Knob

Forord – til Knob og Stik:

Jeg satte mig engang for at prøve at udføre en række kendte og lidt mindre kendte knob. – Under denne proces opdagede jeg en del knob, som jeg faktisk havde manglet i mange år, da der findes knob til brug for rigtigt mange situationer.

Jeg er ret sikker på at også du, hér på denne side, kan finde et knob, som du længe har manglet. – Bemærk at du kan gemme enkelte knobsfotos ved at højreklikke på fotoet (når du har valgt: “Se stort foto”).

På denne side ser du et udvalg (59 stk.) af de mest almindelige knob, stik og besnøringer, taklinger, surring og splejsninger mv. – benyttet af alm. mennesker, sejlsportsfolk, fiskere, spejdere, vandrere, bjergbestigere, skovhuggere, reddere, beredskabstjenester, jægere, mennesker der strander i den vilde natur m.fl.

Fordelen ved denne oversigt over knob, stik mv. er, at du har dem alle samlet ét sted, og at alle knob, stik mv. kan gemmes på din PC, telefon eller plade som en html fil ved få klik (højreklik på siden).

Det lidt mærkelige ved reb er, at reb har været brugt i tusindvis af år – og stadig bruges. Reb og snor findes i de flestes private bil, fly, båd eller hjem og sommerhus, i redningsfartøjer, på fiskerbåde, færger osv. – Rebene, linerne og snorene har så i sig selv udviklet sig til mange forskellige rebtyper og med mange forskellige målrettede egenskaber.

Hvis man skulle udpege det mest benyttede knob af dem alle, må dette vel være Sløjfen – snørebåndsknuden til sko.

Denne Knobside adskiller sig fra mange andre knobsider som ses på nettet, ved at den omfatter mange “faggrupper” (jægere, sejlere, spejdere, alm. mennesker, vandrere, klatrere, campister, skovfolk, overlevelsesfolk osv.). Ligeledes ses rigtigt mange knob, som alle er opdelt (indekseret) i knobtyper, hvorved man let kan finde det søgte. – For mange af knobene vises flere forskellige illustrationer andre steder fra (kildeangivet) – ikke for krænkelse af eventuelle rettigheder, men af forståelses,- og sikkerhedsmæssige årsager, idet reb og knuder sandelig også gennem tiderne har skabt ulykker og dødsfald.

Med vilje er knobene ikke indelt i knob for “faggrupper” (sejlfolk, spejdere, skovfolk osv.) – dette fordi det ville være synd at afskrive sig fra knob der står i en anden “faggruppe”, da rigtigt mange knob kan finde god anvendelse indenfor mange/alle “faggrupper”. – Der er valgt at vise knobene i “faste billeder”, som nemt kan overskues og nemt kan gemmes på ens mobil eller plade. – Videoer og 3D animationer synes jeg er smukke, men de kan efter min mening være svære at “følge med i” og tidskrævende under indlæring, og jeg har måttet tage skærmdumps og indsætte i et word dokument undervejs i animationerne.

Denne side: Knob skal alene betragtes som mit eget indsamlede og organiserede (strukturerede) samt ikke kommercielle opslagssted, som jeg blot viser andre. Det på denne side viste er ud fra min opfattelse og forståelse af indsamlet materiale, og ved personfarlige eller særlige vigtige knobanvendelser, er det brugers eget ansvar at kontrollere rigtigheden af de viste knob mv. inden anvendelse, som er på eget ansvar og egen risiko. – Dette understreges, da jeg finder at nettet byder på mange “knobsider” af meget varierende fotokvaliteter og beskrivelser,- og hvor mange af disse kan misfortolkes, men også nogle super gode sider. – Se også Disclaimer.

Således betones: Da nogle af knobenes brug kan være til livsvigtige opgaver, vises (udover mine viste udførte knob, og for god sikkerheds skyld), også andre fremvisninger, med kildeangivelser. – Bindeteknikkerne vist på denne side skal altid bekræftes af/med en uddannet instruktør, hvor knobsvigt kan forårsage skade på ejendom, personskade eller død.

Det skal også understreges meget skarpt: at børn og yngre ikke bør/må lege med knob og reb, og at flere af disse knob er direkte livsfarlige, og har forårsaget dødsulykker. – Der skal altid være en ansvarlig voksen til stede, når børn og unge har med knob, stik, knuder og reb at gøre.


Det kan være vigtigt at kunne sine knob, stik og besnøringer, da:

  • sejlsportsfolk har beskadiget eller mistet både og skibe
  • fiskere har mistet fisk (som hovedregel de allerstørste de har set)
  • spejdere har mistet duelighedstegn
  • en presenning der flyver af det åbne tag kan blive dyrt
  • bestigere, klatrere og skovhuggere har mistet livet
  • det kan blive dyrt at tabe noget fra tagbagagebæreren eller traileren
  • ophold og færdsel i naturen kan kræve nyttige knob for at overleve
  • knob kan redde mennesker i nødsituationer på land, i vand og i luften

Se eventuelt også siden: Overlevelsesteknik – hvor knob kan være livsvigtig viden.


Man vil næsten altid have nogle favoritter blandt knobene, og man vil hér på denne side sikkert kunne finde nye knob man ikke kendte i forvejen, og som man ved at man kan få nytte af til forskellige situationer og ting. – Man vil ofte ikke kunne huske og mestre ret mange knob, og det er nok en god idé at gennemse knobene nedenfor, udvælge sig sine ønskede knob og evt. gemme fotos af disse på sin PC, telefon e. lign – til træning og indlæring.

Til knobtræning er et 3/8″ (10 mm) og 1,8 meter langt reb velegnet. – Bind de ønskede knob flere gange. – Til sidst vil du kunne binde knobene uden at tænke efter.


Du ved meget om reb, knob, knuder og talemåder, dersom du kan forstå denne tekst – skrevet af én der trænede knob for meget:

Det ragede mig egentligt et høstknob at tampen brændte. Men bugten kinkede da jeg tog min rundtørn. Derfor sansede rebet og jeg kom i beknibe straks rebet skrænsede. Det hjalp heller ikke at trække langtov øje for øje. I sidste ende blev dette reb simpelthen ikke taklet rigtigt, og det hjalp ikke engang med en ters, fid eller klampe, ligesom at gå linen ud heller ikke holdt stik. – Jeg føler mig slækket, slået, splejset, kæntret og snart stiktosset, og bliver nok nødt til blot at hale tot.


På denne side ser du:

———————————————————————————————————————————–

A. Knobene og stikkene indekseres i følgende kategorier:

De indekserede knob og stik herunder vises i det efterfølgende, ved fotos, illustrationer og beskrivelser af brug og brugere:

Klik på links herunder, og hop direkte til det ønskede knob, stik mv.:

A1. Stik til fastgørelse (20):

Dobbelt halvstikAnkerstik med halvstikRundtørn med dobbelt halvstikSlyngestikTømmerstikMarling HitchBaghåndsknob med dobbelt halvstikMulestikTræk- og slipstik KvælerstikDobbelt KvælerstikSlipstikSlipstik på klampeBardunstik / Fenderstik / RullestikPile StikPælestiksløbeknobTruckerstikKuskestikHalvstik og Fortøjningsstik.

A2. Faste øjer, Klemknuder og Friktionsknuder (23):

PælestikDobbelt pælestikYosemite BowlinePælestik løbende om egen partPælestik med halvstik SitkaknobOttetalsknob med 1 øjeDobbelt Ottetalsknob med 2 løkkerKirurgisk øjeArtilleriknob In line OttetalPrusikFrench prusikThe KleimheistOm KlemknuderAt Prusikke eller Kleimheiste sig opad eller nedad f.eks. et rebDistelKnutSchwabishSommerfugleknob Præriens roseCow HitchLineløkkePerfektionsøje og Istap Hitch.

A3. Knob til sammenføjning (14):

RåbåndsknobRåbåndsknob med TersRåbåndsløkkeknobFlagknobDobbelt FlagknobFiskerknobDobbelt fiskerknobKirurgisk knobHelling / Karrakstik – KrydsknudeDobbelt KrydsknudeBlodknude og Vandknob.

A4. Løbeknob / Rendeløkker / Glideløkker (snarer) (11):

Simpelt løbeknobLøbeknob forstærketKrybskytteknobTarbuck KnudeTaut Line HitchJusterbart grebstikSlagterstik / HåndjernsknobThe strangle snareThe Scaffold knotThe hangmans knot og Pælestiksløbeknob

A5. Knob til forkortelse (1):

Trompetstik.

A6. Stopperknob (sikring af frie tampe) (6):

Overhåndsknob Dobbelt overhåndsknob KastelineknobOtte tals knobStopperknob med flere rundtørnAt sikre tampe og Stevedore Knuden.

A7. Knob til fiskeri (8):

BlinkknudeScaffold knot Offshore Swivel Knot Hangmans knotBlod knotLineløkkeHjulknuden og Forbedret Clinchknude.

A8. Klatrereb og klatreknob (13):

Blake knotImproviseret rapellingImproviseret siddeseleNoget mere sikker improviseret rappelling (at kleimheiste sig nedad) HMS-KnobImproviseret nedfiringLassoknudeLassokastTrossekastKastebundt Opstramning af reb til træOpstramning af reb til tagbagagebærer/trailer og Stolknob.

A9. At holde styr på, medbringe og opbevare reb og line (2):

At kvejle et reb (eller en ledning) op og Hesteknob.

A10. Båndknob (1):

Tape knot.

A11. At sikre tampe (sikring af knob og knuder) (3):

Dobbelt Figur 8 sikret med OverhåndsknobSitkaknob sikret med Dobbelt Overhåndsknob og Pælestik sikret med Ottetalsknob.

A12. Diverse (10):

Elektriker knudeKattepotestik/TaljerebstikFastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk) FirknobSækkeknudeLærkehovedFastbinding af sneskoRebstige – Sløjfe og Mergelspigerstik.

A13. Besnøring / Surring (6):

Langbesnøring – OttetalsbesnøringVinkelbesnøringDiagonalbesnøring – Trefodsbesnøring og Krydssurring

A14. Takling og splejsning (6):

Alm. TaklingTaklingerSpansk takling og øjesplejs – Øjesplejs, Back Spice og Kroneknude.

————————————————————————————————————————————–

Herunder starter visningen af knobene, stik mv.:

Først nogle få ofte anvendte og grundlæggende ord om knob og stik – Bugt, Øje og Rundtørn samt Tampen, Langtov, Egen part, Knob og Stik (Knuder):

1. foto viser en Bugt. – 2. foto viser et Øje. – 3. foto viser en Rundtørn (vinding). – På det 3. foto ses Rundtørnen omkring rundstokken, og jeg holder Tampen i fingrene og Langtovet går ned i højre nederste fotohjørne. – Øjet i 2. foto er lagt om Egen part, som er den del af langtovet som går ind i et Knob eller i et Stik, og som er under træk.

Et Knob er en knude, som bindes på et eller flere tove for at sammenføje disse eller lave øjer på tovet.

Et Stik er en knude, som bindes omkring et emne eller fast til et emne.

Se også: Ordliste vedr. knob og stik mv.

————————————————————————————————————————————–

Nedenfor ser du fotos, illustrationer og beskrivelser af 59 udvalgte knob og stik mv:

1. Knob til fastgørelse (kaldes stik):

Fastgørelsesknob,- og stik anvendes til at fastgøre reb til pæle, rafter, kroge, et andet reb eller lign. Knobene modstår træk i længderetningen, men er også beregnede til at modstå en sidevers belastning. – Disse knob strammes under træk, og knobenes rundtørn(e) (vindinger) strammes om emnet.

A1-1. Knob til fastgørelse – Dobbelt halvstik bundet om egen part og om emne:

Der startes med et Dobbelt halvstik, som vel nok må betragtes som et af de mest væsentlige stik, da dette indgår som en del af mange andre stik og knob samt besnøringer og surringer.

