belastes i begge retninger og bindes med handsker på. – Der er flere måder at binde et Sommerfugleøje på, og hér er én af dem. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

————————————————————————————————————–

A2-25. Faste øjer – Præriens Rose:

Præriens Rose. – Anvendes hvis et træk skal fordeles på 3 tove, f.eks. hvis 3 personer skal trække noget tungt ud af skoven (- da 3 personer ikke trækker effektivt i ét og samme tov). – Eller til diagonal vandret understøtning af en vandret liggende presenning (f.eks. tag over hovedet).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Præriens Rose. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

————————————————————————————————————–

A2-26. Faste øjer – Cow Hitch:

Cow Hitch. – Bruges hvor der er brug for et fast øje som kan bindes tæt på stammen, f.eks. i forbindelse med opsætning af en kasteblok ved nedfiring. – Snoningerne på tegning 6 er dels som sikkerhed, dels som opbevaring af overskydende line. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-27. Faste øjer – Lineløkke:

* Lineløkke. – Denne faste løkke (vinkelret på linen eller snøren) kan laves i midten af en lang line eller på en fiskesnøre, hvis man vil have flere kroge på denne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-28. Faste øjer – Perfektionsøje (Fiskerøje):

* Perfektionsøjet er en knudetype, der danner en fast løkke og ofte bruges til fiskesnøre. – Den er ganske sikker, men er ikke nem at binde op. – Denne løkke kan bindes i bugten, hvilket betyder, at den kan bindes i midten af rebet uden brug af rebets ender. – Denne knude skaber en meget stærk og pålidelig løkke for rebende.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————–

A2-29. Klemknude – Istap Hitch:

Et Istap hitch er en knude, der er fremragende som fortøjning til en pæl, når der påføres vægt til en ende, der løber parallelt med pælen i en bestemt retning. – Denne type stik bliver på plads, også når det holder en betydelig vægt på en glat overflade. – Med denne knude (siges det) kan man endda hænge fra en tilspidset pæl (deraf navnet “Istap hitch”). – F.eks. kan man trække en isglat træstamme ud af skoven med en traktor og en kæde/stålwire eller et tov, med dette stik.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Et Istap hitch. – Icicle Hitch kan fastgøre en line til de glatteste rør eller skinner (inklusive poleret messing brandmandstænger), selv når den smalner mod trækretningen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A2-30. Friktionsstik – Rullestik:

Rullestikket / Rolling Hitch – er et knob, der bruges til at fastgøre et reb til en stang, pæl eller et andet reb. – Et simpelt friktionsstik, der bruges til parallelle træk langs med en genstand og også vinkelret på genstanden strammer stikket godt til.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A2-31. Fast løkke /slynge – Girth Hitch:

Girth Hitch 1 af 2. – Også kendt som en Ring Hitch, bruges til enkelt og hurtigt at fastgøre en løkke / slynge til ethvert objekt eller fast genstand, og har mange anvendelser. – Girth Hitch er en tildannet løkke eller slynge af bånd eller reb/snor, som fastgøres til fast genstand. – Stikket kan bruges til at forbinde sløjfer eller fastgøre en løkke til en klatresele, hvorfra gear kan hænges. – Klatrere binder ofte slynger af bånd, men det fungerer i enhver form for reb eller snor. – Denne knude bruges ofte på camping og kan være nyttig for sejlere til adskillige opgaver, såsom etablering af løkker, hvorfra gear/blokke/taljer mv. kan hænges.
I dette foto: Der startes med at danne en fast løkke, og hér vælger jeg at lave løkken/slyngen ved hjælp af den stærke sammenføjningsknude Helling, men jeg kunne også have anvendt den stærke Strait Bend.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Girth Hitch 2 af 2. – Den faste løkke (slynge) bindes om objektet (hér en rundstok), og knuden placeres hvor den ikke er i vejen for emnet man skal ophænge i løkken (f.eks. en talje, blok, ring eller lignende). – Man ser ligheden med et Slyngestik.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A2-32. Fast løkke – Pælestik med 3 løkker:

Pælestik med 3 løkker / Triple Bowline. – Bruges til fæste et reb til flere anker punkter. – Det er nemt at huske, og med lidt øvelse kan man udføre de 3 løkker i forskellige størrelser.

Se stort foto.– Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Gå til starten af denne gruppe: Faste øjer, klemknuder mv. – Gå til Indekset for alle knob.

——————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side. – Til mine 50 foretrukne knob. – Til 36 anbefalede knob. – Til 46 praktiske eksempler. – Til alle 170 indekserede knob.

——————————————————————————————————————–

Denne side Knob A fortsætter på siden: Knob B.