Dobbelt halvstik bundet om egen part / Clove Hitch – inden opstramning . – Hér er det bundet om egen part, det vil sige om dén del af rebet, der løber frem til stikket og som kommer under træk. – Dette stik er ganske effektivt til at sikre en rebende til et øje eller en pæl. – Anvendelse: F.eks. hurtig fortøjning af båd. – Minus: Kan løsne sig. – Bør ikke anvendes til kritiske missioner. – Man kan også slå 2 rundtørn om f.eks. en fortøjningspæl, og man skal vide at rebet kan stramme op i knuden, når rundtørn kan glide på dét man binder det fast til. – Se et (enkelt) Halvstik.
Dobbelt halvstik bundet om egen part / Clove Hitch – inden opstramning. – Èn rundtørn om emnet og et dobbelt halvstik om egen part. – Rebet strammer omkring emnet ved træk og kan være svært at løsne. – Det Dobbelte Halvstik er almindeligt brugt indenfor pionerarbejde til at begynde og afslutte en Besnøring som f.eks. en Vinkelbesnøring, Krydsbesnøring og Krydssurring.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch – for enden af rebet – i en lidt anden visning. – Stikket kan sikres ved at udføre et Overhåndsknob i den frie tamp (som da skal være længere end på fotoet), eller endnu bedre med: Et Dobbelt Overhåndsknob. – Se et Dobbelt Overhåndsknob.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Halvstik bundet om et emne/ Clove Hitch – for enden af rebet – i en lidt anden visning. – Løst bundet i foto til venstre, og opstrammet i højre foto. – Stikket bør sikres ved at udføre et Overhåndsknob i den frie tamp (som da skal være længere end på fotoet), eller sikres endnu bedre med: Et Dobbelt Overhåndsknob) i den frie tamp.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Halvstik bundet om et emne – lidt anden visning.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne – lidt anden visning.
Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch – på rebmidte eller i rebende. – Hér forbundet (lagt i fri hånd), lige til at lægge ned over en pæl, rette til og stramme op i langtovet. – Bør sikres ved at udføre f.eks. et Overhåndsknob i den frie tamp. – Se et Overhåndsknob.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt halvstik bundet om et emne / Clove Hitch. – Th. ses forbundet stik lagt “i fri hånd”, lige til at lægge ned over pæl og stramme til. – Kan sikres ved at udføre f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob i den frie tamp.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Halvstik bundet om et emne / Clove Hitch i Karabinhage.
Dobbelt Halvstik / Clove Hitch bundet om en pæl – forbundet i “fri hånd” og lagt ned over pæl.
Dobbelt Halvstik bundet om egen part/ Clove Hitch bundet til karabinhage. – Til venstre ikke opstrammet knude og til højre opstrammet.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Vil du have et meget stærkt Dobbelt Halvstik, se Kvælerstik.

————————————————————————————————————————————-

A1-2. Knob til fastgørelse – Ankerstik med halvstik:

Ankerstik med halvstik – inden opstramning / Anchor Hitch – Det mest sikre af alle fastgørelsesknob. – To rundtørn om emnet og stikke tampen gennem begge rundtørn og et halvstik. – Bruges normalt til at binde et reb i en ring, og er den gængse knude til at fastbinde anker eller ankerkæder. – Den frie tamp bør dog være længere end på fotoet, og den bør sikres med et Stopperknob.

———————————————————————————————————————————-

A1-3. Knob til fastgørelse – Rundtørn med dobbelt halvstik:

Rundtørn med Dobbelt Halvstik om egen part /Round Turn & 2 Half Hitches. – Er et alsidigt, pålideligt stik. – Anvendes til at fastgøre en line til en pæl, stang, bjælke, håndtag, krog eller ring. – Dette stik anvendes ligeledes til forankring af et reb til en fast genstand. – Dobbelt halvstikket kan være svært at løse igen, hvis det har været trukket meget hårdt til, eller det er blevet vådt, mens denne Rundtørn med dobbelt halvstik aldrig volder vanskeligheder. – Det er en yderligere fordel, at det kan udføres selv med begyndende træk i langtovet. – Stikket består af en rundtørn om pælen, efterfulgt af et Dobbelt Halvstik bundet af tampen omkring langtovet. – En Rundtørn og to Halvstik er et stik, der bruges til at sikre enden af et reb til en fast genstand og bruges ofte indenfor sejlads til permanent fastgørelse til en spuns, bådplads, søjle eller ring.

———————————————————————————————————————————-

A1-4. Knob til fastgørelse – Slyngestik:

Slyngestik. – Det mindst sikre af alle fastgørelsesknob. – Anvendes til gyngestativer (hvor langtov og tampen fastgøres til gyngen, altså træk i begge tovender) og fortøjning af kreatur. – Slyngestikket bruges normalt til at binde et kort stykke snor til en genstand med et udskåret hul, som f.eks. et navneskilt eller en fløjte. – Et Slyngestik bruges også ofte til at fastgøre korte stykker reb til en ring eller bøsning som dem, der findes på et telt eller en presenning. – Bør afsluttes i løse ende med et Dobbelt Overhåndsknob. – Når Slyngestikket er færdigbundet, har det samme struktur som Lærkehovedet, og forskellen består kun i hvordan de er bundet.

———————————————————————————————————————————-

A1-5. Knob til fastgørelse – Tømmerstik.

Tømmerstik / Timber Hitch. – Anvendelse: Et knob der kan gribe fat i ting, f.eks. slæbe en træstamme ud af skoven. – Strammes under træk og løsnes let når slap. – Tømmerstikket benyttes som et midlertidigt stik til fastgørelse af et reb til en planke eller lignende. – Det dannes ved at føre tampen omkring langtovet og tilbage, idet den snos mindst tre gange om egen part dog således, at snoningen mindst dækker halvdelen af tømmerets omkreds. – Når stikket skal benyttes til hejsning af en planke, udføres der af langtovet i passende afstand fra tømmerstikket et halvstik om den ene ende al planken (som ved Mulestik) – hvorved man får bedre styr på planken. – Man bruger det ofte, når der er brug for at snøre ting sammen. – Stikket er fint når man samler brænde og har et bundt grene, der skal være styr på. – Vær opmærksom på, at tømmerstikket virker bedst, når der er træk på, og at det hurtigt løsner sig, hvis der ikke er det – Tømmerstikket låser altså ikke sig selv. – Tømmerstik bruges også som starten på en Krydsbesnøring/Diagonalsurring. – Det bruges også til at fastgøre den nederste ende af buestrengen til den nederste del af en engelsk langbue og til at fastgøre strengene til en ukuleles og en klassisk akustisk guitars bro.

——————————————————————————————————————–

A1-6. Knob til fastgørelse – Marling Hitch:

Marling Hitch. – Bruges også til at samle bundter af emner. – Der startes med et Råbåndsknob og der fortsættes med en passende række (et passende antal) Marling Hitches. – Man kan trække de 3 viste Marlings tæt hen til Råbåndsknobet og udføre flere Marlings hen ad emnet.

Se stort foto – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-7. Knob til fastgørelse – Baghåndsknob med dobbelt halvstik:

Baghåndsknob med dobbelt halvstik. – Velegnet hvor et reb allerede er under opstramning, da man kan fastholde rebet (uden at dette slækkes), når/mens knobet bindes. – Er god f.eks. når en jæger skal hænge et tungere stykke vildt op (f.eks. råvildt), da man kan løfte dette op ad flere gange (i ryk) og holde imod i den frie tamp mellem hvert løft, og herefter binde Dobbelt Halvstikket.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Baghåndsknob. – Bruges f.eks. til fortøjning, hvor det holder godt og er let at få op (løsne). – Sådan kan knobet bindes “i fri hånd” og lægges ned over en pæl og tilrettes/opstrammes.

——————————————————————————————————————–

A1.8. Knob til fastgørelse – Mulestik:

Et Mulestik. – Først et dobbelt halvstik omkring emnet og dernæst et halvstik længere henne ad og omkring emnet. – Anvendes til op, og nedhejsning af tømmer, og mon ikke det også har været anvendt til at trække heste og køer hjem. – De 2 stik placeres ca. 1/3 fra hver ende af emnet der hejses. – Det sidste foto (nederst til højre) viser emnet under ophejsning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.9 Knob til fastgørelse – Træk- og slipstik:

Træk og slipstikket – modstår et betydeligt træk i langtovet, og kan let løsnes ved træk i tampen. Dette muliggør at man kan tage rebet med sig fra et sted hvor man ikke kan nå fastgørelsesstedet, men kan trække i tampen (som man gør passende lang). Man firer måske sig selv ned, og vel nedkommet trækker man i den lange tamp, hvorefter rebet falder ned til én. – Stikket består faktisk af 3 bugter, som sættes gennem de 3 dannede bugter som strammes så meget som muligt undervejs, hvorefter stikket sanses ved træk i langtovet. – Dette stik er ikke pålideligt omkring firkanttømmer, men er tilstrækkeligt pålideligt omkring rundtømmer.
Jægere bruger meget dette stik, når låger i dyrehegn skal bindes og kunne løsnes nemt.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.10. Knob til fastgørelse – Kvælerstik:

Kvælerstik / Constrictor Knot. – (- er en forstærket udgave af et Dobbelt Halvstik). – Dette er simpelthen et dobbelt halvstik, hvor tampen føres over og under den første tørn. Knuden strammes ved at trække i tampen (den frie rebende til højre i fotos) og i den faste part (rebet (den faste part) som kommer ind fra venstre). – Kvælerstikket er et af de mest effektive knob til fastgøring. – Det er enkelt, sikkert og en barsk knude, der kan være svær eller endda umulig at løsne, når den først er strammet. – Kvælerstik egner sig til situationer, hvor sikker midlertidig eller halv-permanent binding er nødvendig. – Kvælerstik kan også være ganske effektive som improviserede spændebånd eller kabelbindere. – The Constrictor Hitch (also called a Sack Knot, Bag Knot, or Miller’s Knot) is used to clamp / fasten a rope tightly around an object. It has a strong, vice-like grip and is hard to untie unless you slip the knot. This knot is similar to the clove hitch in appearance but the Constrictor Hitch is stronger and thus safer. – Leg aldrig med denne knude, som kan være svær/umulig at løsne. – Se et stærkere kvælerstik: Det Dobbelte Kvælerstik i næste foto.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.11. Knob til fastgørelse – Dobbelt Kvælerstik:

Txt til under foto: Et dobbelt kvælerstik / Double Constricter Knot – Er en mere sikker udgave af kvælertikket. Det dobbelte kvælerstik er velegnet i situationer, hvor der er behov for en sikker midlertidig binding. – Leg aldrig med denne knude, som kan være svær/umulig at løsne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1.12. Knob til fastgørelse – Slipstik:

Slipstik. – Anvendes til binding af lette ting, der skal hejses op til klatreren i træet og til at holde i ved kast med kasteposen, samt flere andre anvendelsesmuligheder. Stikket kan vende to veje.
Slipstik. – Kilde: Skovskole.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Slipstik. – Et upålideligt stik, men hurtigt og nemt. Et let træk i tampen og tovet er løst. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

——————————————————————————————————————–

A1-13. Knob til fastgørelse – Slipstik på klampe:

Slipstik på klampe. – Et vigtigt stik om bord på en sejlbåd. – Det bruges hvor det er vigtigt at kunne opgøre hurtigt, for f.eks. skøder og presenninger. – Kan forbedres meget med en rundtørn omkring soklen på klampen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: “Fastgørelse til klampe (på flagstang/båddæk)”.

——————————————————————————————————————–

A1-14. Knob til fastgørelse – Fenderstik / Rullestik / Bardunstik:

Bardunstik / Fenderstik om egen part / Rullestik om egen part. Er en justerbar løkkeknude til brug på reb under spænding. – Det er nyttigt, når længden af et reb jævnligt skal justeres for at bevare spændingen. – Spændingen vedligeholdes ved at man skubber stikket for at justere løkkens størrelse, hvorved linens effektive længde ændres, uden at stikket bindes igen. – Det bruges typisk til at sikre teltes barduner under camping, af skovbrugere, når de klatrer i træerne, til at skabe bådpladser, der kan tilpasses, i tidevandsområder og til at sikre laster på køretøjer.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Anden visning:

Fenderstik / Rullestik om egen part.
Fenderstik. – Bruges når en ende skal bindes på f.eks. en vant. – Det holder godt så længe der er lidt træk på.

——————————————————————————————————————–

A1-15. Knob til fastgørelse – Pile Stik:

Pilestik / Pile Hitch. – Enkelt, nemt og hurtigt knob. – Pilestikket er en knude der bruges til at fortøje liner til havnepæle eller pullert. Pilestikket er meget let at binde og kan bindes i krumningen, uden adgang til nogen af rebets ender.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-16. Knob til fastgørelse – Pælestiksløbeknob:

Pælestiksløbeknob / Løbende Pælestik / Running Bowline. – Hér kan man lave en helt løs knude omkring langtovet, således at rebet kan bevæge sig mere eller mindre frit til hver side hen ad, eller op og ned af emnet der er tørnet omkring. F.eks. en løbeline til en hund. – På 4. foto ses den opstrammede knude fra en anden vinkel end i foto 3. – Et Pælestiksløbeknob er en form for løkke, der i sin struktur ligner et almindeligt Pælestik. – Som det er tilfældet ved de fleste løbeknob, bliver Pælestiksløbeknobet automatisk strammet under belastning, men det vil løsne sig, når belastningen er fjernet. – Det glider nemt og, som det er tilfældet ved det almindelige Pælestik, åbnes let, selv efter tung belastning, og knobet reducerer ikke linens styrke.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:

——————————————————————————————————————–

A1-18. Knob til fastgørelse – Truckerstik:

Truckerstik / Truckers Hitch (1 af 2). – En god opstramningskombination, til brug for f.eks. at fastspænde noget på tagbagagebæreren, eller på ladet af en lastbil, eller en båd fast til en trailer. – Først udføres et øje på disse 4 fotos. – Langrebene, hen over emnet som skal fastspændes, går ud til højre og er fastgjort på modsatte side af f.eks. bilen. – Denne knude løsnes nemt, ved at trække i den frie tamp tv. i fotos 3 og 4. – Truckerstikket er en samlet knude, der består af mange dele og er almindelig brugt til sikring af laster på lastbiler eller trailere. – Det har længe været brugt til spændestropper og kendes under mange navne. – Det påstås at knuden kan spores helt tilbage til de dage, hvor vognmænd og gadesælgere brugte hestevogne til at flytte deres varer fra sted til sted.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Truckerstik / Truckers Hitch (2 af 2). – Det hvide pilleglas er fæstestedet på tagbagagebæreren eller en bøjle på kanten af traileren eller en bøjle på lastvognskanten. – Man trækker i 1. fotos frie tamp, for at spænde emnet på tagbagagebæreren fast. – i 2. foto fikseres opstramningen med et slagt “Slipstik”. – På det 4. foto ses det overskydende reb/line bundet op, og dette skal strammes. – På det 3. foto ses en slags “slipstik- afslutning”, dvs. at ved at trække i 3. fotos frie tamp (ved pilleglasset), løsnes stikket. – Stikket vist ovenfor er ikke opstrammet endnu.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-19. Knob til fastgørelse – Kuskestik:

Txt til foto: Kuskestikket / Truckie Hitch blev traditionelt brugt til at sikre lasten på vogne, lastbiler og trailere. Denne variant af Kuskestikket er populær i Japan og Australien, og er mere moderne af natur end dens varianter og bruger en fast løkke, der gør det nemt at binde og løse op.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-20. Knob til fastgørelse – Overhåndsøje:

Txt til foto: Overhåndsøjet / Loop Knot – er en simpel knude, der danner en fast løkke i et reb. – Det laves ved at binde et Overhåndsknob i en bugt og kan bindes hvor som helst langs med rebet. – Knobet kan bruges til fastgørelse af klips, kroge, andre reb osv., men har den ulempe, at det sandsynligvis sætter sig fast, når rebet er blevet belastet, og det kan være nødvendigt at skære knobet af.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-21. Knob til fastgørelse – Rullestik:

Txt til foto: Rullestikket / Rolling Hitch – er et knob, der bruges til at fastgøre et reb til en stang, pæl eller et andet reb. – Et simpelt friktionsstik, der bruges til parallelle træk langs med en genstand snarere end i lige vinkler.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-22. Knob til fastgørelse – Halvstik:

Txt til foto: Halvstikket / Half Hitch – er en variation af det simple Overhåndsknob. – Det er utilstrækkeligt alene, men en værdifuld del af en lang række nyttige og pålidelige stik til fastgøring og sammenføjning og knuder.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A1-23. Knob til fastgørelse – Fortøjningsstik:

Txt til foto: Fortøjningsstikket / Mooring Hitch – er nemt at åbne og bruges til midlertidig fastbinding af en lille båd eller et dyr. Fortøjningsstikket holder fast under belastning, men åbnes med det samme man trækker i den frie ende.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————–

Til toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————–

A2. Knob – Faste øjer / Klemknuder og Friktionsknuder:

Faste øjer er knob eller stik, der ikke opstrammes omkring emnet det holder i ved træk.

A2-1. Faste øjer – Pælestik:

Pælestik / Bowline. (Kaldes af nogle: “Knobenes Konge”) – Anvendelse: Hurtig (mest kendte) fortøjning af båd. – Et simpelt, stærkt og stabilt indbundet knob. – Pælestikket anvendes til at danne en ikke løbende løkke (en fast løkke) i enden af et reb. – Det er især anvendeligt som et forankringsstik. – Det kan endvidere anvendes til løfte,- og sænkeformål og til fastbinding af en sikkerhedsline til en person, som skal fastholdes under redning på skydestige. – Den faste løkke holder sin størrelse selv ved skiftende træk og ved træk i forskellige retninger, og stikket er let at løsne. – Pælestik har været anvendt indenfor redning, hvor man kan løfte et menneske op fra f.eks. et dybt hul eller en klippeafsats, ved at mennesket sidder i løkken, eller eventuelt har løkken oppe under armene, men husk at man kan lukke delvist for blodomløbet ved at arterier klemmes sammen. – Ved ophejsning af et menneske siddende i siddeløkken, kunne sikkerheden forbedres og trykket på blodomløbet formindskes, ved at montere f.eks. en Blake Knot på langrebet et stykke over hovedet, og hvor den lange frie rebende tørnes rundt om personen under armene og fastgøres om egen part (under hagen). – Til personløft er dog Pælestik udført med 2 løkker (se herunder), eller Dobbelt Pælestik med 1 løkke (se herunder), eller Yosemite Bowline mere sikkert – og endnu sikrere er Dobbelt Figur 8 med 2 løkker.
Pælestik / Bowline, hvor tampen er sikret med et Ottetalsknob (vist inden opstramning). – At sikre tampen betyder, at man sikrer sig imod at tampen løber ud af (gennem) knobet. – Man bør altid sikre et knobs frie tamp.

Pælestikket vist ovenfor kan forstærkes ved at udføre 2 øjer oppe i den gule illustration 1, og kaldes da for: Dobbelt Pælestik med 1 løkke.

———————————————————————————————————————————-

A2-2. Faste øjer – Mere sikkert Dobbelt Pælestik – Yosemite Bowline:

Txt til foto: This is an alternative method of finishing off the Bowline to give a more compact and secure tying-on knot. In some countries climbing organisations insist that it is the only safe and recommended way to finish off the bowline knot. This turn of the working end adds a significant measure of safety to the Bowline in times where the knot is to be used for life support..

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————-

A2-3. Faste øjer – Dobbelt Pælestik med 2 løkker:

Dobbelt Pælestik med 2 løkker. – Giver 2 faste øjer, f.eks. til personløftning med tov i en nødsituation, hvor rebtrykket på personen fordeles på 2 reb i stedet for 1 reb, hvilket jo er bedre for en persons blodomløb. – Men stadigvæk har dette stik kun 1 rundtørn (vinding) om langtove(t), og et sikrere stik til personløft er Dobbelt Figur 8 med 2 løkker. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

———————————————————————————————————————————-

A2-4. Faste øjer – Pælestik (løbende) om egen part – Skovarbejde:

Pælestik om egen part (løbende pælestik) bruges når man har brug for en sikker løkke der er nem at løsne. – Udført med sikring på Pælestikket anvendes det blandt andet til fastgørelse af klatrelinen til stammen. – Hér udført med sikring. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

Se også: Running Bowline (Løbende Pælestik).

———————————————————————————————————————————-

A2-5. Pælestik om egen part med halvstik – Skovarbejde:

Pælestik om egen part med halvstik. – Bruges ved nedfiring. – Knobet forsynes med ét eller flere halvstik for at sikre at knobet ikke flytter sig. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

———————————————————————————————————————————-

A2-6. Faste øjer – Sitka knob:

Sitka knob.

———————————————————————————————————————————–

A2-7. Faste øjer – Ottetalsknob med 1 løkke / Figur 8 – Indbindingsknob:

Figur 8 / Ottetalsknob med 1 løkke /Figur 8 Loop. – Anvendes ofte af klatrere. – Er sikrere end et Pælestik / Bow-line. – Er let og hurtigt at binde, men kan være svært at løsne efter hårdt træk. – Et sikkert og stærkt knob, der ikke går op. – Skal det bruges til indbinding i selen, skal det forsynes med en sikring af tampen, med f.eks. et Dobbelt Overhåndsknob. – Et sikrere knob end denne Figur 8 er Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker (se længere nede).
Figur 8 /Ottetalsknob / Flamsk knob på en bugt. – Den frie tamp er sikret (vist løst og opstrammet) på de 2 nederste fotos.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Figur 8 / Ottetalsknob er et indbindingsknob, som bruges ved rednings- og sikringsopgaver til at lave en solid fast løkke på et reb. Det anvendes, hvis man eksempelvis med sin sele skal koble sig på et reb for sikring eller nedfiring, eller hvis man under nedfiring af en tilskadekommen person skal koble det bærende reb til en karabinhage eller lignende. Ottetalsknob udmærker sig ved, at det er meget sikkert, det skrænser (glider) ikke, og det er let at løsne igen dersom belastningen ikke har været meget stor. – Brugt alene er det, hvad man kalder et stopperknob (som kan forhindre, at rebet løber igennem knobet, et øje el. lign.). – Et endnu sikrere knob af Figur 8 typen er Dobbelt Ottetalsknobet med 2 løkker (se næste knob).

Se hvordan du sikrer tampen.

———————————————————————————————————————————-

A2-8. Faste øjer – Dobbelt Figur 8 / Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker:

Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker (1 af 2). – Sammenlignet med mange andre knob med dobbelt løkke anses det Dobbelte Ottetalsknob med Dobbelt Løkke for at være stærkt og sikkert, og det er forholdsvis nemt at justere løkkernes størrelse ved at flytte reb fra den ene løkke til den anden. Hver løkke bærer en del – omkring 50 % – af belastningen. – Dette knob er mere sikkert til personløft end Dobbelt Pælestik med 2 løkker.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Ottetalsknob med 2 løkker (2 af 2). – Her ses det færdige resultat – knobet let løst og knobet opstrammet.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————-

A2-9. Faste øjer – Kirurgisk øje:

Txt. til foto: Kirurgisk øje / Surgeon’s Loop. – Det Kirurgiske øje er en stærk løkke, der er nem at binde og ofte bruges til fiskesnøre. Den er lidt voluminøs, men er fantastisk til at lave hurtige, stærke løkker i slutningen af liner og ledere i forbindelse med andre løkker.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————-

A2-10. Faste øjer – Artilleriknob:

Artilleriknob, løst – Praktisk og let knob, hvis man ønsker en løkke midt på linen. – Hurtig og let at udføre og opbinde. – Ikke så stærk som Sommerfugleknobet, men bruges til midlertidigt at bære noget i.
Artilleriknob, opstrammet.

———————————————————————————————————————————-

A2-11. Faste øjer – In line Ottetal:

In line Ottetal / In line figur 8, løst. – Bruges til at udføre en fast løkke på rebmidte, som ligger langs rebet. – Nyttig som håndtag på et reb, eller til at befæste f.eks. et belag i. – Inline Ottetallet er en knude med løkke. Den kan bindes i midten af et reb uden adgang til rebets ender. Løkken kan kun belastes i en retning, ellers kan knuden svigte. Knuden er nyttig til binding af løkker på en indhalingsline, der kan bruges som håndtag.
In line Ottetal / In line figur 8, opstrammet. – Hér vender løkken opad, men den kan også bindes omvendt, så løkken vender nedad.

———————————————————————————————————————————-

A2-12. Faste øjer – En klemknude – Prusik:

Prusik afsluttet med Fiskerknob (enkelt). Hér vist befæstet om vandret rundstok, men Prusik bruges oftest fastbundet i et lodret hængende reb. – Prusik modstår både lodret træk opad og lodret træk nedad et hængende reb. – Prusik kan dog efter hårdt træk være vanskeligt at løsne (og hér er Kleimheisten lettere at løsne, men Kleimheisten fastgjort i et lodret hængende reb modstår kun træk nedad). – En Prusikknude er et friktionsstik, der bruges til at anbringe løkker af snor omkring et reb og som anvendes i klatring, canyoning, bjergbestigning, huleklatring, redning med reb og i skovbrug.
Prusik, selve befæstelsen om emnet.
Prusik er en klemknude bundet omkring et lodret emne (som ofte er et reb), og denne klemknude Prusik låser ved træk både nedad (og opad), knuden er altså ikke retningsbestemt.
Prusikslynge (Dobb. Slyngestik). – For at lave dette knob skal du have en Prusikslynge som fremstilles af et egnet stykke line, der er 3-5 mm mindre end din klatreline. Knobets konstruktion gør, at når belastningen tages af knobet (når du trækker dig opad) kan slyngen skubbes opefter. Ved belastning låser knobet på klatrelinen. Trækker du knobet ned mod dig, vil klatrelinen løbe igennem, og du vil være i stand til at komme ned gennem kronen. – Det gælder om at finde det rette antal tørne (2-3), hvilket afhænger af vægt, klatrelinens tykkelse og glathed, vejrlig (våd/tør) m.m. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————

A2-13. Faste øjer – En klemknude – The French prusik:

————————————————————————————————————————————–

A2-14. Faste øjer – En klemknude – The Kleimheist:

The Kleimheist hvor de to frie tampe er sammenføjet med Enkelt Fiskerknob – (Dobb. Fiskerknob er dog langt sikrere til sammenføjning). – The Kleimheist, er bedre end Prusik angående at trække knuden med sig nedad eller opad rebet, ved klatring i lodret hængende reb (langtov), dette fordi knuden slækkes (og herved bliver lettere at flytte), når trækket fjernes fra denne klemknude. – Kleimheisten i et lodret hængende langtov holder dog kun til belastning (træk) nedad (i modsætning til Prusikken, som tåler træk både opad og nedad et lodret hængende langtov). The Klemheist Knot, also called a Machard or a French Prusik is a friction knot for ascending a rope or escaping a belay. The Klemheist Knot, also called a Machard or a French Prusik is a friction knot for ascending a rope or escaping a belay. When tied properly, the Klemheist Knot grips the rope when weighted but releases and slides along the rope when the load is off. It releases and slides with more ease than the Prusik knot but grips with less tenacity than the Prusik. It works well for tying off a climber’s rope to allow escape from the belay.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kleimheisten (klemknuden) – fortsat (andre visninger):

Kleimheist. – Kleimheist bider på rebet ved belastning, men kan glide frit når vægten fjernes. Laves på samme måde som en Prusik af en løkke, men man skal være opmærksom på at jo mindre forskel der er mellem klatrereb og friktionsline, jo dårligere virker knobet. Brug derfor en line (Kleimheistløkke) med en diameter på 3-4 mm mindre end klatrerebet. – En klemheist-knude er et typisk friktionsstik, der strammer om et reb, når der tilføres vægt, og frit kan bevæge sig, når vægten fjernes. Den bruges på samme måde som en prusik-knude til at komme op eller ned ad et klatretov. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

A2-15. Om Klemknuder:

I redningsarbejde vil man ofte have brug for solidt at fastgøre et tov langs et i forvejen udspændt tov. Der findes en hel serie forskellige knob til dette formål, nemlig klemknuder.

En klemknude er – som navnet antyder – en knude, som er i stand til at klemme sig fast om et andet reb (eller andet rundt emne). Det hensigtsmæssige ved mange af klemknuderne er, at de kun klemmer, når der hænger en vægt i knobet – når knobet ikke længere er under belastning, kan det igen flyttes op eller ned ad det tykkere tov eller det runde emne som klemknuden er bundet omkring.

Klemknuderne kan ligeledes bruges til at etablere en form for selvsikring ved forskellige former for rebsikrede aktiviteter. – Se senere under: Klatrereb og klatreknob.

Alle typer klemknuderne (hér Prusik og Kleimheist) bindes normalt med reb, som er noget mindre i diameter end klatrerebet. Dvs. at hvis ens normale reb er 11 mm i diameter vil omkring 7 mm være en god tykkelse for et klemknudereb. Klemknuderebet skal være omkring 2-3 meter langt.

A2-16. At Prusikke sig opad eller at Kleimheiste sig opad (og nedad):

Med 2 Klemknuder (Kleimheister eller Prusikker) kan man faktisk (ved brug af en bæresele som man sidder i) kravle lodret op ad et lodret hængende tov, en flagstang, en telefonpæl eller en træstamme uden grene.

Hvis ovennævnte teknik anvendes i andre situationer end egentlige nødsituationer, bør man absolut lade en kompetent person etablere en topsikring, inden træningen påbegyndes.

Der kan bruges to Kleimheister (eller Prusikslynger), hvoraf den ene skal være væsentligt længere end den anden. Tovdiameteren på disse Kleimheister skal gerne være af betryggende størrelse. Kleimheister og Prusikslynger til klatring på reb er normalt 7 mm, Kleimheister og Prusikslynger til klatring på lodrette flader som træer eller telefonpæle bør vælges noget tykkere. – Den korte øverste løkke Kleimheist eller (Prusikslynge) klikkes eller bindes i en eller anden form for siddesele, medens den nederste og længere løkke: Kleimheist eller (Prusikslynge) bruges til at støtte med fødderne i (stå i med sin fulde vægt).

Når vægten holdes i den korte øverste Kleimheist (eller Prusikslynge), som er fæstet til siddeselen, kan man flytte den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge). Derefter overfører man vægten til fødderne (og dermed til den nederste Kleimheist (eller Prusikslynge), hvorefter den øverste Kleimheist (eller Prusikslynge) også kan flyttes opad. Metoden er langsom og kræver en vis fysik, men er rimelig enkel – og for så vidt også rimelige sikker at anvende, afhængigt af de gældende forhold og udøver.

At Kleimheiste (eller Prusikke) sig op ad et reb. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

Se også: Noget mere sikker improviseret rappelling nedad i bæresele.

———————————————————————————————————————————–

A2-17. Faste øjer – Friktionsknude – Distel:

Distel. – Er et friktionsknob til anvendelse på mastegjord eller direkte på et reb. Dette knob er retningsbestemt (i modsætning til Prusik). Dvs. at knobet strammer (rebet sanser) når det bliver trukket an (belastet/halet tot), og løsner sig når det skubbes fremad. Antal vindinger (tørne) kan udføres efter behov, men 4 vindinger er ofte hensigtsmæssigt (afhængigt af rebtype og glathed eller emne som det tørnes omkring). – En distelknude er en retningsbestemt friktionsknude, der ofte bruges af træplejere. Den bruges til at fastgøre en karabinhage til et reb, og gør det muligt for en klatrer at komme op eller ned.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Distel. – For at lette justeringen af knobet kan indsættes et hjul, som vist ovenfor. – Kilde: Skovskolen.ku.dk

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————–

A2-18. Faste øjer – Friktionsknude – Knut:

Knut. – Et friktionsknob som er et godt alternativ til Distel, men lidt mere kompliceret at binde. – Det holder godt, er let at flytte og griber sikkert når man slipper det. – Knobet kan justeres ved at øge eller reducere antal vindinger. – Knobet kan flyttes fremad uden hjul. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

———————————————————————————————————————————–

A2-19. Faste øjer – Schwabish:

Schwabish. – Kan forveksles med Distel. Schwabish flyttes lettere end Prusik, men bider stadig godt. – Bindes af 60-80 cm. line, med en diameter på 8-10 mm. – I modsætning til Prusik kan Schwabish justeres ved at tage en tørn af eller lægge en tørn til. – Den schwabiske prusik er et retningsbestemt friktionsstik, der er populært blandt træplejere. Det bruges til at fastgøre en karabinhage til et reb, og gør det muligt at klatre op og ned. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

———————————————————————————————————————————–

A2-20. Faste øjer – Sommerfugleknob:

Sommerfugleknob. – Er en fast løkke på f.eks. en tovmidte (ligesom Artilleriknob). Knobet kan holde træk i hver af tampene og i selve løkken, uden at forskubbes eller arbejde sig op (løsne sig). – Det kan være særdeles praktisk at kunne lave denne solide løkke midt på et reb, og endnu mere praktisk er det også, at denne løkke kan åbnes igen, efter at der har været vægt på det. – Use this strong and secure knot. This is a midline loop and you can tie it anywhere in the line.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Sommerfugleknob / Sommerfugleøje. – Bruges til at binde et fast øje midt på et reb, uden adgang til nogen af enderne. – Det kan belastes i begge retninger og bindes med handsker på. – Der er flere måder at binde et Sommerfugleøje på, og hér er én af dem. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

———————————————————————————————————————————–

A2-21. Faste øjer – Præriens Rose:

Præriens Rose. – Anvendes hvis et træk skal fordeles på 3 tove, f.eks. hvis 3 personer skal trække noget tungt ud af skoven (- da 3 personer ikke trækker effektivt i ét og samme tov). – Eller til diagonal understøtning af en vandret liggende presenning (f.eks. tag over hovedet).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Præriens Rose. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

———————————————————————————————————————————–

A2-22. Faste øjer – Cow Hitch:

Cow Hitch. – Bruges hvor der er brug for et fast øje som kan bindes tæt på stammen, f.eks. i forbindelse med opsætning af en kasteblok ved nedfiring. Snoningerne på tegning 6 er dels som sikkerhed, dels som opbevaring af overskydende line. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————–

A2-23. Faste øjer – Lineløkke:

Lineløkke. – Denne faste løkke (vinkelret på linen eller snøren) kan laves i midten af en lang line eller på en fiskesnøre, hvis man vil have flere kroge på denne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————–

A2-24. Faste øjer – Perfektionsøje (Fiskerøje):

Txt til foto: Perfektionsøjet er en knudetype, der danner en fast løkke og ofte bruges til fiskesnøre. Den er ganske sikker, men er ikke nem at binde op. Denne løkke kan bindes i bugten, hvilket betyder, at den kan bindes i midten af rebet uden brug af rebets ender.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————–

A2-25. Klemknude – Istap Hitch:

Txt til foto: Et Istap hitch er en knude, der er fremragende som fortøjning til en pæl, når der påføres vægt til en ende, der løber parallelt med pælen i en bestemt retning. Denne type stik bliver på plads, også når det holder en betydelig vægt på en glat overflade. Med denne knude kan man endda hænge fra en tilspidset pæl (deraf navnet “Istap hitch”).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

Til Toppen af denne side.

——————————————————————————————————————–

A3. Knob til sammenføjning:

Sammenføjningsknob er betegnelsen for knob beregnet til at binde to ender reb sammen med. Rebene bør være af samme materiale og have samme diameter (undtagen når det gælder de to typer Flagknob: Enkelt og Dobbelt Flagknob).

A3-1. Sammenføjning – Råbåndsknob (Square Knot):

Råbåndsknob – løst. – Forener to stykker reb, snor eller line af samme materiale og diameter, men anvendes kun som midlertidig knude. – Kan bindes selv ved begyndende træk i langtovene. – Pendenten til dette knob er Kællingeknuden, hvor tampen ikke kommer ud langs med langtovet. Kællingeknuden er et svagt knob, som også er meget svært at binde op efter hårdt træk.
Råbåndsknob – opstrammet. – Det er let at se om man binder dette knob rigtigt. – Råbåndsknobet er dog kun effektivt, hvis man binder lige tykke reb sammen. Har man 2 stykker reb der ikke er lige tykke, er fiskerknobet bedre.

Råbåndsknob med Ters:

Råbåndsknob med Ters – som forstærker knobet når hårdt træk i langtovene.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A3-2. Sammenføjning – Råbåndsløkkeknob:

Råbåndsløkkeknobet. – Råbåndsknobet er dog kun effektivt, hvis man binder lige tykke reb sammen. Har man 2 stykker reb der ikke er lige tykke (som hér), er fiskerknobet eller Flagknobet bedre.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A3-2. Sammenføjning – Flagknob (Enkelt og Dobbelt):

Flagknob anvendes til at sammenføje to snore eller liner af forskellige diametre. – Bør ikke anvendes ved for store trækspændinger.

Flagknob (enkelt):

Flagknob (enkelt). – Er ikke så sikkert som det dobbelte flagknob. – Kan sikres ved at udføre et overhåndsknob i de frie tampe. – Dog kan det være svært at stramme rundt om et emne, så det er ikke ret godt til at pakke gaver ind med.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Flagknob:

Flagknob (dobbelt) – meget mere sikkert end enkelt Flagknob, og især hvis rebtykkelser er meget forskellige. Godt knob også til våde reb. – Kan sikres ved at udføre et overhåndsknob i de frie tampe.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————–

A3-3. Sammenføjning – Fiskerknob (enkelt):

Fiskerknob (enkelt), løst. – Anvendes ofte til armbånd og halskæder i læder. – Kan kun anvendes ved reb er af samme dimension, og er ikke velegnet til store diametre.
Fiskerknob (enkelt), opstrammet.

————————————————————————————————————————————

A3-4. Sammenføjning – Dobbelt fiskerknob:

Dobbelt Fiskerknob er et af de stærkeste knob til sammenføjning. Det er et forholdsvist stort knob, og er derfor primært velegnet til tov med en lille diameter.

Dobbelt Fiskerknob.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Dobbelt Fiskerknob:

———————————————————————————————————————————-

A3-5. Sammenføjning – Kirurgisk knob:

Kirurgisk knob, løst. – Anvendes til sammensyning af operationssår. – Stor fordel er at første tørn ikke glider inden anden tørn er lagt. – Knobet har et godt tag og det vrider under sammentrækning. – Bruges også når et reb skal surres stramt omkring et emne. – Bemærk at tampene skal udløbe af knobet ligesom hos råbåndsknob.
Kirurgisk knob, opstrammet.

———————————————————————————————————————————-

A3-6. Sammenføjning – Helling:

Helling / Hellestik / Karrakstik (Carrick bend) – hvor den højre (blå) tamp er sikret, hvilket man også skal gøre med den hvide frie tamp. – Et nok ofte overset knob, som er meget symmetriskt og måske det stærkeste knob af dem alle, også selv om knobet kæntrer (kollapser) under hårdt træk, hvor det anbefales at sikre begge tampene til langtovene. – De to tampe skal være i flugt med hinanden under stramning (når rebene sanser). Den blå tamp ses sikret i fotoet til højre, og på samme måde sikres den hvide tamp. – Selv efter meget hårdt træk, er knobet let at løsne. – Et uhyre let sammenføjningsknob at binde. – Karrakstikket er en knude, der bruges til samling af to reb. Det er især velegnet til meget tunge reb eller kabler, der er for store og stive til at blive samlet med andre, mere gængse knob. Det sætter sig ikke fast, heller ikke efter det har været udsat for en betydelig belastning eller er blevet gennemblødt med vand. Karrakstikkets smukke, vævede form har også gjort det populært til dekorative formål.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Anden visning:

Helling / Hellestik / Karrakstik (Carrick bend).

Anden visning:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Helling / Hellestik / Karrakstik (Carrick bend).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————-

A3-8. Sammenføjning – Krydsknuden:

Krydsknuden.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————-

A3-9. Sammenføjning – Dobbelt Krydsknude:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

———————————————————————————————————————————-

A3-10. Sammenføjning – Blodknude:

Blodknuden / Blood Knot er yderst anvendelig ved samling af to fiskesnøre, mens man vedligeholder en stor del af snørernes styrke. Andre knuder, der bruges til dette formål, kan miste en betydelig del af deres styrke. Det er sandsynligt, at knuden sætter sig fast, hvilket ikke er et problem ved fiskesnøre, men kan være et problem ved normalt reb.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Blood Knot anvendt ved fiskeline.

———————————————————————————————————————————-

A3-11. Sammenføjning – Vandknob:

Txt til foto: Ved klatring bruges Vandknobet / Water Knot ofte til samling af to ender gjord. Vandknobet er et “genvævet” Overhåndsknob. Det betyder, at et overhåndsknob er bundet i enden af et reb / gjord, og så følger et andet reb det første rebs vindinger parallelt, men fra den modsatte retning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————

Til Toppen af denne side.

——————————————————————————————————————

A4. Løbeknob / Rendeløkker / Glideløkker (snarer):

Løbeknob strammes omkring de genstande, hvor de er bundet på, men slækkes når trækket forsvinder. Løbeknob har løse øjer som kan gøres større og mindre. Løbeknob anses for at være nogle af de ældste knob i verden, og blev i forhistorisk tid, brugt til fremstilling af våben, og snarer til fangst af dyr.

LEG ALDRIG med sådanne snarer. Mange børn og unge er blevet kvalt under leg, fordi snarerne ikke løsnes hurtigt nok igen – hvis knuder udføres bare lidt for stramt, som en begynder gør det. – Der skal generelt altid være en ansvarlig voksen til stede, når børn og unge har med knob og knuder og reb at gøre.

A4-1. Løbeknob – Simpelt løbeknob:

Simpelt løbeknob, løst. – Er god til steder hvor det er svært at komme til med f.eks. dobb. halvstik eller slyngestik, som også kræver mere line. – Kan bindes i “den fri luft” og lægges om emnet, og ved træk i reb strammes om emnet. – Bør altid afsluttes med et stopperknob, f.eks. Overhåndsknob. – Snare til bl.a. små fugle og andre små dyr. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.
Simpelt løbeknob, opstrammet. – Det enkleste af alle knob, og et simpelt løbeknob er betegnelsen for flere typer knob som let kan åbnes ved at trække i den frie ende af rebet (i langtovet).
– Hér ses også sikring af knobet, ved anvendelse af et overhåndsknob i den frie tamp.

————————————————————————————————————————————-

A4-2. Løbeknob – forstærket med rundtørn:

Løbeknob, forstærket med rundtørn. – Bruges også hvis linen er glat. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

————————————————————————————————————————————-

A4-3 Løbeknob – Krypskytteknob:

Krypskytteknob, Dobb. Overhåndsknob med slip. – Et sikkert knob til indbinding af klatrereb eller afslutning i mastegjord. Bruges til indbinding af friktionsknob, som ikke er forsynet med øjesplejsning. Vær opmærksom på længden af tampen, som ikke må være for kort.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Krybskytteknob, Dobb. Overhåndsknob med slip (Fiskerknob med slip). – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

————————————————————————————————————————————-

A4-4 Løbeknob / justerbart løkkeknob – Tarbuck – knude:

Tarbuck- knude – Justerbart Løkkeknob. – Dette knob med let justerbar glideløkke gør det nemt at justere hvor stramme telte, tarper og barduner skal være. – Løkkerne skal ligge pænt op ad hinanden. – 2 løkker er almindeligt, men 3 løkker griber bedre fat ved kraftig belastning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A4-5 Løbeknob / justerbart løkkeknob – Taut Line Hitch:

Taut Line Hitch. – Justerbart løkkeknob. – Ligner Tarbuck- knuden. – Dette knob med let justerbar glideløkke gør det nemt at justere hvor stramme telte, tarper og barduner skal være. – Løkkerne skal ligge pænt op ad hinanden. – 2 løkker er almindeligt, men 3 løkker griber bedre fat ved kraftig belastning.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A4-6 Løbeknob – Justerbart Grebstik:

Justerbart grebstik. – Et simpelt og anvendeligt friktionsknob, som nemt kan ændres ved at blive flyttet op og ned ad rebet – alligevel holder stikket fast under belastning. – Bruges ofte til at justere hængekøjer, barduner og presenninger. – Man kan tilføje flere vindinger ved større belastninger. – Det bør ikke bruges til klatring, da det kan glide når der belastes i ryk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Justerbart grebstik. – Man kan hænge noget op, og justere højden det hænger i, ved at gøre løkken større eller mindre.

————————————————————————————————————————————-

A4-7 Løbeknob – Slagterstik / Håndjernsknob:

Slagterstik / Håndjern. – På 4. foto nederst til højre ses knobet låst, når det er opstammet om emnerne. Der opstrammes ved at trække i den frie tamp og i langtovet, hvorefter låses med den frie tamp omkring langtovet. – Bruges til ophængning af 2 genstande, f.eks. to griseben eller rådyrben over knæene, men det kan også være 2 rafter. – Håndjernsknobet er bundet i midten af et reb med to justerbare løkker, der kan strammes omkring hænder eller fødder. – Selve knuden har ikke nogen iboende låsemekanisme og er derfor ikke så let at bruge til håndjern uden at låse knobet. – I nogle redningssituationer kan Håndjernsknobet bruges til at trække nogen ud, der er fanget i et trangt rum, hvor der ikke er tilstrækkelig plads til at bruge en redningssele eller andet redningsudstyr.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Slagterstik / Håndjern. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

————————————————————————————————————————————-

A4-8. Løbeknob – The Strangle Snare:

The Strangle Snare. – Let justerbar. – Jo mere træk i knuden, jo mere strammer den sig. – En god løbende snareknude. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.

————————————————————————————————————————————-

A4-9. Løbeknob – The Scaffold knot:

The Scaffold Snare kaldes også Galgeknuden. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.

————————————————————————————————————————————-

A4-10. Løbeknob – The Hangmans knot:

The Hangmans knot. – En senere udviklet mere human galgeknude, som mentes at knække halsen på offeret (pga. knuden). – En anden anvendelse: Når knobet er trukket helt tæt, bliver knobet en vægt i enden af rebet, til brug for at kaste et reb langt. – Leg aldrig hængning med dette livsfarlige knob, som er absolut dødeligt ved kvælning.

————————————————————————————————————————————-

Se også: Running Bowline.

——————————————————————————————————————

Til Toppen af denne side.

——————————————————————————————————————–

A5. Knob til forkortelse:

Er til forkortelser af reb, hvilket betyder at man ofte ikke behøver at afkorte et reb. Forkortelsesknob kan også anvendes til at “fjerne” svage eller beskadigede stykker af en snor, således at disse stykker ikke udsættes for træk.

A5-1. Forkortelsesknob – Trompetstik:

Trompetstik, løst. – Let at binde og let at løsne. – Ideelt til forkortelse af barduner, som oftest er for lange. – Holder fint under træk og løsnes af sig selv når der slækket. – Hvis knobet bruges til forkortelse af en beskadiget line, er det vigtigt, at den beskadigede del af linen passerer gennem begge halvstik.
Trompetstik, opstrammet.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A6. Stopperknob:

Stopperknob anvendes ofte til at forhindre enden af et reb eller en snor i at løbe gennem et øje eller et hul (f.eks. på en presenning). Anvendes også som afslutning på (og sikring af) et knobs tamp (frie ende), således at den frie tamp ikke “løber igennem” knobet, som da går op (opløses). – Stopperknob kan også anvendes til at sikre enden af en snor, således at den ikke trævler op. Bruges også som dekorativ afslutning på et reb eller en line (evt. bælter).

NB: Alle knobs frie tampe bør af sikkerhedsmæssige hensyn altid afsluttes med et Stopperknob, og af bedre kvalitet end et alm. Overhåndsknob.

A6-1. Stopperknob – Overhåndsknob:

Overhåndsknob. – Det mest simple, mest almindelige og mest brugte stopperknob. – Ikke stærkt (reducerer rebets styrke med 50 %) og er derfor ikke velegnet til større belastninger.
Overhåndsknob på rebmidte reducerer rebets trækstyrke med ca. 50 %, hvorfor disse skal undgås.

————————————————————————————————————————————-

A6-2. Stopperknob – Dobbelt Overhåndsknob:

Dobbelt overhåndsknob. – En bedre og stærkere stopper end Overhåndsknob.
Dobbelt Overhåndsknob, opstrammet.

————————————————————————————————————————————-

A6-3. Stopperknob – Kastelineknob:

Kastelineknob, løst. – Det er ofte set på trosser på skibe, hvor en tynd line (10-15 mm) med kastelineknobet er bundet på et tykkere tov. En anden anvendelse er til redningsreb, hvor man har brug for ballasten for enden af rebet, således at det kan nå ud til den nødstedte. – Bruges også til afslutning af et bælte.
Kastelineknob, opstrammet.

————————————————————————————————————————————-

A6-4. Stopperknob – Ottetalsknob (Figur 8):

Ottetalsknob, løst. – Et symbol på trofast kærlighed. – Knobet bindes på enden af en line, med det øverste øje omkring langtovet og det nederste øje omkring tampen. Ottetals er meget udbredt, da det er nemt at løsne igen (modsat Enkelt knob). – Enkelt ottetalsstik anvendes til at lave et stop-knob i enden af et tovværk, så det f.eks. ikke kan løbe igennem en blok samt som en midlertidig foranstaltning til at hindre et reb i at løbe op, når taklingen er gået itu.
Ottetalsknob, opstrammet.

————————————————————————————————————————————-

A6-5. Stopperknob – Stopperknob med flere rundtørn:

Stopperknob med flere rundtørn, løst. – Oprindeligt brugt på den nihalede kat. – Når man binder knobet, skal man holde løkken åben og løs, mens man trækker forsigtigt i begge ender af snoren, og samtidig vrider de to ender hver sin retning. Dette knob kan meget nemt blive forkert, hvis man ikke følger denne metode.
Stopperknob med flere rundtørn, opstrammet.

————————————————————————————————————————————-

A6-6. Stopperknob – Stevedore Knuden:

En Stevedore knude / Stevedore’s Knot – er en stopknude, der ofte bindes nær enden af et reb. – Knuden blev brugt af havnearbejdere under lastning og losning af skibe. – De brugte store blokke til at løfte og sænke lasten, og til disse blokke var der behov for en større Stopper, der kunne forhindre, at linen gled helt gennem blokken.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A7. Knob til fiskeri:

Disse knob er oftest bundet på nylonline med en meget lille diameter, hvorfor de oftest er bundet med mange rundtørn for at kunne holde.

A7-1. Fiskeriknob – Blinkknude:

Denne knude anvendes af lystfiskere til at binde spinnere eller kroge med øjer til deres liner. Det er et nemt og hurtigt knob at binde, og det kan gøres meget hurtigt. Det bedste resultat opnås ved  brug af den aller tyndeste nylonline.

————————————————————————————————————————————-

A7-2. Fiskerknob – Scaffold knot:

Et meget pålideligt fiskerknob, til brug direkte i en krogs øje.

– Pass a 15cm loop of line through the eye.
– Lock the upper part between thumb and forefinger, making a loop.
– Make two more loops over the double part, holding them too, between thumb and forefinger.
– Pass the end through the two loops just made, plus the first loop made in step 2.
– The formed knot can now be drawn into shape, and worked down against the eye of the hook or
swivel.

————————————————————————————————————————————-

A7-3. Fiskerknob – Offshore Swivel knot:

God til at fæste en svirvel til en dobbeltline.

– Put the end of the double line through the eye of the swivel.
– Rotate the end half a turn, putting a single twist between the end of the loop and the swivel eye.
– Pass the loop with the twist over the swivel. Hold the end of the loop, together with the double,
with one hand, and allow the swivel to slide to the end of the double loops that have formed.
– Continue holding the loop and the lines with the right hand. Use the left hand to rotate the swivel
through both loops 6 times or more.
– Keep pressure on both parts of the double line. Release the loop. Pull on the swivel and loops of
line will start to form.
– Holding the swivel with pliers, or (better still) attaching it with a short length of line to the
rigging, push the loop down towards the eye while keeping pressure on the double line.

————————————————————————————————————————————-

A7-4. Fiskerknob – Hangmans knot:

God til svirvler og kroge.

– Pass a 15 cm loop of line through the eye.
– Bring the end back on itself, passing it under the doubled part.
– Make five loops over the doubled part.
– The formed knot is worked into shape.
– The knot is sent down the line, against the eye of the hook or swivel.

————————————————————————————————————————————-

A7-5. Fiskerknob – Blod knot:

God til at forlænge (sammenføje) liner af samme tykkelse. Er den ene line dobbelt så tyk som den anden, lægges den anden blot dobbelt i knudesamlingen.

– Lie the ends of the two lines against each other, overlapping about 15 cm.
– Take 5 turns around one line with the end of the other, and bring the end back where it’s held –
between the two lines.
– Repeat by taking 5 turns around the other line, bringing the end back between the two lines. –
– These two ends should then project in opposite directions.
– Work the knot up into loops, taking care that the two ends do not slip out of position.
– Draw the knot up tightly.

Se også: Blood Knot – Sammenføjning af alm line/reb.

————————————————————————————————————————————-

A7-6. Fiskerknob – Hjulknuden:

Txt til foto: Hjulknuden bruges hovedsagelig til at fastgøre fiskesnøren til hjulet på en fiskestang.

————————————————————————————————————————————-

A7-6. Fiskerknob – Forbedret Clinchknude:

Txt til foto: Den Forbedrede clinchknude bruges til at fastgøre fiskesnøren til forfanget, men kan også fæstne fiskesnøren til en svirvel, klips eller kunstig flue. Den Forbedrede clinchknude er meget populær blandt fiskere, fordi den både er stærk og nem at binde.

————————————————————————————————————————————-

Se også: Lineløkke – Hvis du vil have flere kroge på en fiskeline.

Se også: Perfektionsøje (Fiskerøje) – Hvis du vil have flere kroge på en fiskeline.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A8. Klatrereb og klatreknob:

A8-1. Blake knot – Låseknude:

Blake Knot – Låseknude. – NB: De to reb bør dog have samme diameter og være af samme type reb. Blake knot er en låseknude som er officielt anerkendt til at blive brugt ved skovarbejder- teknikken. Den kan bindes med en strop (den blå line) i samme tykkelse som klatrerebet. – Antal tørne (vindinger) omkring klatrerebet (langtovet) kan øges, afhængigt af rebs glathed /type), rebdiameter samt belastning.

På det flettede og ret glatte 12½ mm polyesterreb er Blake Knot nok bedre end Prussik knuden.

Ved skovarbejdermetoden, klatrer man i et 12½ mm reb og binder en låseknude, den såkaldte “Blake knot” med en strop af samme type reb. Dette reb er lavet af Polyester, som har et så højt smeltepunkt, at låseknuden ved korrekt brug er meget pålidelig og ikke smelter sammen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Blake Knot. – Er et af de første friktionsknob anvendt indenfor træpleje. Fordelen ved dette knob er at man kan binde det på klatrelinen – med klatrelinen. Det er derfor et godt knob at kunne dersom man oplever hvis man oplever funktionssvigt ved en mekanisk bremse eller ved et friktionsknob. Læg mærke til (i denne illustration) at tampen løber bag om klatrelinen inden den bliver ført op gennem knobet (4). Kilde: Skovskolen.ku.dk.

——————————————————————————————————————–

A8-2. Kombination af knuder i klatrereb:

Herunder ser du en kombination af knob i 2 langreb og 1 blåt mellemreb:

I venstre langtov er et blåt mellemreb (en strop) fastgjort med en låseknude Blake Knot – det blå mellemreb (en strop) er fæstet med en Clove Hitch til en karabin, som er hægtet i en In line figur 8 i højre langtov. De 2 løse (frie) tampe er sikret med Overhåndsknob. – Der ses i venstre foto knobene løst bundet, og i højre foto er alt opstrammet (sanset).

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A8-3. Improviseret rapelling:

Improviseret rapelling. – Af sikkerhedsmæssige hensyn vedr. andre på denne side viste knob med relation til dette, som kan have med livsvigtige nødsituationer at gøre, vises dette foto af en smuk og ansvarsfuld beskrivelse skrevet af en erfaren mand – og denne side skal stadig betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Kilde: Kim Horsevad 2008.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.


A8-4. Improviseret siddesele:

Improviseret siddesele – Den svejtsiske model. – Af sikkerhedsmæssige hensyn vedr. andre på denne side viste knob med relation til dette, som kan have med livsvigtige nødsituationer at gøre, vises dette foto af en smuk og ansvarsfuld beskrivelse skrevet af en erfaren mand – og denne side skal stadig betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Kilde: Kim Horsevad 2008.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.


A8-5. Noget mere sikker improviseret rappelling (at Kleimheiste sig nedad):

I alle normale situationer vil man arrangere en uafhængig topsikring ved rappelling, men der kan forekomme situationer, som gør det nødvendigt at kunne sikre sig selv ved en rappelling. Dette er muligt med en klemknude, men man bør alligevel huske på, at det altid er at foretrække at lave en uafhængig topsikring.

Ved improviseret rappelling (se A8-3) eller nedfiring / nedhejsning, kan der personsikres yderligere ved brug af improviseret siddesele fastgjort i en karabinhage anvendt som friktionsbremse, som hæmmer farten nedad. Samtidigt bindes i denne karabinhage en Clove Hitch, hvis rebende befæstes til en improviseret siddesele. – Og der kan over karabinhagen fæstes en klemknude (låseknude som nemt løsnes og kan føres med sig), såsom en Kleimheist (alternativt en Prusik), til at styre farten nedad eller til at stoppe helt. – Under karabinhagen kan der suppleres med endnu en langløkket Kleimheist til fødderne, så man kan stå i denne med sin vægt og løsne den øverste Kleimheist. – Alt som vist og beskrevet nedenfor i 4 fotos:

Hér ses en karabinhage monteret (anvendt) som friktionsanordning i et hængende langreb. En sådan friktionsanordning, i hvilken en siddesele eller bæresele fastgøres, hæmmer farten nedad rebet – under f.eks. nedfiring /nedhejsning af noget, eller under rapelling. – Dén side af karabinhagen som rebet snos omkring, skal være helt glat i overfladen. – I næste foto fastgøres et reb i denne karabinhage, som går til en improviseret siddesele.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Hér bindes en siddesele eller en bæresele fast i den friktionsdannende karabinhage med en Clove Hitch (vist i ikke opstrammet tistand, og den skal naturligvis opstrammes). Det hvide reb, i nederste højre fotohjørne, befæstes (klikkes eller bindes) i siddeselen eller i bæreselen. – Ved belastning i siddeselen eller i bæreselen, vil friktionen i karabinhagen dæmpe (hæmme) nedfiringens, nedhejsningens eller rapellingens fart (3 tørn i karabin når én person, og et par tørn ekstra ved nedfiring af 2 personer). – Bemærk at en Clove Hitchs´s løse tamp altid bør sikres med et Overhåndsknob eller bedre med et Dobbelt Overhåndsknob. – Klik på fotoet for at se en improviseret siddesele.

Se en Clove Hitch. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se et Dobbelt Overhåndsknob.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Hér monteres en Kleimheist (en klemknude) afsluttet med Fiskerknob eller bedre med Dobb. Fiskerknob. Ved at trække i Kleimheistens frithængende løkke kan nedfiringen, nedhejsningen, rapellingen eller evt. faldet bremses og/eller stoppes helt.
– Under rapellingen kan man holde med hånden omkring Kleimheist- knuden, hvorved man ikke “brænder” hånden og således at Kleimheisten ikke klemmer sammen, og således medbringer man Kleimheisten ned ad det lodret hængende tovværk. – Mister man grebet om den øverste Kleimheist, vil klemknuden straks låse sig fast omkring det hængende reb (og herved stoppe rappellingen) – når Kleimheistens frie løkke er forbundet med reb til en siddesele eller er forbundet med reb til én selv.
– For ikke at miste denne Kleimheist og for at sikre én selv, skal man altså i Kleimheistens frie løkke fastbinde et reb der går til fastgørelse i én selv, f.eks. omkring brystkassen under armene, eller som man fastbinder til den improviserede bæresele (se næste foto). – Siddende i bæreselen skal man altid kunne nå denne øverste Kleimheist knude med to hænder, for at kunne stramme den tilpas, hugge bremsen i, løsne den og føre den med sig nedad (se næste foto). – Klik på fotoet for at se en Kleimheist.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: Om Klemknuder. – Se også: At Kleimheiste eller Prusikke sig opad eller nedad.

Hér monteres et hvidt reb med en Clove Hitch i den øverste Kleimheist´s frie løkke – og rebenden i nederste højre fotohjørne befæstes til bæresele, eller fastbindes omkring én selv under armene (i en nødsituation, da blodcirkulation herved kan hæmmes voldsomt eller helt lukke). Dette hvide reb skal have en længde der muliggør, at man altid (siddende i bæreselen) kan nå den øverste Kleimheist med begge hænder. – Bemærk at Clove Hitchs´s løse tampe altid bør sikres med Overhåndsknob eller bedre med Dobbelte Overhåndsknob, og at den øverste Clove Hitch skal opstrammes.
– Man kan yderligere supplere med en Kleimheist (med ekstra lang fri løkke) monteret under karabinhagen til fødderne, og herved Kleimheiste sig nedad (se pos. A2-10 ovenfor) – hér skal man så også huske at flytte denne nederste langløkkede Klemheist nedad, så denne Kleimheist ikke går ind og låser sig fast inde i karabinhagen, hvorefter man sidder fast. Den nederste Kleimheist kan man så “stå i” med sin fulde kropsvægt, således at man kan løsne den nu ubelastede øverste Kleimheist. – Klik på fotoet for at se en Kleimheist.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se et Dobbelt Overhåndsknob.

——————————————————————————————————————–

A8-6. HMS- Knob – Friktionsknob:

HMS- Knob / Munter Hitch. – En hurtig og enkel måde at skabe en friktion på. – Knobet kan principielt bruges i alle karabiner, men løber bedst i en HMS- karabin. – Da knobet “vender” i karabinen, afhængig af hvilken vej det belastes, kan det bruges til både nedfiring og opstramning. – Kan bruges både til nedfiring og sammen med en klatreline. – HMS-knobet er en simpel knude, der normalt bruges af bjergbestigere eller huleklatrere som en del af et livline- eller sikkerhedssystem. – Denne teknik kan bruges sammen med en hvilken som helst karabinhage, der er bred nok til at rumme to omgange af rebet. – HMS-knuden skaber friktion ved at rebet gnider op ad sig selv og på den genstand, som det er viklet rundt omkring.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

HMS- knob / Munter Hitch. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

——————————————————————————————————————–

HUSK: Dersom man under klatring eller rappelling kommer i mere eller mindre frit fald nedad, hængende i et almindeligt statiskt reb, vil man kunne komme voldsomt til skade – da dette reb ikke “giver efter (er uelastisk)”, men stopper faldet meget brat. – Kun dynamiske reb bør/skal anvendes, når der er risiko for mere eller mindre frie fald, hvor et reb skal stoppe dette fald. – Se elasticitet – Statiske og dynamiske reb.

——————————————————————————————————————–

A8-7. Improviseret nedfiring / sikringsteknik:

Improviseret nedfiring / sikringsteknik. – Af sikkerhedsmæssige hensyn vedr. andre på denne side viste knob med relation til dette, som kan have med livsvigtige nødsituationer at gøre, vises dette foto af en smuk og ansvarsfuld beskrivelse skrevet af en erfaren mand – og denne side skal stadig betragtes som mit eget ikke kommercielle opslagssted. – Kilde: Kim Horsevad 2008.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A8-8. Lassoknude:

Lassoknude. Er egentlig bare et Simpelt Løbeknob. – Bruges til at lave en lasso, til indfangelse af kvæg, heste o. lign. – Lassoknudens runde form, især når den er bundet af stift reb, hjælper den med at glide frit langs med det reb (langtovet), som den er bundet om.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

——————————————————————————————————————–

A8-9. Lassokast:

Lasso rebet – 10 mm tykt og cirka 10 meter langt, er også nyttigt til mange andre ting – opstramning og ekstra holdereb til reb-banen.

Lasso: Light, strong rope, usually with a smooth, hard finish, made of a fine quality of hemp or nylon. It is used primarily for catching large animals such as cattle and horses. The rope varies in length from 35 to 50 ft (11–15 m).

At one end of the rope is a running knot or a metal ring by means of which a loop or noose is made. The loop is thrown, from as far away as 30 ft (9 m), around the horns or the feet of an animal and drawn tight.

————————————————————————————————————————————-

A8-10. Trossekast:

Tag 4-5 kvejl i den ene hånd, mens den anden hånd holder 5-6 ekstra kvejl parat, og så svinger du et par gange frem og tilbage og laver et underhåndskast til sidst.

Med lidt øvelse kan man kaste længere end 10 meter. En god ide er det, at i kasteende af rebet udføre et kastelineknob (se pos. 6C ovenfor).

————————————————————————————————————————————-

A8-11. Kastebundt:

Kastebundt. – Kastebundtet bruges til opstigning i trækronen, når du skal videre fra én position til en anden. – Det bedste resultat får du hvis du laver kastebundtet kompakt. – Læg mærke til at ringene (vindingerne) udføres skiftevis som rundtørn og halvstik. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kastebundt. – Kilde: Skovskolen.ku.dk.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A8-12. Opstramning:

A8-12-1. Opstramning – af reb bundet om træstamme e. lign.:

Enkel opstramningsmetode, afsluttet med dobbelt halvstik.

————————————————————————————————————————————-

A8-12-2. Opstramning – af reb omkring emne på tagbagagebærer eller trailer:

Opstramning af reb om emne på tagbagagebærer eller på trailer e. lign. – Denne metode (“En Spillemand”) har jeg selv anvendt i mange år til kørsel af mange tons på tagbøjler. – 1. Bind reb fast til forreste tagbøjle på passagersiden. – 2. kast rebet hen over emnet. – 3. træk rebet ind under begge tagbøjler på førersiden. – 4. Kast rebet over emnet (fra førersiden). – 5. Den frie tamp (som nu hænger på passagersiden) trækkes nu ind under bagerste tagbøjle og tørnes om forreste lodrette reb og tørnes om bagerste lodrette reb. – 6. Der strammes til, hvor man hjælper til med at trække lidt mod bilmidte i begge reb der går hen over emnet, hvorefter der bindes knude omkring bagerste lodrette reb, som nu også er trukket lidt mod bilmidte. – Er snoren for lang, tørnes der blot en gang til, eller flere gange. – NB: Vær sikker på at begge snore der går hen over emnet (især på passagersiden) ikke kan sitre/ryste længere hen mod bilmidte under kørsel, hvilket vil betyde at snoren løsnes omkring emnet.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A9. At holde styr på, medbringe og opbevare reb og line:

A9-1. At kvejle et reb op:

————————————————————————————————————————————-

A9-2. Hesteknob:

Hesteknob. – Anvendes typiskt til at holde styr på knobreb, og er let at medbringe. – Kilde: Holstebrospejderne.dk.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A10. Båndknob:

A10-1. Tape knot:

Usually used for joing the ends of tapes or slings. Can work loose sometimes, so check regularly, and re-tie if the ends are getting shorter. Tighten with body weight before use. 

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A11. At sikre tampe:

At sikre tampe er en vigtig sikring af selve knobene, således at disse ikke løsner sig (går op), når f.eks. rebene er for glatte, for våde eller af for forskellige rebtyper eller af for forskellige rebtykkelser.

NB: Alle knobs frie tampe bør af sikkerhedsmæssige hensyn altid afsluttes med et Stopperknob, og af bedre kvalitet end et alm. Overhåndsknob.

En sikring af tampe kan udføres af stopperknob – f.eks.: Et Overhåndsknob, et Dobbelt Overhåndsknob, eller et Ottetalsknob.

A11.1. Dobbelt Figur 8 sikret med Overhåndsknob:

Dobbelt Figur 8 – hvor tampen er sikret med et Overhåndsknob. – Se også: Dobbelt Figur 8 ved at klikke på fotoet ovenfor.

A11.2. Sitkaknob sikret med Dobbelt Overhåndsknob:

Sitkaknob – hvor tampen er sikret med et Dobbelt Overhåndsknob. – Klik på foto og se et Dobbelt Overhåndsknob.

A11.3. Pælestik sikret med Ottetalsknob:

Pælestik – hvor tampen er sikret med et Ottetalsknob. – Klik på foto for at se et Ottetalsknob.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A12. Diverse:

A12-1. Elektriker- knuden:

Elektriker- Knuden bruges i elektriske applikationer til at mindske belastningen af det ledende metal i ledninger. – Er også et godt knob, dersom man skal hænge noget op i 2 kroge i loftet, og emnet ikke skal svinge til hver side. De to frie tampe går da skråt op mod loftet, hvor de fastgøres i 2 kroge, og nedad langtovene hænger emnet – f.eks. et rådyr der pelses og forlægges (stykkes ud).

————————————————————————————————————————————-

A12-2. Kattepoteknude/Taljerebknude:

Kattepoteknude/ Taljerebknude. – Bruges til at binde et reb fast i en krog eller i en talje. – Knuden “bider” godt i krogen/taljen, således at knuden bliver siddende stabilt på krogen/taljen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A12-3. Firknob:

Firknob. – Til spejderes knude på tørklæde. – En dekorativ fast løkke.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A12-4. Sækkeknude:

————————————————————————————————————————————-

A12-5. Lærkehoved:

Et Lærkehoved er en simpel knude, der bruges til at tøjre et dyr til en pæl. Når det er færdigbundet, har Lærkehovedet samme struktur som Slyngestikket og forskellen består i, hvordan de er bundet.

————————————————————————————————————————————-

A12-6. Fastgørelse til klampe på flagstang eller på båddæk:

Fastgørelse af line eller reb til klampe, f.eks. for at fortøjre en båd til bro eller kaj. – Dette gøres i 3 “ryk” under samtidig opstramning, der starter med en tørn om klampebunden, en tørn om den ene klampevinge og til sidst vendes linen til et halvstik om den anden klampevinge.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

At dreje overskydende reb/line op. – Der vil altid være overskydende line/reb efter fastgørelse til en bådklampe, og dette kan lægges pænt som vist, ved at med 2-3 fingre dreje rebet op inde i midten, og med den anden hånd rette lidt til ovenfra.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Se også: “Slipstik på klampe”.

————————————————————————————————————————————-

A12-6. Fastbinding af snesko:

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A12-7. Rebstige:

Rebstige 1 af 3. – Første foto viser indbindingen i en fast ring eller i en karabinhage. I denne skal stigen ophænges, f.eks. ved at binde denne om en stærk gren eller omkring selve stammen. – Den viste line er i ét langt stykke, i dobbelt længde af din ønskede stigehøjde. – Linen lægges dobbelt og føres gennem ringen, og trækkes gennem sig selv, som vist. – Foto 3 og 4 viser dannelse af (fastgørelse af) første (øverste) trin i stigens venstre side. – Der anvendes tilstrækkelig kraftig line/reb til stigevanger, og der skal anvendes tilstrækkelige kraftige rundstokke, eller grene fra skoven til alle trin.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Rebstige 2 af 3. – De 2 første foto viser befæstelse af trin i venstre side. – De 2 nederste fotos viser befæstelse af trin i højre side. – Nu har du lavet et færdigt trin, og du fortsætter nedefter med det antal trin du ønsker.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Rebstige 3 af 3. – Venstre foto viser den færdige knude om rundstokken (trinnet) i stigens højre side. – Højre foto viser den færdige stige. – efter montering af sidste trin (i antal som du selv vælger) , kan du binde de 2 frie nederste lineender sammen med et passende knob – eller du kan lave en slags fortøjning til jord, således at stigen fikseres forneden, hvilket stabiliserer opstigningen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A13. Besnøring:

A13-1. Langbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A13-2. Ottetalsbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A13-3. Vinkelbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A13-4. Diagonalbesnøring /Krydsbesnøring:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

A14. Takling og splejsning:

A14-1. Alm. takling:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A14-2. Taklinger:

Syede taklinger.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

————————————————————————————————————————————-

A14-3. Spansk takling og øjesplejsning:

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

A14-4. Øjesplejs:

Tov el. wire splejset, så der dannes et øje. Anvendes meget til fortøjningstrosser.

A14-5. Back Spice:

A simple and effective method of finishing the end of a rope in which a crown knot is made with the strands at the end which are then spliced back into the rope.

A14-6. Kroneknude:

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

B. Viden om reb og tovværk:

Reb og tovværk:

Reb og tovværk findes i mange kvaliteter til mange forskellige formål.

Bjergbestignings- og klatreudstyret er blevet udviklet til at være et raffineret højteknologisk produkt – og udnyttes til fantastiske præstationer.

Bjergbestignings- og klatreudstyret (ofte i ret psykedeliske farver) er lavet så let som muligt – uden at det går ud over den styrke, der er nødvendig for at bremse et styrt. Det betyder til gengæld også, at udstyret er sårbart overfor slid, og at det skal bruges 100% korrekt for at være sikkert.

Smeltepunkt:

Når man bruger reb i klatresammenhæng er en af vigtigste egenskaber at rebet er lavet af fibre, der har et højt smeltepunkt, så det kan tåle at blive varmt uden at fibrene smelter sammen ved belastning i en bremseknude.

Ved skovarbejdermetoden, klatrer man i et 12½ mm reb og binder en låseknude, den såkaldte “Blake knot” med en strop af samme type reb. Dette reb er lavet af Polyester, som har et så højt smeltepunkt, at låseknuden ved korrekt brug er meget pålidelig og ikke smelter sammen.

Elasticitet (statiske og elastiske reb):

Til brug ved klatring udnytter man at nogle fibermaterialer er elastiske, og at andre er meget lidt elastiske.

Til klatring med  skovarbejdermetoden udnytter man at polyester er ret uelastisk – og kan derfor klatre op i et meget langt reb, uden at klatrerens bevægelser bliver opslugt af “elastikken” i rebet.

Til rebbaner udnytter man ligeledes uelastiske fibermaterialer, således at man kan lave en effektiv opstramning, det såkaldte statiske reb.

Til klatring med rebet som sikring lige som ved klippeklatring, bruger man reb med de fuldstændig modsatte egenskaber, nemlig så elastiske reb som muligt, de såkaldte dynamiske reb. Derved absorberer rebet en ret stor del af den belastning som klatrerens krop udsættes for ved et styrt.

Et dynamisk reb af klatrekvalitet er i stand til at optage en stor del af faldenergien, idet rebet strækker sig (op til omkring 40% ved et virkeligt slemt fald). At bruge andet en dynamiske reb til klatringslignende aktiviteter er direkte suicidalt – uanset om det sker under normal anvendelse eller i overlevelsessituationer!

(Forklaring: Et dynamisk reb overfører faldenergien gradvist via siddeselen til
menneskekroppen. Et statis reb har ikke denne elasticitet – derfor overføres hele
faldenergien på én gang. Det er slet ikke sikkert rebet kan holde til dette ryk – og hvad værre er; menneskekroppen kan heller ikke – man bliver simpelthen revet midt over!)

Flettet reb og Spundet reb:

Spundet reb er som oftest treslået, og det har den fordel, at det er meget let at lave et øje med en splejsning.

Til skovarbejdermetoden, er treslået polyester 14 mm tykt reb en god og forholdsvis billig type reb at klatre med, dog er et flettet 12½ mm reb nok bedre – og dyrere.

I moderne klatresport i øvrigt bruges langt overvejende flettede typer af reb – rebet er blevet udviklet til et højteknologisk produkt, som har nogle fantastisk gode egenskaber, samtidig med at det er meget let. Men til gengæld betyder det, at det er vigtigt at rebet bruges og opbevares korrekt.

Brudspænding eller -styrke: 

Rebfabrikanterne beregner selv den vægt, der vil forårsage brud på et reb. Beregningen tager ikke hensyn til slid eller rifter, stødbelastning eller knob. De kan derfor ikke betragtes som et sikkert udtryk for den arbejdsbelastning et reb kan tåle. Beregningerne er også baseret på rebets styrke når det er tørt, og et reb er svagere, når det er vådt eller forsynet med knob.

Sand og sten:

Dit reb bliver desværre fyldt med sand på denne måde – så du skal putte det i vaskemaskinen (30 grader uden sæbe) en gang imellem, for at det ikke skal blive stift og ubehageligt. Sand imellem fibrene i rebet slider også rebets fibre “indefra”.

————————————————————————————————————————————-

Til Toppen af denne side.

————————————————————————————————————————————-

C. Ordliste vedr. knob og stik mv.:

Knob:
Et knob er en knude, som bindes på et eller flere tove for at sammenføje disse eller lave øjer på tovet. Der er altså kun tov involveret. Eksempel: Råbåndsknob og flagknob.

Stik:
Et stik er en knude, som bindes omkring et emne eller fast til et emne. Et stik er således designet til at skulle anvendes sammen med en anden genstand. Eksempel: Dobbelt halvstik og pælestik.

Langtov:
Det stykke af rebet der kommer lige efter den faste part. – den del af rebet, der modtager trækket.

Ende:
Hermed menes oftest enden af en længde reb, hvorpå der bindes et knob.

Tampen:
Tampen er den ende af rebet, hvormed knobet udføres.

Faste part:
Den del af rebet, som er fikseret eller under trækspænding – i modsætning til den ende, der er fri (tampen), og hvormed knobet bindes.

Bugt:
En bugt er en åben løkke på et reb. – En bugt er den slappe del af et reb, der strækker fra tampen til langtovet. Det kan formes til et øje, når rebet bøjes helt tilbage mod sig selv.

1. foto viser en bugt. – 2. foto viser et øje eller tørn. – 3. foto viser en rundtørn.

Se stort foto. – Tilbage hertil med “Tilbage pil” i øverste venstre hjørne.

Øje eller tørn:
Et øje eller en tørn er en lukket løkke på et reb. – Den del af et reb, der er bøjet sådan, at dets to parter mødes eller krydser hinanden. Det er også betegnelsen for en bøjning udført på enden af en længde reb som for eksempel er taklet eller splejset fast.

Rundtørn:
En rundtørn er halvanden tørn rundt om en pæl eller et andet reb.

Kinke:
Navn for en bugt på et reb, som kan ødelægge rebet, hvis det kommer under træk.

At hale tot:
At hale tot vil sige at stramme rebet an.

Kæntre:
Man siger at et knob kæntrer, hvis dets form ødelægges, det løsnes eller slipper helt, når det kommer under spænding. Nogle knob kæntrer man med forsæt som en metode til at binde eller løsne dem på.

Rebet sanser:
Rebet sanser, når det i et knob eller stik trækker sig så stærkt sammen om et andet reb, at dette derved fastholdes.

Rebet bekniber:
Rebet bekniber, når det sanser så stærkt, at det kiler sig fast og er vanskeligt at løse op.

Rebet skrænser:
Rebet skrænser, hvis det ikke holder, men glider.

Butt-enden:
Denne er den tykke del af et forfang, som er den sektion, der er fastgjort til en kasteline. Det er normalt monofilament med en brudstyrke på 9-10 kg. Sommetider anvendes dog vævet monofilament.

Bændsel:
Fastgørelse eller surring ved at binde med rundtørn af garn.

Dobbelt line:
En dobbelt line ligner et øje, men begge dele af linen kan bruges sammen i stedet for at arbejde med øjet, som linen danner.

Fastgørelsesknob:
Et knob, hvormed man sikrer et reb til en pæl, ring, lægte eller til et andet reb. De fleste af disse knob kaldes også stik.

Fid (Træpren):
En tilspidset træpind, der bruges til at arbejde på kordeler eller til at løsne disse med.

Garn:
Grundelementet, som reb og snor fremstilles af

Kabel:
Et meget tykt reb eller ankertrosse eller kæde.

Kabelslået:
Tovværk der består af tre højreslåede reb, som er snoet venstre om hinanden til et tykkere nislået reb eller kabel.

Kalv (Hjerte):
Den inderste del af et reb eller platning af mere end tre kordeler og desuden i de fleste vævede liner. Den kan bestå af en løst snoet kordel eller et bundt af parallelle garn og løber på langs af et større reb.

Karabiner:
Koblingsled af metal med en sikkerheds-lukkemekanisme. Anvendes til klatring

Kernmantel:
Et moderne syntetisk reb bestående af en glat yderbeklædning af tæt vævede fibre og en kalv af multifilament.

Klampe:
Et lille stykke træ eller metal med udragede ender, hvortil et reb kan fastgøres.

Ters:
F.eks. råbåndsknobet er let at løsne igen, og det kan udføres, selv om der er et begyndende træk i rebene. Ved hårdt træk anbringes en ters – træpind – på tværs i knobet. – Se en Ters.

Kordel:
Flere garn snoet sammen i modsat retning end garnene selv. Reb fremstillet af kordeler kaldes slået line i modsætning til flettet eller vævet line.

Kvadratflettet:
Reb med 8 kordeler. Stærkt og fleksibelt. Kordelerne er placeret parvis og de to par er snoet med uret og de to andre mod uret.

Line:
Fællesbetegnelse for tovværk uden nogen specificeret anvendelse, skønt ordet dog kan bruges i forbindelse med reb med en defineret anvendelse, f.eks. flagline.

Løst slået:
Et let snoet reb.

Merlespiger:
Et hærdet stålredskab beregnet til at adskille rebets kordeler ved splejsning eller takling. Er meget godt at have ved hånden når knob eller besnøringer er blevet våde, og derfor meget stramme.

Merling:
En tynd line af to kordeller, som oftest er løst snoet. Den anvendes til tacklinger på enderne af reb og kabler, for at forhindre at de flosser.

Platning:
Flettet tovværk udført i flad, rund eller firkantet form af mellem tre og ni snore.

Reb:
Tykt, stærkt tovværk, der måler mere end 25 mm i omkreds, fremstillet af sammensnoede kordeler af fibre.

Retslået:
Betegnelse for højreslået reb.

Rundtørn
En omgang af et reb, dvs. knobets grundelement. En rundtørn udføres normalt ved at føre tampen rundt om den faste part eller et øje

Sammenføjningsknob:
Det er som ordet siger, betegnelsen på et knob beregnet til at binde to ender reb sammen med.

Slækket:
Den del af rebet, der ikke er under trækspænding.

Slået:
Retningen på snoningen af kordelerne, der gør rebet til enten venstre- eller højreslået.

Snor:
En line med en diameter på mindre end 10 mm fremstillet af adskillige stramt sammensnoede garn.

Splejse:
Betegnelse for at sammenføje enderne af reb ved at flette kordelerne.

Stik:
Se Fastgørelsesknob.

Stopper:
Et kort stykke reb eller kæde, der begrænser løbet af en line eller holder linen, mens den fastgøres.

Tackle:
Betegnelse for at sikre enden af et reb eller en kordel mod at flosse. Dette kan gøres enten ved hjælp af en masse rundtørn med garn, eller ved at splejse enden med sig selv.

Tamp:
Den del af et reb man anvender til at binde et knob. Det modsatte af et langtov.

Tovværk:
Fællesbetegnelse for reb og liner.

Trosse:
Et reb eller kabel, der er tykt nok til bugsering eller fortøjning. Har normalt en omkreds på 13-60 cm.

——————————————————————————————————————

Til Toppen af denne side.

——————————————————————————————————————

Herunder ses Galleri for knob:

I Galleriet herunder kan du klikke på 1. foto, og taste dig frem og tilbage i fotos med tastaturets piltaster (højrepil: frem i Galleriet og venstrepil: tilbage i Galleriet) – eller klikke på pile i højre og venstre side på skærmbilledet.

Når du har klikket på et fotos i galleriet, kan du gemme dette ved at højreklikke på fotoet.


CTRL + Home bringer dig til toppen af denne side. – Eller klik hér.

Gå til starten af hjemmesiden: Forside.